ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πιθανή» μια «σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με ρωσικό αέριο
Τρίτη 28 Ιούνη 2022

Copyright 2022 The Associated

Καθώς κλιμακώνεται σε όλα τα μέτωπα η αντιπαράθεση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία, αυξάνονται καθημερινά οι «προειδοποιήσεις» για το ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερων μειώσεων ή και πλήρους διακοπής της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, με τους λαούς της Ευρώπης να πληρώνουν ακόμα ακριβότερα για την Ενέργεια και να καλούνται να «βοηθήσουν», περικόπτοντας κι άλλο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους, την ώρα που ήδη εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κ. Σίμσον, επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της λυκοσυμμαχίας χαρακτήρισε πιθανή μια «σοβαρή διαταραχή» στον εφοδιασμό της ΕΕ με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Κάλεσε δε τα κράτη - μέλη να αναθεωρήσουν τα έκτακτα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση ενεργειακών κρίσεων (τα οποία ήδη μπαίνουν σε εφαρμογή, όπως στη Γερμανία, που πέρασε στο 2ο στάδιο συναγερμού) και να περάσουν στη χρήση «εναλλακτικών» καυσίμων όπου αυτό είναι δυνατό, για να διαφυλάξουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο.

«Από το ξέσπασμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία γνωρίζουμε ότι μια πολύ σοβαρή διαταραχή είναι δυνατή και πλέον φαίνεται ότι είναι πιθανή», ανέφερε η Σίμσον. Ισχυρίστηκε ότι «έχουμε κάνει πολύ σημαντική δουλειά, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο, αλλά τώρα είναι η ώρα να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Ευρωενωσιακά σχέδια για νέα «ενεργειακά σοκ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ένα σχέδιο για νέα «ενεργειακά σοκ» τον Ιούλη, καθώς η Ρωσία έχει ήδη μειώσει ή περιορίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε 12 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Υπό αυτήν την πίεση, τα κράτη της ΕΕ βρίσκονται σε έναν «αγώνα δρόμου» για να γεμίσουν έγκαιρα τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου, πριν τη χειμερινή περίοδο. Με τα σημερινά δεδομένα και καθώς οξύνεται η αντιπαράθεση με τη Μόσχα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό, ενώ ακόμα κι αν πιάνονταν οι σχετικοί στόχοι, είναι χαρακτηριστική η προειδοποίηση του επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης του δικτύου της Γερμανίας, Κλάους Μίλερ: Ακόμα κι αν οι εγκαταστάσεις της Γερμανίας για την αποθήκευση φυσικού αερίου φτάσουν να έχουν πληρότητα 100%, η Γερμανία θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μόλις για 2,5 μήνες εφόσον σταματήσει η ροή ρωσικού αερίου...

Σε ένα τέτοιο φόντο, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ ενέκρινε χτες κανονισμό ο οποίος προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών - μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν τον χειμώνα του 2022 - 2023, και στο 90% πριν τις επόμενες χειμερινές περιόδους. Συνολικά η ΕΕ θα προσπαθήσει «συλλογικά» να καλύψει το 85% της συνολικής υπόγειας χωρητικότητας αποθήκευσης αερίου φέτος.

Ορισμένα κράτη - μέλη δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην επικράτειά τους, έτσι ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να αποθηκεύουν το 15% της ετήσιας εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου σε αποθέματα που βρίσκονται σε άλλα κράτη - μέλη.

Στην πράξη, βέβαια, τέτοιοι μηχανισμοί «αλληλεγγύης» προσκρούουν στις εντεινόμενες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις εντός της ΕΕ.

Ο κανονισμός προβλέπει επίσης τη χορήγηση παρέκκλισης σε Κύπρο, Μάλτα και Ιρλανδία, καθώς δεν είναι άμεσα συνδεδεμένες με το σύστημα φυσικού αερίου άλλων κρατών - μελών.

Επιπλέον, το Συμβούλιο της ΕΕ συμφώνησε χτες σε υψηλότερους στόχους στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην ενεργειακή απόδοση, στο πλαίσιο της δέσμης «Fit for 55» για την «ενεργειακή μετάβαση» και την «πράσινη ανάπτυξη».

Το Συμβούλιο συμφώνησε να θέσει στόχο σε επίπεδο ΕΕ ώστε το ποσοστό της Ενέργειας από ΑΠΕ να φτάσει στο 40% του συνολικού ενεργειακού μείγματος μέχρι το 2030. Ο τρέχων στόχος σε επίπεδο ΕΕ αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 32%.

Στις αποφάσεις του Συμβουλίου περιλαμβάνεται επίσης πρόβλεψη για μείωση της κατανάλωσης Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ κατά 36%, όσον αφορά την τελική κατανάλωση Ενέργειας, και κατά 39% όσον αφορά την κατανάλωση πρωτογενούς Ενέργειας έως το 2030.

Γαλλία: «Εκκλήσεις» μονοπωλίων για άμεσο περιορισμό της κατανάλωσης Ενέργειας

Σε μία ακόμα χαρακτηριστική εξέλιξη, μετά τη Γερμανία και την ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, λόγω της μείωσης ροών ρωσικού αερίου, αντίστοιχες προβλέψεις για «ενεργειακή κρίση» γίνονται πλέον και στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες είναι πολύ μικρότερος από αυτόν της Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών «Engie», EDF και «Total Energies», σε παρέμβασή τους μέσω της κυριακάτικης εφημερίδας «Journal du Dimanche», προειδοποιούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις ότι πρέπει να μειώσουν «αμέσως» την κατανάλωση Ενέργειας, προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση.

«Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας, προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών», αναφέρουν τα γαλλικά ενεργειακά μονοπώλια, επικαλούμενα την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

«Η ανάληψη δράσης, από το καλοκαίρι ακόμα, θα μας επιτρέψει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι στην αρχή του προσεχούς χειμώνα, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου», σημειώνουν.

Στο μεταξύ, το ρωσικό μονοπώλιο «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι επανέλαβε τις παραδόσεις αερίου στον αγωγό «Turk Stream», μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων ετήσιων εργασιών συντήρησης.