ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Κίνδυνος - θάνατος για τους λαούς η νέα «Στρατηγική Αντίληψη»
Πέμπτη 30 Ιούνη 2022

Copyright 2022 The Associated

Δόγμα πολέμου στην αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με Ρωσία και Κίνα είναι τα όσα αποφασίστηκαν χτες στη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας στη Μαδρίτη, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής κόντρας για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους. Ολα με την υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης, προσδένοντας τη χώρα όλο και πιο στενά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, μετατρέποντάς την σε πολεμικό ορμητήριο και ταυτόχρονα βάζοντας τον λαό μας στην καρμανιόλα των αντιποίνων.

Χαρακτηριστικά, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, είπε χτες σχετικά σε δηλώσεις του ότι ο «στρατηγικός ανταγωνισμός αναπτύσσεται παντού στον πλανήτη».

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες των 30 κρατών - μελών συμφώνησαν στη νέα Στρατηγική Αντίληψη (ΣΑ), κείμενο - δόγμα του ΝΑΤΟ, το δεύτερο σημαντικότερο για τη λυκοσυμμαχία μετά την ιδρυτική της Συνθήκη, που περιγράφει το ανεπίστρεπτο πέρασμα στους ανταγωνισμούς σε νέα, ακόμα πιο οξυμένη φάση.

Για παράδειγμα, στην προηγούμενη, που υιοθετήθηκε το 2010 στη Λισαβόνα, η Ρωσία χαρακτηριζόταν «Στρατηγικός Εταίρος», ενώ δεν υπήρχε ούτε λέξη αναφοράς στην Κίνα. Σήμερα, προαναγγέλλεται η σύγκρουση με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ αφού χαρακτηριστικά λέγεται: «Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔ Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Συγκεκριμένα, στην τωρινή Στρατηγική Αντίληψη τονίζεται: «Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι η πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο. Επιδιώκει να δημιουργήσει σφαίρες επιρροής και άμεσου ελέγχου μέσω του εξαναγκασμού, της ανατροπής, της επιθετικότητας και της προσάρτησης». «Στοχεύει στην αποσταθεροποίηση χωρών στα ανατολικά και στα νότιά μας. Στον Βορρά, η ικανότητά της να διαταράξει τις ενισχύσεις των Συμμάχων και την ελευθερία ναυσιπλοΐας στον Βόρειο Ατλαντικό είναι μια στρατηγική πρόκληση για τη Συμμαχία. Η στρατιωτική συσσώρευση της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Βαλτικής, της Μαύρης και της Μεσογείου Θάλασσας, μαζί με τη στρατιωτική της αλληλεπίδραση με τη Λευκορωσία, αμφισβητούν την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας».

Στο πλαίσιο αυτό προαναγγέλλεται η επιτάχυνση των ΝΑΤΟικών επιθετικών σχεδιασμών και τονίζεται: «Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στις ρωσικές απειλές και εχθρικές ενέργειες με ενιαίο και υπεύθυνο τρόπο. Θα ενισχύσουμε σημαντικά την αποτροπή και την άμυνα για όλους τους Συμμάχους, θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά μας έναντι του ρωσικού εξαναγκασμού και θα υποστηρίξουμε τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση κακοηθών παρεμβάσεων και επιθετικότητας».

Για την Κίνα αντίστοιχα το «πολεμικό ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ» σημειώνει: «Οι δεδηλωμένες φιλοδοξίες και οι πολιτικές καταναγκασμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας. Η ΛΔΚ χρησιμοποιεί ένα ευρύ φάσμα πολιτικών, οικονομικών και στρατιωτικών εργαλείων για να αυξήσει το παγκόσμιό της αποτύπωμα και την προβολή ισχύος της, ενώ παραμένει αδιαφανής ως προς τη στρατηγική, τις προθέσεις και τη στρατιωτική της συσσώρευση. Οι κακόβουλες υβριδικές και κυβερνοεπιχειρήσεις της ΛΔΚ και η συγκρουσιακή ρητορική και η παραπληροφόρησή της στοχεύουν τους Συμμάχους και βλάπτουν την ασφάλεια της Συμμαχίας. Η ΛΔΚ επιδιώκει να ελέγξει βασικούς τεχνολογικούς και βιομηχανικούς τομείς, υποδομές ζωτικής σημασίας και στρατηγικά υλικά και αλυσίδες εφοδιασμού. Χρησιμοποιεί την οικονομική της μόχλευση για να δημιουργήσει στρατηγικές εξαρτήσεις και να ενισχύσει την επιρροή της. Προσπαθεί να ανατρέψει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, μεταξύ άλλων στον τομέα του Διαστήματος, του κυβερνοχώρου και της θάλασσας».

Σε αυτό το πλαίσιο το δόγμα τονίζει ότι «θα εργαστούμε μαζί υπεύθυνα, ως Σύμμαχοι, για να αντιμετωπίσουμε τις συστημικές προκλήσεις που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια και να διασφαλίσουμε τη διαρκή ικανότητα του ΝΑΤΟ να εγγυάται την άμυνα και την ασφάλεια των Συμμάχων (...) Θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την ετοιμότητά μας και θα προστατεύσουμε από τις καταναγκαστικές τακτικές και τις προσπάθειες της ΛΔΚ να διχάσει τη Συμμαχία. Θα υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας ναυσιπλοΐας».

Στη Στρατηγική Αντίληψη αναφέρεται επίσης ότι «η σύγκρουση, η ευθραυστότητα και η αστάθεια στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή επηρεάζουν άμεσα την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των εταίρων μας. Η νότια γειτονιά του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα η Μέση Ανατολή, η Βόρεια Αφρική και οι περιοχές του Σαχέλ, αντιμετωπίζει αλληλένδετες προκλήσεις ασφάλειας, δημογραφικές, οικονομικές και πολιτικές (...) Αυτή η κατάσταση (...) επιτρέπει επίσης την αποσταθεροποιητική και καταναγκαστική παρέμβαση από στρατηγικούς ανταγωνιστές».

Κάπου εκεί, η ΣΑ παραπέμπει στο πυρηνικό οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας ότι «η Συμμαχία έχει τις δυνατότητες και την αποφασιστικότητα να επιβάλει κόστη σε έναν αντίπαλο που θα του ήταν απαράδεκτα και θα υπερέβαιναν κατά πολύ τα οφέλη που θα μπορούσε να ελπίζει»...

Παραπέμπει επίσης στον παραπέρα συντονισμό ΝΑΤΟ και ΕΕ, σημειώνοντας ότι «διαδραματίζουν συμπληρωματικούς, συνεκτικούς και αμοιβαία ενισχυόμενους ρόλους (...) Με βάση τη μακροχρόνια συνεργασία μας, θα ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση ΝΑΤΟ - ΕΕ» και «θα αυξήσουμε τη συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η στρατιωτική κινητικότητα, η ανθεκτικότητα, ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια, οι αναδυόμενες τεχνολογίες (...) και η αντιμετώπιση των συστημικών προκλήσεων που θέτει η ΛΔΚ στην ευρωατλαντική ασφάλεια». Λέγεται ακόμη στο κείμενο πως «το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ».

Εχουν άλλωστε πεδία να αναπτύξουν αυτήν τη συνεργασία και παραπέρα: «Τα Δυτικά Βαλκάνια και η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχουν στρατηγική σημασία για τη Συμμαχία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις ευρωατλαντικές φιλοδοξίες των ενδιαφερόμενων χωρών σε αυτές τις περιοχές. Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων τους για την αντιμετώπιση των διακριτών απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν και θα ενισχύσουμε την ανθεκτικότητά τους έναντι κακοηθών παρεμβολών και καταναγκασμού τρίτων. Θα εργαστούμε με εταίρους για την αντιμετώπιση κοινών απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για τη Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής και του Σαχέλ. Ο Ινδο-Ειρηνικός είναι σημαντικός για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι οι εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ευρωατλαντική ασφάλεια. Θα ενισχύσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με νέους και υπάρχοντες εταίρους στον Ινδο-Ειρηνικό για την αντιμετώπιση διαπεριφερειακών προκλήσεων και κοινών συμφερόντων ασφάλειας».

Λάδι στη φωτιά στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό και με φόντο τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ συντηρούν και τη συζήτηση για ενδεχόμενη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας σε αυτό, που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία, και επιβεβαιώνουν την απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου το 2008, ότι οι πόρτες της λυκοσυμμαχίας είναι ανοιχτές για τη Γεωργία και την Ουκρανία, χωρίς όμως να χορηγηθεί Σχέδιο Δράσης για ένταξη.

«Η Ουκρανία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, επομένως θα πρέπει να βρεθεί μια θέση για την Ουκρανία στον κοινό χώρο ασφαλείας», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολ. Ζελένσκι, απευθυνόμενος χτες μέσω βιντεοδιάσκεψης στους ηγέτες του ΝΑΤΟ.

Ανέδειξε τη στρατηγική σημασία της Ουκρανίας για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και αναρωτήθηκε: «Δεν έχει "πληρώσει" ακόμη αρκετά η Ουκρανία; Δεν αρκεί η συνεισφορά μας στην άμυνα και ολόκληρο τον πολιτισμό της Ευρώπης; Τι άλλο χρειάζεται;», για να γίνει η Ουκρανία μέλος του ΝΑΤΟ.

Κάλεσε το ΝΑΤΟ να «επανεξετάσει» την προσέγγιση για την ανατολική πλευρά του, επισημαίνοντας πως «μόνο μαζί με την Ουκρανία είναι δυνατό να απαλλαγούμε από την "γκρίζα" ζώνη, να εγγυηθούμε την ασφάλεια» και καθόλου τυχαία «όλοι οι σύμμαχοι στην Ανατολική Ευρώπη είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ». Υπενθύμισε εξάλλου πως η Ουκρανία, μια χώρα που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, πρωτοστατεί στην αναχαίτιση της Ρωσίας, την οποία «όλοι σας χαρακτηρίζετε επίσημα την κύρια απειλή για σας».

Ο Στόλτενμπεργκ, στον απόηχο και της παρέμβασης Ζελένσκι στη Σύνοδο, τόνισε ότι η Ουκρανία μπορεί να βασίζεται στο ΝΑΤΟ «για όσο χρειαστεί», τάζοντας «σημαντική στρατιωτική βοήθεια» και αναφέροντας ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν χτες σε ένα ενισχυμένο Ολοκληρωμένο Πακέτο Βοήθειας (Comprehensive Assistance Package) για το Κίεβο, με «υποστήριξη» σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα κατά των drones και τα καύσιμα. «Μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσουμε την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής σε σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και με προώθηση της διαλειτουργικότητας» με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες.

300.000 ΝΑΤΟικοί με το δάχτυλο στη σκανδάλη

Αλλωστε και στη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης, όπως καταλήχτηκε χτες, τονίζεται ότι «θα συνεχίσουμε και θα εντείνουμε περαιτέρω την πολιτική και πρακτική υποστήριξη προς τον στενό μας εταίρο Ουκρανία». Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «οι Σύμμαχοι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν επιπλέον ισχυρές και ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στην ανατολική μας πτέρυγα, που θα κλιμακωθούν από τους υπάρχοντες Σχηματισμούς Μάχης (σ.σ. δύναμη ενισχυμένου τάγματος σήμερα) σε μονάδες μεγέθους ταξιαρχίας όπου και όταν απαιτείται, υποστηριζόμενες από αξιόπιστες ταχέως διαθέσιμες ενισχύσεις, προ-τοποθετημένο εξοπλισμό και ενισχυμένη διοίκηση και έλεγχο». Πρόκειται για μια «θεμελιώδη αλλαγή στην αποτροπή και άμυνα» του ΝΑΤΟ, όπως είπε χτες ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε ότι η Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης θα γιγαντωθεί με αύξηση του προσωπικού της σε πάνω από 300.000 άτομα, τα δε προ-τοποθετημένα αποθέματα οπλισμού και πυρομαχικών σε κομβικά σημεία στην Ανατ. Ευρώπη θα διευκολύνουν τις κινήσεις των στρατευμάτων τους.

Σημειωτέον, στη Σύνοδο παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την προωθημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπου διπλασίασε τους παραταγμένους Σχηματισμούς Μάχης, από 4 σε 8 (σε Βουλγαρία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία). Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, αυτά τα «Battlegroups» είναι «έτοιμα για μάχη, επιδεικνύοντας τη δύναμη του διατλαντικού δεσμού», αποτελούν εξάλλου «μέρος της μεγαλύτερης ενίσχυσης της συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ εδώ και μια γενιά».

Ανάμεσα στα άλλα, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά στοιχεία, στη Βουλγαρία η δύναμη αριθμεί περίπου 1.000 άτομα με συνεισφορές σε μέσα και προσωπικό από Βουλγαρία, ΗΠΑ και Αλβανία. Να σημειωθεί πως η υποστήριξη αυτής της δύναμης γίνεται βασικά από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να εντάξει Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης. Επιπλέον, πρόσφατα επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR». Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει συνεισφορά και στο γειτονικό Κόσοβο και στην εκεί KFOR με 105 άτομα σε σύνολο 3.775.

«Θα ενισχύσουμε τις ασκήσεις συλλογικής άμυνας ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για πολυτομεακές επιχειρήσεις υψηλής έντασης και για τη διασφάλιση της ενίσχυσης οποιουδήποτε Συμμάχου σε σύντομο χρονικό διάστημα», ξεκαθαρίζεται στη Διακήρυξη, στην ετοιμασία για τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις του αύριο.

Επειδή όλα αυτά απαιτούν επιπλέον χρήμα από ό,τι δαπανάται ήδη, οι 30 ηγέτες συμφώνησαν να πάνε για υπερκάλυψη της καθορισμένης ήδη από το 2014 ΝΑΤΟικής νόρμας κάθε κράτος - μέλος να δίνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι στις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ο Στόλτενμπεργκ μάλιστα είπε χτες χαρακτηριστικά ότι αυτό το 2% είναι πια «όροφος και όχι ταβάνι», ενώ το 2022 τα 30 κράτη - μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες. Θυμίζουμε, εξάλλου, ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο εξάλλου της ΝΑΤΟικής Συνόδου και ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων της χώρας του στην Ευρώπη. Θύμισε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει αυτήν τη χρονιά «20.000 επιπλέον στρατιωτικούς στην Ευρώπη για να ενισχύσουμε τις γραμμές μας σε απάντηση στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας» και σημείωσε πως θα αυξήσουν από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών στη ναυτική βάση της Ρότα στην Ισπανία, θα δημιουργήσουν στην Πολωνία ένα μόνιμο γενικό επιτελείο του 5ου σώματος του στρατού τους, θα διατηρήσουν μια επιπρόσθετη ταξιαρχία από 5.000 άτομα στη Ρουμανία και θα προχωρήσουν σε «επιπρόσθετες αναπτύξεις στις χώρες της Βαλτικής», θα στείλουν δύο πρόσθετες μοίρες «F-35» στη Βρετανία και «θα αναπτύξουμε επιπρόσθετες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας» στη Γερμανία και την Ιταλία. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, «ήθελε μια "φινλανδοποίηση" της Ευρώπης», αλλά παίρνει αντιθέτως μια «"NATOποίηση" της Ευρώπης», σχολίασε.

Για ένα παγκόσμιο ΝΑΤΟ

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε το γεγονός ότι Τουρκία, Σουηδία και Φινλανδία κατέληξαν στο παζάρι τους, και το ΝΑΤΟ απηύθυνε «πρόσκληση» στις δύο σκανδιναβικές χώρες να ενταχθούν στους κόλπους του, παραπέμποντας πλέον στη διαδικασία επικυρώσεων που θα ξεκινήσει στα 30 εθνικά Κοινοβούλια.

Στο μεταξύ, η Διακήρυξη της Μαδρίτης χαιρετίζει το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Συνόδου έγιναν «πολύτιμες ανταλλαγές απόψεων με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Αυστραλίας, της Φινλανδίας, της Γεωργίας, της Ιαπωνίας, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Νέας Ζηλανδίας, της Σουηδίας και της Ουκρανίας, καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως και συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιορδανίας και Μαυριτανίας, καθώς και με τον υπουργό Αμυνας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης».

«Η συμμετοχή των εταίρων μας από την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, μαζί με άλλους εταίρους, κατέδειξε την αξία της συνεργασίας μας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφάλειας (βλ. Κίνα)», τονίζεται στη Διακήρυξη, όπως και ότι «θα προχωρήσουμε με την ενίσχυση της δέσμευσής μας με υφιστάμενους και δυνητικούς νέους συνομιλητές πέρα από τον ευρωατλαντικό χώρο».

Επίσης, ότι «υπό το πρίσμα του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη», αποφάσισαν να λάβουν «νέα μέτρα για να ενισχύσουμε την εξατομικευμένη πολιτική και πρακτική υποστήριξη σε εταίρους, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Γεωργία και η Μολδαβία». «Θα ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξή μας για την ανάπτυξη ικανοτήτων σε εταίρους από το Νότο», σημειώνεται στη Διακήρυξη.

Με «φαρδιά - πλατιά» την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τον ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στην υλοποίηση των παραπάνω, αναλαμβάνοντας τεράστιες ευθύνες έναντι του λαού.

Προσερχόμενος χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΝΑΤΟική Σύνοδο ισχυρίστηκε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί στο νέο στρατηγικό δόγμα στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται «η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του Διεθνούς Δικαίου», έννοιες βέβαια που σμπαραλιάζει πρώτη πρώτη η ιμπεριαλιστική συμμαχία για να υπηρετηθούν σχεδιασμοί και συμφέροντα των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου.

Παραπέρα, εξέφρασε ικανοποίηση και για το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ απευθύνει «πρόσκληση» σε Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στη Συμμαχία, μετά το παζάρι με την Τουρκία. «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές», ισχυρίστηκε κάνοντας το μαύρο άσπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός με έγνοια την πορεία της λυκοσυμμαχίας, για την οποία θύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέλος της από το 1952 και είναι «ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο», «μία χώρα η οποία συστηματικά επενδύει άνω του 2% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο τη δική μας αμυντική αποτρεπτική δυνατότητα αλλά και τις δομές της Συμμαχίας», όπως είπε, σε μια ανοιχτή παραδοχή για τη σκοπιμότητα αυτών των πανάκριβων εξοπλισμών.

«Ως πυλώνας σταθερότητας, λοιπόν, στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτή τη στιγμή η προσήλωση της Συμμαχίας θα πρέπει να είναι στην πρόκληση που αντιμετωπίζει στο μέτωπο της Ουκρανίας. Δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας», πρόσθεσε, εννοώντας την επιχείρηση ΝΑΤΟικής συνοχής που μεταξύ άλλων δίνει «αέρα στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας.

Αλλά και στην τοποθέτησή του στη Σύνοδο ο Μητσοτάκης, ΝΑΤΟικότερος των ΝΑΤΟικών, θύμισε ότι η Ελλάδα έσπευσε να συμμετάσχει από τους πρώτους στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και να επισημάνει «την ετοιμότητα τόσο του ελληνικού στόλου όσο και των ελληνικών λιμένων να διαδραματίσουν κομβικό ρόλο στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών στις διεθνείς αγορές», ενώ υπογράμμισε ότι «είναι παρά πολύ κρίσιμο για ουσιαστικούς και συμβολικούς λόγους οι κυρώσεις που αποφασίζονται να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη».

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Μητσοτάκης είχε επαφές και με τους ηγέτες Βρετανίας, Καναδά, Σουηδίας και Αυστραλίας.