ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Κλιμακώνεται με φόντο τη «διαλειτουργικότητα της ΝΑΤΟικής Συμμαχίας»

Η Αγκυρα απειλεί ξανά με το ενδεχόμενο να αμφισβητήσει την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου

Τρίτη 26 Ιούλη 2022

Eurokinissi

«Οι εταίροι μας δεν είναι εξοικειωμένοι» με τις προκλήσεις της Αγκυρας, αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, αν και συνεχίζει να παρουσιάζει τις λυκοσυμμαχίες ως ασπίδα προστασίας (φωτ. από την πρόσφατη άσκηση με τις ΗΠΑ στη Σούδα)
Με φόντο την ολόπλευρη ένταση των παζαριών για διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής (ενώ κλιμακώνεται ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα), φουντώνει η προκλητικότητα της Αγκυρας, όπως προκύπτει από νέες επισημάνσεις της κυβέρνησης Ερντογάν. Ενώ η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο αναβαθμισμένο ρόλο στην «ουκρανική κρίση» - όπως έδειξε και η συμφωνία που «έκλεισε» στην Κωνσταντινούπολη για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών - ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επανήλθε στις γνωστές προκλήσεις, παίρνοντας μάλιστα την «πάσα» από την υποτιθέμενη προϋπόθεση που βάζει η Ουάσιγκτον για την πώληση νέων F-16 στην Αγκυρα: «Δεν είναι εφικτό να πούμε "ναι" σε μια διαδικασία για τον ελληνικό εναέριο χώρο», σημείωσε (αναφερόμενος στον «όρο» που έβαλαν ορισμένοι στις ΗΠΑ για να προχωρήσει η πώληση αμερικανικών αεροσκαφών στην Τουρκία, να μην πετούν αυτά πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο) και πρόσθεσε: «Τι εννοείτε όταν λέτε ελληνικός εναέριος χώρος; Υπάρχουν νησιά τα οποία η Ελλάδα λέει ότι είναι δικά της, νησιά και βραχονησίδες που δεν είναι ξεκάθαρο το καθεστώς ιδιοκτησίας τους και δεν έχουν παραχωρηθεί με συμφωνίες».

Με δεδομένο ότι τις αμφισβητήσεις αυτές σιγοντάρουν σταθερά ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, όταν εμφανίζουν τις τουρκικές αξιώσεις και την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας ως «μακροχρόνιες διαφορές» (όπως τις χαρακτήρισε την περασμένη βδομάδα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν), ο Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα σκοπεύει να εντείνει τις προκλήσεις: «Εξι μίλια χωρικά ύδατα να ζητούν εναέριο χώρο 10 μιλίων, αυτό δεν συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι «αυτό αναφέρθηκε σε μια επιστολή που έστειλε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Κογκρέσο» και καταλήγοντας: «Τώρα η Ελλάδα απαιτεί 10 μίλια. Δεν τίθεται θέμα να μη χρησιμοποιήσουμε αυτά τα 4 μίλια...».

Τη σκυτάλη πήρε ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος μιλώντας στην «Καθημερινή» είπε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός χρειάζεται να επιδείξει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσει την Τουρκία ότι είναι ειλικρινής στο να συμπεριφέρεται ως πολιτισμένος γείτονας». Ο Αλτούν έσπευσε να εκφράσει ικανοποίηση για τη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται με τις ΗΠΑ για τα F-16, μιλώντας μάλιστα για «ξεκάθαρη υποστήριξη» που έδειξε και ο Πρόεδρος Μπάιντεν, για να περιγράψει ως εξής και το πλαίσιο μέσα στο οποίο το παζάρι με τις ΗΠΑ δυναμώνει: «Οπως τονίζουν οι αρχές των ΗΠΑ, το αίτημά μας έχει επίσης μεγάλη σημασία τόσο όσον αφορά τις αποτρεπτικές και αμυντικές ικανότητες του ΝΑΤΟ όσο και τη διαλειτουργικότητα της Συμμαχίας».

Σύμμαχοι μη «εξοικειωμένοι» με την ελληνική κυριαρχία...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που - λίγα 24ωρα αφού επέστρεψε από τις ΗΠΑ - αναγνώρισε σε συνέντευξή του ότι η αντίληψη των «συμμάχων» μας για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Ετσι, από τη μία χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το «να συζητά κανείς» το αίτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών που θέτει η Αγκυρα, από την άλλη πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας δεν το κατανοούν αυτό. «Οσο ανόητο, γελοίο, εξωφρενικό και αν το θεωρούμε εμείς, εντούτοις θα πρέπει να το εξηγούμε αυτό σε εταίρους και συμμάχους. Γιατί οι άλλοι, μάλλον όλοι, δεν έχουν την ίδια γνώση ή εξοικείωση με το θέμα», όπως είπε...

Κατά τ' άλλα, εξέφρασε ικανοποίηση επειδή με τη νέα πανάκριβη αγορά των F-35 η χώρα μας «θα συμβάλει στη (...) στενότερη συνεργασία και διαλειτουργικότητα» εντός της λυκοσυμμαχίας...

Αλλά και ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, τόνισε πως «επιθυμούμε ειλικρινά να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Αγκυρα. Εξακολουθούμε να προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Θεωρούμε ότι λύση υφίσταται και ότι είναι εφικτή», επαναλαμβάνοντας ότι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η ελληνοτουρκική διαπραγμάτευση είναι να τηρούνται και να εφαρμόζονται οι αρχές και οι αξίες που προβλέπει και η Συνθήκη του ΝΑΤΟ...

Αντιδράσεις για κλείσιμο μειονοτικών σχολείων

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, πρέσβης Τανζού Μπιλγκίτς, εξέφρασε έντονη αντίδραση για το κλείσιμο τεσσάρων δημοτικών σχολείων όπου φοιτούσαν παιδιά από τη μουσουλμανική μειονότητα της Δυτικής Θράκης.

Στη σχετική δήλωση γίνεται λόγος για σχολεία της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» και αναφέρεται ότι αυτά αποτελούν πάνω από τα «μισά μειονοτικά δημοτικά σχολεία». Γίνεται λόγος για «αποφάσεις που παραβιάζουν το δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας να ιδρύει, να διαχειρίζεται και να επιθεωρεί τα δικά της σχολεία» και για «ενδείξεις της μεροληπτικής και καταπιεστικής πολιτικής που ακολουθείται κατά των ομογενών μας», καταλήγοντας ότι «η Τουρκική Δημοκρατία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τον αγώνα της μειονότητας για τα δικαιώματα και τη δικαιοσύνη τόσο στις διμερείς επαφές όσο και στις διεθνείς πλατφόρμες».

Από τη μεριά του, το ελληνικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Αγκυρα για «πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας» και ανέφερε ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων προκύπτει με τα ίδια κριτήρια που αποφασίζονται τέτοιες αναστολές για σχολεία σε όλη την Ελλάδα, εξαιτίας δηλαδή της μείωσης του αριθμού των μαθητών σε κάτω από εννιά.

Μάλιστα, για να στηρίξει την επιχειρηματολογία της, εξηγεί ότι για το εκπαιδευτικό έτος 2022 - 2023, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, εκτός από τα τέσσερα αυτά μειονοτικά σχολεία, θα ανασταλεί η λειτουργία και άλλων 20 σχολικών μονάδων, μη μειονοτικών...