Ανακοινώθηκαν νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών

Το αίτημα για κατάργηση της υποχρεωτικής διετούς παραμονής στον πρώτο τόπο μόνιμου διορισμού επαναφέρει η ΑΣΕ

Τρίτη 26 Ιούλη 2022

Νέους, 8.586 μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, καλώντας τους εκπαιδευτικούς που είναι εγγεγραμμένοι στους σχετικούς τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης και επιθυμούν να διοριστούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων να κάνουν τις αιτήσεις/δηλώσεις περιοχών στη σχετική πλατφόρμα του (https://opsyd.sch.gr) έως και την Παρασκευή 29 Ιούλη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, μετά τους παραπάνω διορισμούς, το σύνολο των διορισμών της τελευταίας διετίας ανέρχεται στους 24.786, αριθμός που και πάλι όμως παραμένει πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, αφού για να καλυφθούν τα κενά καλούνται κάθε χρόνο 40.000 - 50.000 αναπληρωτές.

Με αφορμή την ανακοίνωση των νέων διορισμών, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) θυμίζει με ανακοίνωσή της την αδικία που υφίστανται με την υποχρεωτική διετή παραμονή οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί, ζητώντας επιτέλους να αρθεί. Η ΑΣΕ θυμίζει ότι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ σε όλη τη χώρα, καθώς και κόμματα με παρεμβάσεις τους στη Βουλή, έχουν αναδείξει το πρόβλημα που προκύπτει από τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (Γαβρόγλου) που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, για την υποχρεωτική διετή παραμονή στην περιοχή πρώτου διορισμού. Επισημαίνει ότι μετά από 12 χρόνια αδιοριστίας όλοι οι νεοδιορισμένοι έχουν υπηρετήσει για πολλά χρόνια απ' άκρη σ' άκρη το δημόσιο σχολείο σε όλη την Ελλάδα ως αναπληρωτές, λόγω του νόμου Γαβρόγλου, του «προσοντολογίου» πολλοί διορίστηκαν στην άλλη άκρη του χάρτη, ενώ στις περισσότερες ειδικότητες δεν άνοιξαν κενά στα αστικά κέντρα και υπάρχει ο κίνδυνος με τους νέους διορισμούς εκπαιδευτικοί που βρίσκονται πιο χαμηλά στον πίνακα να διοριστούν σε αυτά κι άλλοι να εγκλωβιστούν για πολλά χρόνια στον τόπο πρώτου διορισμού.

«Απαιτούμε εδώ και τώρα το ΥΠΑΙΘ να λύσει με πολιτική απόφαση το τεράστιο πρόβλημα που το ίδιο δημιούργησε. Να καταργηθεί η απαράδεκτη διάταξη Γαβρόγλου για την υποχρεωτική διετή παραμονή των νεοδιόριστων και να καλυφθούν και οι συνάδελφοι που είναι ήδη διορισμένοι με δικαίωμα μετάθεσης, να πραγματοποιηθούν χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί με βάση τις πραγματικές ανάγκες, να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, να καταργηθεί ο ν.4589/19», καταλήγει η ΑΣΕ.