ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Εξοδος κινδύνου

Ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός δοκιμάζεται στην Ξάνθη

Κυριακή 10 Μάρτη 2002

Sportidea

«Επικίνδυνη» αποστολή θα έχει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη
Συγκλονιστική αναμένεται να είναι η ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής του φετινού και συναρπαστικότερου των τελευταίων χρόνων, όπως έχει χαρακτηριστεί, πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Στο πλαίσιο του κυρίως «πιάτου» της αγωνιστικής οι φίλοι του ποδοσφαίρου θα κληθούν σήμερα να παρακολουθήσουν δύο πολύ κρίσιμες για τις εξελίξεις στα κορυφαία βαθμολογικά στρώματα αναμετρήσεις, αρκετά παιχνίδια με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον, αλλά και ένα σημαντικό ντέρμπι, με πρωταγωνιστές τους ουραγούς της κατηγορίας.

Ωστόσο, μαγνήτης για τα περισσότερα βλέμματα αναμένεται να γίνει σήμερα η ακριτική Ξάνθη, καθώς φιλοξενεί το μεγάλο ντέρμπι της ημέρας ανάμεσα στην τοπική Σκόντα και τον Ολυμπιακό (17.00, ΑΛΦΑ «DIGITAL»). Σε ένα ματς, από το αποτέλεσμα του οποίου... κρέμεται σε μεγάλο ποσοστό η τύχη της κορυφής, ο πρωτοπόρος Ολυμπιακός θέλει να διατηρήσει το προβάδισμα κατακτώντας τους τρεις βαθμούς της νίκης. Ωστόσο, το έργο των «ερυθρόλευκων» προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολο, αφού φέτος οι «ακρίτες» έχουν προκαλέσει αίσθηση με τη σταθερότητα που δείχνουν στη διοργάνωση, αλλά και τη μεγάλη μαχητικότητά τους. Γι' αυτόν το λόγο, ο τεχνικός της ομάδας του Πειραιά, Τάκης Λεμονής, ζήτησε από τους παίχτες του να δείξουν σοβαρότητα και επέστησε την προσοχή τους στην τελική προσπάθεια, αλλά και στη σωστή ανάπτυξη. Οσον αφορά στις απώλειες στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, ο Νινιάδης αποτελεί μία από αυτές, καθώς δε θα αγωνιστεί σήμερα λόγω της θλάσης που τον ταλαιπωρεί, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Ζε Ελίας. Στην αντιπέρα όχθη, χωρίς φόβο αλλά με πολύ πάθος, οι παίχτες της Ξάνθης θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν το όνειρο για έξοδό τους στα ευρωπαϊκά σαλόνια... ζεστό, παίρνοντας σε ακόμα ένα μεγάλο παιχνίδι, κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Πάντως βασικός στόχος της ομάδας του Νίκου Καραγεωργίου, είναι να φτάσει σήμερα στις δέκα νίκες.

Sportidea

Ο Ντ. Νικολαΐδης θα είναι η αιχμή του δόρατος για την ΑΕΚ απέναντι στον ΟΦΗ
Μόνο στόχο τη νίκη, όμως, έχει σήμερα και η ΑΕΚ, η οποία υποδέχεται στη Νέα Φιλαδέλφεια τον ΟΦΗ (18.00, ΑΛΦΑ «DIGITAL»). Μετά την ήττα που υπέστη την περασμένη αγωνιστική από τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαΐδης», η «Ενωση» νιώθει πώς τα περιθώρια για στραβοπατήματα, έχουν πλέον στενέψει. Ωστόσο, πεποίθησή της είναι πώς ο... κύκλος των δύσκολων αγωνιστικών της στιγμών θα αρχίσει σύντομα να κλείνει και ευελπιστεί πώς κόντρα στην ομάδα της Κρήτης θα επιστρέψει στις νίκες και ίσως στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, την αγωνιστική ανάταση που θα της χαρίσει ένα θετικό αποτέλεσμα και θα «ενθαρρύνει» τις ευρωπαϊκές της βλέψεις, θα αναζητήσει σήμερα το απόγευμα στην έδρα του «Δικεφάλου», η ομάδα του Γιάννη Σαμαρά. Στο στρατόπεδο των Κρητικών θα βρίσκονται και οι Κολιτσιδάκης - Κιάσσος, οι οποίοι εξέτισαν την ποινή τους στο παιχνίδι με την Παναχαϊκή.

Ευκολότερη αποστολή από τους υπόλοιπους μεγάλους της κατηγορίας, έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος αντιμετωπίζει στη Νίκαια το Αιγάλεω (17.00, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ). Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ζήτησε από τους παίχτες του να παρουσιαστούν στο γήπεδο με περισσότερο ανεβασμένη απόδοση συγκριτικά με την εμφάνισή τους στην Τούμπα την προηγούμενη αγωνιστική, ούτως ώστε να καταφέρουν από νωρίς να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους και τελικά τη νίκη. Οσον αφορά στο έμψυχο υλικό της ομάδας του ο Σερβοέλληνας επιθετικός δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Στο μεταξύ, στο στρατόπεδο των γηπεδούχων επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το παιχνίδι στο «Σίτι», καθώς γνωρίζουν πώς μετά τον Ολυμπιακό καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμα μία από τις ομάδες που απαρτίζουν το «καρέ» των μνηστήρων του τίτλου. Ωστόσο, θεωρούν πώς με σύμμαχο την έδρα αλλά και την ηρεμία, ίσως καταφέρουν να περιορίσουν τις ορέξεις του «Δικεφάλου» και να αποσπάσουν ένα θετικό αποτέλεσμα.

Sportidea

Ντέρμπι ουραγών θα έχουμε στην Πάτρα
Στο μεταξύ, με τους τρεις βαθμούς που θα τον κρατήσουν κοντά στο «παιχνίδι» της Ευρώπης, θέλει σήμερα να φύγει ο Ηρακλής από την Καισαριανή, όπου στις 17.00, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Εθνικό Αστέρα. Ολοι στο στρατόπεδο του «Γηραιού», βλέπουν το στόχο της νίκης ως μονόδρομο προκειμένου η ομάδα τους να καλύψει κάπως τη διαφορά από τους πρωτοπόρους στο βαθμολογικό πίνακα και να παραμείνει ζωντανή στον δρόμο που οδηγεί στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Μάλιστα, η ανάγκη για την κατάκτηση των τριών βαθμών είναι επιτακτική για τους Θεσσαλονικείς, που ξέρουν ότι η συνέχεια περιλαμβάνει πολύ δύσκολες αποστολές, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Από την άλλη πλευρά, η ικανοποίηση για την εμφάνιση έναντι του Αρη είναι εμφανής στους κόλπους της αθηναϊκής ομάδας που πιστεύει ότι κόντρα στον Ηρακλή, μπορεί, αν δείξει την απαραίτητη σοβαρότητα και εκμεταλλευτεί την «καυτή» της έδρα, να πάρει τους πολύτιμους τρεις βαθμούς.

Ενα ακόμα βήμα για την κατάκτηση ενός εισιτηρίου που θα τον ταξιδέψει στα ευρωπαϊκά γήπεδα, επιθυμεί να κάνει σήμερα ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη. Οι «κυανέρυθροι», υποδέχονται τον Ιωνικό (15.00) με μοναδικό σκοπό να καταβάλλουν τους αντιπάλους τους και να αναρριχηθούν κι άλλο στο βαθμολογικό πίνακα. Ο τεχνικός των γηπεδούχων, τόνισε πώς η ομάδα του προχωράει στη διοργάνωση με γνώμονα την επίτευξη των στόχων της, ενώ επισήμανε πώς από παιχνίδι σε παιχνίδι οι παίχτες του εμφανίζονται βελτιωμένοι και με μεγαλύτερη ωριμότητα. Οσον αφορά στον Ιωνικό, η ήττα από τον ΠΑΟΚ, αλλά και η επισφαλής βαθμολογική θέση στην οποία βρίσκεται, έχουν πεισμώσει τους φιλοξενούμενους που σήμερα θέλουν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και να πάρουν τις πολύτιμες βαθμολογικές ανάσες που χρειάζονται.

Το «φιλί της ζωής» όμως αποτελεί κοινό στόχο και για τις δύο ομάδες που σήμερα θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο ντέρμπι των ουραγών που θα διεξαχθεί στην Πάτρα. Η γηπεδούχος Παναχαϊκή φιλοξενεί τον Ακράτητο (15.00) με σκοπό να... ρίξει τους αντιπάλους της στην τελευταία θέση. Η καλή παρουσία της ομάδας του Νίκου Αναστόπουλου στην Κρήτη, αναθέρμανε το κλίμα στους κόλπους της και όλοι θεωρούν ότι η Παναχαϊκή μπορεί να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα και να ξεφύγει από την επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού. Στην αντιπέρα όχθη, οι φιλοξενούμενοι νιώθουν πώς η σωτηρία τους ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί και στόχος τους είναι να βγουν νικητές από τη μάχη της Πάτρας.