Οχι στο ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις!

Δυναμικό το μπλοκ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, του ΚΚΕ και αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων

Τρίτη 28 Ιούνη 2022

Το πανό του ΠΣΕ
Μεγάλη αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Μαδρίτη, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία πραγματοποιείται μέχρι τις 30 Ιούνη στην ισπανική πρωτεύουσα. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος με ιδιαίτερο ενθουσιασμό οι πρωτοπόροι σύντροφοι από τις Οργανώσεις Περιοχής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που βραβεύτηκαν στην άμιλλα για την Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2021 του Κόμματος με την επίσκεψη στην Ισπανία.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση στον σταθμό της Ατότσα στη Μαδρίτη, ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε μεγάλη διαδήλωση μέσω κεντρικών λεωφόρων της πόλης προς την Plaza de Espana.

Ιδιαίτερα μαζικό και με ξεχωριστό παλμό ήταν το μπλοκ των αγωνιστικών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με σημαντική συμμετοχή αγωνιστών και από την Ελλάδα.

Με τα πανό τους και τα συνθήματά τους προπορεύονταν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών και Κομμουνιστικές Νεολαίες - μέλη της ΠΟΔΝ.

Πίσω από το πανό του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ) διαδήλωσαν αντιπροσωπείες και από τη χώρα μας, από την ΕΕΔΥΕ και την ΟΓΕ. Εκεί ένωσαν τις φωνές τους Επιτροπές Ειρήνης από την Ισπανία, αλλά και από την Πορτογαλία.

Μαχητικό κοινό μπλοκ ΚΚΕ και ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας

Το κοινό μπλοκ ΚΚΕ - PCTE
Σε κοινό μαχητικό μπλοκ διαδήλωσαν τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Εργαζομένων Ισπανίας (PCTE) και η πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με σύνθημα στο πανό «Οχι στο ΝΑΤΟ - Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο».

Οι Ισπανοί και οι Ελληνες κομμουνιστές φώναξαν συνθήματα και στις δύο γλώσσες, ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: «Ελλάδα - Ισπανία, φωνάζουν οι λαοί: Να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί», «ΝΑΤΟ και Ρωσία τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν», «Η πάλη είναι ο μόνος δρόμος»...

Το κοινό μπλοκ ΚΚΕ και ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση για τη μαχητικότητά του και τα ασταμάτητα συνθήματα και στις δύο γλώσσες. Οι Ελληνες σύντροφοι να φωνάζουν στα Ισπανικά «OTAN No, Bases Fuera» (Oχι στο ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις) και να ξεσηκώνουν τους Ισπανούς: «Ελλάδα - Ισπανία, φωνάζουν οι λαοί: Να φύγουνε οι βάσεις και οι ΝΑΤΟικοί».

Από κοινού επίσης φώναζαν «Viva KKE - Viva PCTE». Ανάμεσα δε στα αντιΝΑΤΟικά συνθήματα, για την καταγγελία της ισπανικής σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης και του συνασπισμού που τη στηρίζει (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας ...που κατ' άλλα διαδήλωνε ενάντια στο ΝΑΤΟ), οι διαδηλωτές καλούσαν την εργατική τάξη να σηκώσει τις δικές της σημαίες ενάντια στον καπιταλισμό. Ταυτόχρονα δεν ξέχασαν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους φυλακισμένους νεολαίους κομμουνιστές στην Ουκρανία, τους αδερφούς Κονονόβιτς, με το σύνθημα «Λευτεριά στους Κονονόβιτς».

Με το τέλος της πορείας κοντά στην πλατεία της Ισπανίας, στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Αστορ Γκαρσία, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας, αφού ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ για την παρουσία της, που όπως τόνισε δείχνει την αξία του προλεταριακού διεθνισμού, υπογράμμισε: «Και με τη σημερινή πορεία καταγγέλλουμε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις κυβερνήσεις που συμμετέχουν σε αυτόν, και τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Ισπανίας».

Τόνισε ακόμα: «Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι ξεπερασμένη. Εμείς σήμερα αποδεικνύουμε ότι η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι πιο ζωντανή από ποτέ, στη Μαδρίτη, στην Αθήνα, σε όλο τον κόσμο. Συνεχίζουμε δυναμικά τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και τους διαχειριστές της, την πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, τη μόνη προοπτική για έναν κόσμο ειρήνης για την ανθρωπότητα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πραγματοποιήθηκε η δίκη - παρωδία κατά των δύο Ουκρανών κομμουνιστών (2022-07-05 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας (2019-10-30 00:00:00.0)
Εκλογές εγκλωβισμού του λαού σε συνθήκες κρίσης (2015-03-24 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενάντια στη φτώχεια και τη λιτότητα (2012-05-15 00:00:00.0)
Αγωγή κατά του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (2007-02-28 00:00:00.0)
Ο Φράνκο εξακολουθεί να δεσπόζει (1999-08-05 00:00:00.0)