ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Νέες διαβεβαιώσεις στους Αμερικανούς

Για ανακοίνωση προσάρτησης των Κατεχόμενων στις 20 Ιούλη από τον Ερντογάν κάνει λόγο αξιωματούχος ελληνοαμερικανικού λόμπι

Παρασκευή 8 Ιούλη 2022

Eurokinissi

Στη μεγαλύτερη συμμετοχή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και στα υπόλοιπα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ εστίασε στις επαφές της η αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής, Γκ. Μικς.

Χτες οι Αμερικανοί συναντήθηκαν στο Μαξίμου με τον Κυρ. Μητσοτάκη, παρουσία και του πρέσβη των ΗΠΑ. Επισήμως έγινε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων, «οι οποίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο, και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, η οποία έχει ήδη αναβαθμιστεί την τελευταία τριετία», όπως λέγεται από πλευράς Μαξίμου. Σ' αυτό το πλαίσιο έγινε αναφορά στην κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, «η οποία μεταξύ άλλων αναδεικνύει τη στρατηγική σημασία της Αλεξανδρούπολης», ανταλλάχθηκαν «απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του NATO στη Μαδρίτη», που σηματοδοτούν παραπέρα όξυνση του ανταγωνισμού με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ενώ από το «μενού» δεν έλειψαν και τα επιχειρηματικά σχέδια, «με έμφαση στην Ενέργεια, ειδικά στις Ανανεώσιμες Πηγές, στις Μεταφορές, στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό».

Με το ίδιο «μενού» η αμερικανική αντιπροσωπεία βρέθηκε και στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον υπουργό Ν. Δένδια, ο οποίος έκανε «ιδιαίτερη μνεία στη σημασία της Αλεξανδρούπολης τόσο ως ενεργειακού κόμβου σε μια κρίσιμη όπως αποδείχθηκε συγκυρία, όσο και για την ασφάλεια και άμυνα των ΝΑΤΟικών Συμμάχων», ενώ αναφέρθηκε και στα σχέδια για «μετασχηματισμό» του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ) «σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας», άλλη μια «πλατφόρμα» για να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή. Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε και με τη ΝΑΤΟική συνοχή στο μυαλό, ενημέρωσε «για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας» - την οποία «φουσκώνουν» βέβαια τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή - και διαβεβαίωσε σχετικά με τη διάθεση της κυβέρνησης για διευθετήσεις.

Ο υπουργός συναντήθηκε και με τον Εντι Ζεμενίδη, εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση για τον ρόλο της ελληνικής ομογένειας στην εμβάθυνση των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ και τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο», είπε κατόπιν.

Να σημειωθεί πως ο εν λόγω μιλώντας χτες στο «Πρώτο Πρόγραμμα» είπε ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει φημολογία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα ανακοινώσει την προσάρτηση των Κατεχόμενων στις 20 Ιούλη, και ισχυρίστηκε πως υπάρχει πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να στείλει σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Υπογράμμισε ακόμα ότι έπειτα από πολλά χρόνια οι ΗΠΑ έχουν δώσει έμφαση στις διμερείς σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι τους επόμενους δύο - τρεις μήνες, για πρώτη φορά, θα τοποθετηθεί Αμερικανός πρέσβης στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι Αμερικανοί μετέβησαν και στο ΓΕΕΘΑ, με τον αρχηγό, στρατηγό Κ. Φλώρο, να σπεύδει να τους παρουσιάσει την «ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων μέσω και της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NATO Response Force - NRF)» και συνολικά στα ΝΑΤΟικά σχέδια από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο «και πέραν αυτής», αλλά και να βγαίνει «παραπονούμενος» που οι προκλητικές ενέργειας της Τουρκίας «επιδρούν δυσμενώς (...) στη συνοχή της Συμμαχίας στη νοτιοανατολική πτέρυγά της», όπως είπε, στη γνωστή πρεμούρα τους.

Φυσικά αναφέρθηκε και στη «διμερή συνεργασία στον τομέα της άμυνας» μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «αναπτύσσεται διαρκώς και σε όλα τα επίπεδα έπειτα και από την πρόσφατη επικαιροποίηση» της Συμφωνίας για τις βάσεις, καθώς και στην «έμφαση που αποδίδουν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των υποδομών της Σούδας, της Αλεξανδρούπολης και του Βόλου», που διατίθενται στις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Διαπιστευτήρια και από τον ΣΥΡΙΖΑ

Την ευκαιρία για διαβεβαιώσεις περί προσήλωσης στην πολιτική εμπλοκής στους σχεδιασμούς τους δεν έχασε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που συναντήθηκε και εκείνος με την αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, εκφράζοντας για πολλοστή φορά στήριξη στην προώθηση του «Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις», ο οποίος άλλωστε εγκαινιάστηκε επί κυβέρνησής του.

Συνεπής και απέναντι στις δεσμεύσεις του στην αστική τάξη της χώρας, επεσήμανε στους συνομιλητές του «την ανάγκη οι στρατηγικές - αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας», να απορρέουν δηλαδή περισσότερα οφέλη για το εγχώριο κεφάλαιο από τη μετατροπή όλης της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο που μετατρέπει τον λαό σε στόχο.

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας «ευχαρίστησε τα μέλη του Κογκρέσου που στήριξαν τις ελληνικές θέσεις και ιδιαίτερα το "East Med Act", το οποίο προωθήθηκε το 2018», τον νόμο δηλαδή που προβλέπει να «τρέξουν» τα σχέδια συνεκμετάλλευσης στην περιοχή, σε βάρος των συμφερόντων των λαών και ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ανταγωνισμού με Ρωσία και Κίνα, ενώ προβλέπει και την Ελλάδα σε ρόλο ΝΑΤΟικού χωροφύλακα. Κατόπιν δε αυτών, «διαμαρτυρήθηκε» - εξ ονόματος μάλιστα του ελληνικού λαού... - για την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ από τον αγωγό «East Med», την πώληση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην Τουρκία κ.ο.κ.

Αλλωστε, στο πλαίσιο αυτό ζήτησε και «στήριξη» των ΗΠΑ για να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα οι επικίνδυνες διευθετήσεις, ενώ επιστράτευσε και παραμύθια όπως ότι «η ενσωμάτωση της Τουρκίας στη νέα δυτική αρχιτεκτονική Ασφαλείας και Ενέργειας χωρίς την προϋπόθεση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου θα έχει δυσμενέστατες περιφερειακές συνέπειες», παρουσιάζοντας δηλαδή τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια περίπου ως φιλειρηνική πολιτική.