ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Ψηφιακές μπίζνες» και ... απολύσεις με αλγόριθμο

Και σε αυτό το νομοσχέδιο χέρι χέρι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Τρίτη 26 Ιούλη 2022

INTIME NEWS

Τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για να τρέξουν γρήγορα μετά τις «πράσινες» και οι «ψηφιακές μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων, ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, στην Ολομέλεια της Βουλής. Πρόκειται για το αντιλαϊκό νομοσχέδιο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», το οποίο είναι ενταγμένο στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου για προσαρμογή της καπιταλιστικής οικονομίας στις νέες επενδυτικές απαιτήσεις των μεγάλων ομίλων, για να βρεθεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται, διέξοδος στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαιά τους και να εξασφαλίζουν μεγάλα περιθώρια κερδοφορίας.

Οπως φαίνεται ολοκάθαρα στο νομοσχέδιο, ο λαός θα πληρώσει πολλαπλά την «ψηφιακή μετάβαση». Δηλαδή σε χρήμα, αφού οι «ψηφιακές δράσεις» συγκαταλέγονται στους 4 βασικούς πυλώνες του «Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» που θα μπουκώσουν τους ομίλους με 32 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ταμεία.

Επιπλέον, θα πληρώσει και με το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών. Είναι χαρακτηριστικό το πρώτο μέρος του νομοσχεδίου, όπου στα άρθρα 5 έως 9, όπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης, πέρα από τα ψηφιακά και ηλεκτρονικά εργαλεία που έχουν ήδη οι εργοδότες στα χέρια τους, τώρα σε συνδυασμό με το ψηφιακό φακέλωμα, τη «διασύνδεση» και τη «διαλειτουργικότητα» πληροφοριακών συστημάτων και υπηρεσιών, θα τους δίνεται η δυνατότητα με αλγόριθμο να αποφασίζουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί, πώς θα κατανέμεται το εργατικό δυναμικό κ.λπ. ενώ θα συγκεντρώνουν με ταχύτατη επεξεργασία το σύνολο των προσωπικών δεδομένων, όπως ιατρικών, οικονομικών, κοινωνικών επαφών, προτιμήσεων, συνηθειών και ενδιαφερόντων, άσπρος - μαύρος, φιλελεύθερος - κομμουνιστής, χριστιανός ή μουσουλμάνος κ.ο.κ.

Κάποιες «νομοθετικές βελτιώσεις» που έφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, δεν άλλαξαν τον αντιδραστικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων, όμως έδωσαν ένα ωραίο άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσει να υπερψηφίσει.

Μάλιστα, ήταν τέτοιο το εποικοδομητικό κλίμα συναίνεσης, που δεν έλειψαν και οι φιλοφρονήσεις ανάμεσα στον υπουργό και τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση, με τον πρώτο να λέει ότι «το κράτος έχει συνέχεια» και να συγχαίρει τον ΣΥΡΙΖΑ για «τα θετικά που βρήκαμε» και ο δεύτερος να επιχαίρει τον υπουργό και την κυβέρνηση που δέχτηκε τις βελτιωτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στηρίζονται στις ...«ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, για τα δικαιώματα πολιτών»... Παρόμοιες ήταν οι παρατηρήσεις και του ΚΙΝΑΛ. Η Ελ. Λύση καταψήφισε λόγω έλλειψης «τεχνοηθικής». Κατά ψήφισε και το ΜέΡΑ25, που «οραματίζεται» σύμφωνα με την ειδική του αγορήτρια Φ. Μπακαδήμα την «τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτών», όμως δεν είπε πώς θα γίνει αυτό.

Το πρόβλημα είναι ποιος έχει στα χέρια του αυτά τα επιτεύγματα

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το πρόβλημα που κουκουλώνουν συνειδητά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, είναι ότι αυτά τα ανθρώπινα επιτεύγματα βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και τίθενται στην υπηρεσία των σύγχρονων αναγκών της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στις νέες μάλιστα συνθήκες της «πράσινης μετάβασης», που είναι εχθρική απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων, συνολικά του λαού.

Ο Μ. Συντυχάκης έφερε ως παράδειγμα την πανδημία, όπου η τηλεργασία απογείωσε την εκμετάλλευση των εργαζομένων, εκτοξεύοντας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και κυρίως των «ψηφιακών».

Σημείωσε ότι μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται τα περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όταν αυτά ήδη βρίσκονται στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων.

Παράλληλα επανέφερε και τα κρούσματα συνακροάσεων σε βάρος του ΚΚΕ. Οπως σημείωσε, 5 χρόνια τώρα μετά το πρώτο περιστατικό η διερεύνηση της υπόθεσης, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκεται στο πουθενά. «Δεν υπάρχει εργαζόμενος και νέος άνθρωπος που δεν προβληματίζεται για την προστασία των επικοινωνιών του, όταν ακόμα και οι σοβαρές καταγγελίες του ΚΚΕ θάβονται και ...ούτε γάτα ούτε ζημιά», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η αλήθεια είναι ότι όποιος έχει στα χέρια του αυτή την τεχνολογία μπορεί να υποκλέψει και να ελέγξει έναν τεράστιο όγκο στοιχείων, προσωπικών δεδομένων που μπορεί να τον αξιοποιήσει αναλόγως και κυρίως ενάντια στον εχθρό λαό και στο ΚΚΕ», τόνισε, χωρίς να βγάλει άχνα η κυβέρνηση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε τη συμφωνία ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς με «τις στρατηγικές επιλογές που εξυπηρετούν τις ανάγκες του κεφαλαίου, όπως αυτές μεταφράζονται για παράδειγμα στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης» και ανέδειξε πως το ενδιαφέρον τους για τον εκσυγχρονισμό του κράτους με την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της ψηφιακής διακυβέρνησης δεν αφορά τις λαϊκές ανάγκες αλλά την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλωστε, όπως ανέδειξε, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης του κράτους και συνολικά όλα αυτά που τα αστικά κόμματα ονομάζουν «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», «είναι, δηλαδή, τόσο φοβερό να υπάρχουν πυροσβεστικοί κρουνοί και να λειτουργούν στη σημερινή εποχή; Είναι τόσο φοβερό, όταν πέφτει το ρεύμα, να μην κόβεται το νερό, για να μπορούν οι γεννήτριες να συνεχίζουν να λειτουργούν τα αντλιοστάσια για την πυρόσβεση;». Ανέφερε ακόμα ότι τη στιγμή που τα λαϊκά νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος κυριαρχούν οι διαφημίσεις για τα «έξυπνα σπίτια». «Πολύ ωραία εικόνα! Σε ποιο περιβάλλον, όμως; Πολύ μεγάλης ενεργειακής φτώχειας».