Εφυγε από τη ζωή η συνθέτης και στιχουργός Βάσω Αλλαγιάννη
Τρίτη 28 Ιούνη 2022

Πέθανε η συνθέτης, στιχουργός και τραγουδίστρια Βάσω Αλλαγιάννη.

Η Βάσω Αλλαγιάννη μαθήτευσε δίπλα στον Μάνο Λοΐζο και αργότερα τον Νότη Μαυρουδή, οι οποίοι την παρακίνησαν να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική.

Η πρώτη δισκογραφική της δουλειά σημείωσε μεγάλη επιτυχία και ήταν στον δίσκο το «Χαράτσι» (1982), όπου σε στίχους του Μανόλη Ρασούλη έγραψε τη μουσική στον «Υδροχόο» και στο «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά», για τη φωνή του Νίκου Παπάζογλου. Το τρίπτυχο Αλλαγιάννη, Ρασούλης, Παπάζογλου έφερε ακόμη δύο δίσκους, τα «Σύνεργα» (1990) και το «Στο Λυκαβηττό» (1991), με το τραγούδι «Αχ Ελλάδα». Κατόπιν συνεργάστηκε με πολλούς δημιουργούς και ερμηνευτές. Από το '92 έγραφε η ίδια και τους στίχους. Από τις τελευταίες συνεργασίες της ήταν αυτή με τον Βασίλη Λέκκα στον δίσκο «Τον εαυτό μου ρώτησα».

Είχε σημειώσει η ίδια: «Γράφω τραγούδια πολλά χρόνια, αυτός είναι ο τρόπος της ψυχής μου να εκφράζει, να επικοινωνεί, να καταθέτει και να μοιράζεται τα βιώματα... Ετσι είμαστε εμείς οι Ελληνες... τραγουδάμε στα δύσκολα... στις αγωνίες μας, στους πόνους μας και... στις χαρές μας! Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ!».

Το ΚΚΕ την αποχαιρετά με θλίψη

Με αφορμή τον θάνατό της το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την συνθέτη και στιχουργό Βάσω Αλλαγιάννη, η οποία με το προσωπικό και αναγνωρίσιμο ύφος της, έχοντας βαθιές ρίζες στην ουσία της παράδοσης της λαϊκής δημιουργίας, με βαθιά ευαισθησία και δωρικό λυρισμό, άφησε το δικό της ξεχωριστό ίχνος στην ελληνική μουσική και δισκογραφία.

Τα τραγούδια που υπέγραψε, ως συνθέτης και ως στιχουργός, τραγουδήθηκαν πολύ και θα εξακολουθούν να συντροφεύουν παρέες, γλέντια, μοναξιές και μεράκια που αναζητούν φωνή.

Μαθαίνοντας μουσική δίπλα στον Μάνο Λοΐζο και τον Νότη Μαυρουδή και με δική τους ενθάρρυνση, η Βάσω Αλλαγιάννη άρχισε να χαράζει τη δική της πορεία και η πρώτη της δισκογραφική δουλειά, το "Χαράτσι" το 1982, σε στίχους Μανώλη Ρασούλη με ερμηνευτή τον Νίκο Παπάζογλου, γνώρισε τεράστια επιτυχία.

Αχώριστοι συνεργάτες έκτοτε θα συνυπογράψουν τα "Σύνεργα" το 1990 και το "Στο Λυκαβηττό" το 1991, με το τραγούδι "Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ", σε στίχους Μανώλη Ρασούλη, να αγγίζει την ψυχή κάθε Ελληνα όπου Γης.

Συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Μανόλη Λιδάκη, την Βούλα Σαββίδη, την Πίτσα Παπαδοπούλου, τον Σταύρο Λογαρίδη, την Χαρούλα Αλεξίου, τον Δημήτρη Μπάση και άλλους, ενώ επιθυμία της που δεν εκπληρώθηκε ήταν να ερμηνεύσει τραγούδια της ο Δημήτρης Μητροπάνος, "αυτός ο υπέροχος ερμηνευτής, με τον υπερήφανο καημό" όπως είχε πει η ίδια.

Ο κύκλος τραγουδιών "Svarno" αποτέλεσε την αποτίμησή της, αλλά και την μουσικά εκφρασμένη εκ βαθέων εξομολόγησή της».