ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Μεγάλη αναδρομική έκθεση με έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη
Παρασκευή 8 Ιούλη 2022

Εγκαινιάστηκε και άνοιξε για το κοινό στην Εθνική Πινακοθήκη, η μεγάλη αναδρομική έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης: Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του». Πρόκειται για την πρώτη έκθεση Ελληνα καλλιτέχνη στη νέα ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη και την τελευταία έκθεση που σχεδίασε και υλοποίησε η πρόσφατα εκλιπούσα διευθύντριά της, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 28 Νοέμβρη.

Οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 150 ζωγραφικά έργα, σχέδια και προσωπικά αντικείμενα του Κωνσταντίνου Παρθένη. Η Εθνική Πινακοθήκη είναι ο κάτοχος του μεγαλύτερου μέρους έργων, σχεδίων και τεκμηρίων του Κωνσταντίνου Παρθένη, τα οποία προέρχονται κυρίως από τη δωρεά των παιδιών του.

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1878 και πέθανε στην Αθήνα το 1967. Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1903, εγκαταστάθηκε στην Κέρκυρα και πολιτογραφήθηκε Ελληνας υπήκοος.

Για τη νεοελληνική ζωγραφική, το έργο του Παρθένη αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς σταθμούς της, αφού εισήγαγε νέες τάσεις στην Τέχνη και το παράδειγμά του είχε αποφασιστική σημασία για τους μεγάλους Ελληνες καλλιτέχνες της επόμενης γενιάς, που συνειδητοποίησαν την τόλμη που όφειλαν να διεκδικήσουν.