Για την απεξάρτηση στα σωφρονιστικά καταστήματα
Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022

Σήμερα είναι αναγκαίο να ενισχυθεί η παρέμβαση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρήσης και της εξάρτησης από ουσίες στα σωφρονιστικά καταστήματα. Οι συνθήκες εγκλεισμού, η επαφή με άλλους χρήστες σε καθημερινή βάση, η ανάγκη για διαχείριση της μοναξιάς είναι παράγοντες που επιδρούν καταλυτικά στη χρήση ουσιών.

Επίσης είναι ένα προνομιακό πεδίο για τα Θεραπευτικά Προγράμματα, για να έρθουν σε επαφή με έναν πληθυσμό που δεν θα είχε καμία άλλη επαφή μαζί τους στην κοινωνία. Παράλληλα, η αποφυγή της εκ νέου φυλάκισης ή η επιθυμία για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα αντί στη φυλακή ή η ελπίδα για πρόωρη αποφυλάκιση μπορεί να αποτελέσουν ισχυρά αρχικά κίνητρα για ένταξη ενός χρήστη στη θεραπεία.

Η κατάσταση σήμερα

Στη χώρα λειτουργούν 34 φυλακές αυτήν τη στιγμή: 24 κλειστές φυλακές, 4 αγροτικές, 3 νέων και 3 θεραπευτικές (Νοσοκομείο, Ψυχιατρείο και ΚΑΤΚ Ελεώνα - Κατάστημα Κράτησης Τοξικομανών Κρατουμένων).

Ο αριθμός των κρατουμένων είναι 10.7531 (*), από τους οποίους περίπου 2.500 είναι καταδικασμένοι για ναρκωτικά. Δεν σημαίνει ότι όλοι είναι εξαρτημένοι, αλλά σίγουρα ένας μεγάλος αριθμός αφορά σε χρήστες, που είτε η εξάρτησή τους δεν έγινε δεκτή από το δικαστήριο, είτε εκτίουν μειωμένη ποινή λόγω της αναγνώρισης της εξάρτησης. Επιπλέον, υπάρχει και αδιευκρίνιστος αριθμός υποδίκων για ναρκωτικά και άλλα αδικήματα και καταδικασμένων για άλλα αδικήματα, που είναι εξαρτημένοι ή εξαρτήθηκαν μέσα στη φυλακή.

Θεραπεία: Εκτός από το ΚΑΤΚ Ελεώνα που λειτουργεί αμιγώς ως θεραπευτικό κατάστημα απεξάρτησης, με μέγιστη δυναμικότητα 80 ατόμων, θεραπευτικές δομές με τη μορφή των Θεραπευτικών Κοινοτήτων λειτουργεί μόνο το ΚΕΘΕΑ σε 4 φυλακές (Δικαστικές Κορυδαλλού, Γυναικείες Κορυδαλλού, Γυναικείες Ελεώνα Θηβών, Διαβατά Θεσσαλονίκης).

Συμβουλευτική: Προγράμματα Συμβουλευτικής διενεργούνται: Από το ΚΕΘΕΑ σε 20 φυλακές, από το 18 ΑΝΩ σε 3 φυλακές και από το Πρόγραμμα «Διάπλους» στην Κέρκυρα. Σε Προγράμματα Συμβουλευτικής εντός φυλακής σήμερα είναι ενταγμένοι 549 κρατούμενοι-ες.

Προγράμματα με υποκατάστατα οπιοειδών: Ο ΟΚΑΝΑ υλοποιεί προγράμματα χορήγησης υποκατάστατων στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού και στην Πάτρα (συνολικά 122 κρατούμενοι) σε δύο κατευθύνσεις: α) μείωσης της βλάβης και β) στόχευσης στην απεξάρτηση και στην κοινωνική επανένταξη. Η δεύτερη κατεύθυνση θεωρείται θεραπευτική και παρέχει σήμερα τα ευεργετήματα όσων βρίσκονται σε θεραπεία απεξάρτησης, π.χ. ευεργετικός υπολογισμός ημερομισθίων κ.ά.

Συμπερασματικά:

Τι παρατηρούν η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά

Σε πρόσφατη έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για τα Ναρκωτικά (EMCDDA, 4/2022) διαπιστώνει ότι ο πληθυσμός των κρατουμένων στην ΕΕ παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά χρήσης και ενέσιμης χρήσης από τον γενικό πληθυσμό των χρηστών εκτός φυλακής, αυξάνεται κατακόρυφα η χρήση συνθετικών κανναβινοειδών στις φυλακές (είναι πιο φθηνά, είναι δυσκολότερο να ανιχνευτούν με εξετάσεις και είναι πιο εύκολο να μπουν παράνομα στις φυλακές), είναι υψηλός ο κίνδυνος θανάτου από υπερδοσολογία το πρώτο διάστημα μετά την αποφυλάκιση, οι εναλλακτικές της ποινής λύσεις όπως η συμμετοχή στη θεραπεία λειτουργούν ως ισχυρό κίνητρο για απεξάρτηση.

Επίσης η ΕΕ προτείνει ότι πρέπει να γενικευτούν σε περισσότερες φυλακές τα προγράμματα υποκατάστασης, να μοιράζονται «σύνεργα χρήσης» στις φυλακές (π.χ. σύριγγες, πιπάκια για κρακ κ.ά.), να ενισχυθεί η χορήγηση ναλοξόνης με ευθύνη του ίδιου του αποφυλακισμένου για τη χρήση της και της οικογένειάς του μετά την αποφυλάκιση για αποφυγή θανάτων από υπερδοσολογία, ενώ καλοβλέπει και την αποποινικοποίηση ή ακόμα και νομιμοποίηση της χρήσης στη λογική να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.

Η πολιτική της ΕΕ και για την απεξάρτηση στις φυλακές κινείται για πολλοστή φορά στις ράγες της διαχείρισης του προβλήματος και της ενίσχυσης της «μείωσης της βλάβης» και όχι της ενίσχυσης της ολοκληρωμένης θεραπευτικής αντιμετώπισης και της ουσιαστικής κοινωνικής επανένταξης των αποφυλακισμένων χρηστών.

Τι διεκδικεί το ΚΚΕ

Για το ΚΚΕ είναι καθαρό ότι δικαίωμα στην απεξάρτηση έχει ο κάθε χρήστης ή εξαρτημένος, ανεξάρτητα σε ποιο πλαίσιο βρίσκεται (φυλακή ή κοινωνία). Η θέση του χρήστη δεν είναι στη φυλακή, αλλά σε θεραπευτικό πρόγραμμα, ώστε να απεξαρτηθεί και να ενταχθεί ξανά στην κοινωνική ζωή.

Το ΚΚΕ είναι κάθετα αντίθετο με όποια λογική αποποινικοποίησης ή νομιμοποίησης της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, η ποινή να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη χρήση και όχι ως αποκλειστική τιμωρία προς τον χρήστη και να αφήνει στο απυρόβλητο τους εμπόρους. Για το ΚΚΕ βασική διεκδίκηση είναι η ολοκληρωμένη παρέμβαση του κράτους για δημόσια και δωρεάν πρόληψη - θεραπεία - κοινωνική επανένταξη του χρήστη, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και τις αιτίες που τον έστρεψαν σε αυτή την επιλογή.

Πιο ειδικά για την απεξάρτηση στις φυλακές το ΚΚΕ διεκδικεί:

(*) Τα αριθμητικά στοιχεία προέρχονται από τη συζήτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής με θέμα την «Αντιμετώπιση της εξάρτησης στα καταστήματα κράτησης» στις 12/5/2022.


Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ κατά των ναρκωτικών - εξαρτήσεων