ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να επαναλειτουργήσει η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο και να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι

Επίκαιρη Ερώτηση για τη φωτιά στα «Πετρέλαια Καβάλας», την αντεργατική επίθεση και τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της εργοδοσίας

Τρίτη 21 Ιούνη 2022

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας»
Νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την πυρκαγιά στις χερσαίες εγκαταστάσεις των «Πετρελαίων Καβάλας» στη Νέα Καρβάλη, την αντεργατική επίθεση και τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της «Energean Oil» πραγματοποίησε το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Λεωνίδας Στολτίδης προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οπως σημειώνεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη στις 9 Απρίλη, στη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις του Σωματείου των εργαζομένων και άλλων φορέων της πόλης, ενώ παράλληλα «η "Energean Oil" έχει διακόψει αναίτια την παραγωγική δραστηριότητα για πάνω από 6 μήνες, παρά το γεγονός ότι στη σύμβαση που έχει υπογράψει με το ελληνικό κράτος για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στον Πρίνο υπάρχει ρητή αναφορά στην υποχρέωση της εταιρείας για συνεχή παραγωγή πετρελαίου».

Σημειώνεται επίσης ότι «το ίδιο διάστημα η εταιρεία με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προχώρησε σε ομαδικές απολύσεις 185 έμπειρων και εξειδικευμένων εργαζομένων, δεν τηρεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οφείλει στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ (με εκτίμηση ότι τα χρέη προς τη ΔΕΗ μπορεί να ξεπερνάνε τα 20 εκατ. ευρώ)».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ τονίζει ακόμα τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, «που αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας, της δίνει κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ και δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για την ασφαλή λειτουργία, παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι». Προσθέτει δε πως από τη διεθνή πείρα και τα σχετικά στατιστικά στοιχεία είναι γνωστό ότι η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, οι μειώσεις προσωπικού, η παράδοση εργασιών σε εξωτερικά συνεργεία εργολάβων, η απουσία εξειδικευμένου προσωπικού και η ελλιπής συντήρηση είναι ορισμένες από τις αιτίες που αυξάνουν τη συχνότητα ατυχημάτων και εγκυμονούν τον κίνδυνο Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους, τον πληθυσμό και το περιβάλλον.

Με την Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες ώστε να επαναλειτουργήσει άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα στον Πρίνο, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας. Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι εργαζόμενοι, χωρίς βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.

Παράλληλα ζητά την άμεση διερεύνηση των αιτιών της έκρηξης και της πυρκαγιάς, και να δοθούν σαφείς απαντήσεις αν η δεξαμενή ΤΚ 661 ήταν πλήρης και τι είδος και ποσότητες πετρελαιοειδών υπήρχαν στην επιφάνεια. Να αποσαφηνιστεί αν η συγκεκριμένη δεξαμενή είχε υποβληθεί σε έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων, αν υπήρξαν επισημάνσεις στο πόρισμα του ελέγχου σχετικά με τη στατική της επάρκεια, όπως και για τα στοιχεία διάβρωσης. Εφόσον υπήρξαν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και οι αντίστοιχες υποδείξεις, αν η εταιρεία είχε προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης. Να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαραίτητοι τακτικοί αλλά και έκτακτοι έλεγχοι για την ασφάλεια των χερσαίων και των θαλάσσιων εγκαταστάσεων, ώστε να αποτραπεί οποιοδήποτε ατύχημα με συνέπειες για τους εργαζόμενους, τον πληθυσμό της περιοχής και το περιβάλλον, και να καταλογιστούν οι εργοδοτικές ευθύνες.