ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Η «Energean» απολύει, η κυβέρνηση «επαυξάνει» στα «επενδυτικά» της σχέδια

Με συνοπτικές διαδικασίες επεκτείνει τη σύμβαση της εταιρείας, και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα, την ώρα που αυτή απολύει εκδικητικά 185 εργαζόμενους

Τετάρτη 6 Ιούλη 2022

Την ίδια περίοδο που η «Energean Oil» έχει διακόψει κάθε παραγωγική δραστηριότητα, απολύοντας εκδικητικά τους 185 εργαζόμενους που δεν αποδέχτηκαν τα σχέδιά της για εργολαβοποίηση και το τσάκισμα των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, εκκρεμούν δε ο έλεγχος και τα πορίσματα από τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς για την έκρηξη και την πυρκαγιά που ξέσπασε στις χερσαίες εγκαταστάσεις της στη Νέα Καρβάλη, ήρθε η κυβέρνηση και με συνοπτικές διαδικασίες επεκτείνει - και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα - τη σύμβαση της εταιρείας για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Θρακικού Πελάγους!

Η σύμβαση κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επικυρώθηκε προχτές από την Επιτροπή της Βουλής και χτες, με τις ίδιες fast track διαδικασίες, ψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση, με τον ειδικό του αγορητή Λεωνίδα Στολτίδη και τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Γιάννη Δελή να αναδεικνύουν ότι είναι ενταγμένη στους ανταγωνισμούς που έχουν ανάψει τη φωτιά του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή, και στους οποίους είναι μπλεγμένη μέχρι τον λαιμό και η εγχώρια αστική τάξη για να «τρέξει» στους στρατηγικούς σχεδιασμούς της, ανάμεσα στους οποίους είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ ότι η «Energean Oil» έχει ως προτεραιότητα όχι τις εξορύξεις, αλλά τη διεκδίκηση της μονάδας υποθαλάσσιας αποθήκευσης φυσικού αερίου της νότιας Καβάλας, που είναι στην τελική φάση δημοπράτησής της - δηλαδή ιδιωτικοποίησής της. Εργο επιλέξιμο από την ΕΕ, που σημαίνει ότι θα χρηματοδοτηθεί αδρά από το υστέρημα των λαών και έρχεται να συμπληρωθεί στο παζλ της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, του διασυνδετήριου αγωγού IGB Ελλάδας - Βουλγαρίας κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, η 6η κατά σειρά επέκταση της σύμβασης φέρνει την «Energean Oil» σε προνομιακή θέση για την παραχώρηση του υποθαλάσσιου αυτού σταθμού αποθήκευσης.

Στη σύμβαση, ανέφερε ο Λ. Στολτίδης, κάνοντας ακόμα πιο χειροπιαστούς τους σχεδιασμούς, «δεσπόζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ και Ελλήνων εφοπλιστών, με στόχο τον οικονομικό και γεωπολιτικό τους ανταγωνισμό με τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά Ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Τόνισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση, όπως κάνει από το 1999 που συνάφθηκε, με κριτήριο ότι «οι υδρογονάνθρακες αποτελούν περιουσία του ελληνικού λαού και αυτό που αποδεικνύεται και στις σημερινές συνθήκες είναι ότι δεν πρέπει να βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων».

Υπενθύμισε τους ληστρικούς όρους της σύμβασης, η οποία απαλλάσσει τον «επενδυτή» ακόμα και από την υποχρέωση της αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Οπως και ότι η εταιρεία οφείλει τεράστια ποσά στο Δημόσιο, στην Εφορία, στο ΙΚΑ, στη ΔΕΠΑ, στη ΔΕΗ. Και ότι η κυβέρνηση, αντί να πάρει μέτρα, έχει προχωρήσει σε ενίσχυση της «Energean» με κρατικές εγγυήσεις για την παροχή δανείου 90,5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου και έχει αναλάβει να χορηγήσει δάνειο μειωμένης εξασφάλισης ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, δάνεια που εγκρίθηκαν στις 24/3/2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σαν να μην έφταναν όλα αυτά έστειλε και τα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους εργαζόμενους που αγωνίζονται διεκδικώντας τα δικαιώματά τους και την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων.

Ο Γ. Δελής πρόσθεσε πως το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ βλέπουν την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ως μια βασική πύλη εισόδου στην Ευρώπη του δικού τους υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ την ίδια περιοχή την ορίζουν και την αξιοποιούν και ως έναν σημαντικότατο στρατιωτικό κόμβο» δείχνει πως «το ελληνικό κεφάλαιο, η ελληνική αστική τάξη απροκάλυπτα συνδέει τα συμφέροντα και τα κέρδη της με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, και γι' αυτό βεβαίως τα κόμματα αυτούς τους σχεδιασμούς υπηρετούν».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε, ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι η σύμβαση ανανεώθηκε τρεις φορές από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Ελευθεριάδου, διευκρίνισε ότι το κόμμα της είναι «υπέρ της υγιούς επιχειρηματικότητας» και ζήτησε να εφαρμοστεί κανονικά η σύμβαση από την εταιρεία, που «τώρα την παραβιάζει».

Ακόμα ψάχνουν για την έκρηξη

Να σημειωθεί ότι προχτές το απόγευμα συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που κατέθεσε ο Λ. Στολτίδης, ο οποίος απαίτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας στις 9 Απρίλη, όταν η εργοδοσία είχε απολύσει τους 185 εργαζομένους. Ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, δείχνοντας ότι η κυβέρνηση προσφέρει πλήρη κάλυψη στην εταιρεία, απάντησε ότι ...ακόμα αναμένονται τα πορίσματα. Εκανε δε ότι δεν ξέρει τίποτα για το αίτημα των εργαζομένων, που μετέφερε στη Βουλή ο Λ. Στολτίδης, για την άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, με επαναπρόσληψη των 185 εργαζομένων χωρίς καμία βλαπτική εργασιακή μεταβολή σε βάρος τους.