Δίωξη κατά βουλευτή του ΚΚΕ επειδή συμμετείχε σε κινητοποιήσεις!
Τετάρτη 6 Μάρτη 2002

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης
Ακόμα και εναντίον βουλευτών - που το καθήκον τους είναι να στέκονται δίπλα στο λαό - που αγωνίστηκαν κατά της παράνομης διέλευσης από τη χώρα μας ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με κατεύθυνση τη Γιουγκοσλαβία στρέφονται διάφοροι εισαγγελείς.

Ετσι μετά το πογκρόμ διώξεων κατά αρκετών φιλειρηνιστών που αντιτάχθηκαν έμπρακτα στον βάρβαρο ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας, ήρθε χτες στη Βουλή αίτηση του εισαγγελέα για άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη, προκειμένου να του ασκηθεί δίωξη, γιατί επιτελώντας το καθήκον του, τον Απρίλη του 1999, μαζί με χιλιάδες άλλους αγωνιστές προσπάθησε στην Εθνική οδό Αθηνών - Ευζώνων να εμποδίσει την -κατά παράβαση ακόμα και του Συντάγματος - διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο.

Η αίτηση του εισαγγελέα συζητήθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και συνάντησε την ομόφωνη αποδοκιμασία από τους βουλευτές όλων των κομμάτων που υπερασπίστηκαν το βουλευτή, τονίζοντας ότι επιτέλεσε απλώς το καθήκον του.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι δεν είναι τιμητικό από μεριάς πολιτείας να σέρνονται σε διώξεις βουλευτές και άλλοι πολίτες γιατί διαμαρτυρήθηκαν για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη χώρα μας. Τόνισε δε ότι η διέλευση αυτή εκτός των άλλων ήταν και κατά παράβαση του Συντάγματος, το οποίο απαιτεί σχετική απόφαση της Βουλής και μάλιστα με απόλυτη πλειοψηφία. Η ενέργεια του Α. Τζέκη, υπογράμμισε, ήταν μια «τιμητική πολιτική ενέργεια» και είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δει γενικότερα το θέμα και να σταματήσουν τέτοιες διώξεις που στρέφονται και κατά βουλευτών και κατά πολιτών.

Κατά της εισαγγελικής ενέργειας τάχθηκαν και οι εισηγητές όλων των κομμάτων. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπαγεωργίου είπε ότι η ενέργεια του βουλευτή του ΚΚΕ ήταν «κατεξοχήν πολιτική έκφραση», ενώ από τη ΝΔ η Ζ. Μακρή τόνισε ότι «η υπερβολή θα ήταν να μη συμπαρασταθεί σε όσους κινητοποιούνταν». Την αγανάκτησή του για την εισαγγελική παραγγελία εξέφρασε εκ μέρους του ΣΥΝ ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας ότι ο βουλευτής υπερασπιζόταν το Σύνταγμα που παραβιαζόταν με τη διέλευση ξένων στρατευμάτων. Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο βουλευτής της ΝΔ Β. Πολύδωρας, ο οποίος εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την ενέργεια του εισαγγελέα, λέγοντας ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είναι απαραίτητες γιατί διαφορετικά θα επικρατήσει στην κοινωνία ένα «επικίνδυνο νεκροταφείο». Κατά της άρσης της ασυλίας τάχθηκαν και οι Ν. Κατσαρός (ΝΔ) και Φ. Ιωαννίδης (ΠΑΣΟΚ).