ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα μείωση στη ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη
Τρίτη 26 Ιούλη 2022

Νέα μείωση στη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream 1» ανακοίνωσε χτες η Ρωσία, επικαλούμενη την αποστολή και δεύτερης τουρμπίνας της «Siemens» για συντήρηση, καθώς η Μόσχα ανοιγοκλείνει τη στρόφιγγα στο πλαίσιο της εντεινόμενης ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με το ευρωατλαντικό μπλοκ.

Σε ανακοίνωσή της η «Gazprom» αναφέρει ότι θα μειωθεί η ημερήσια ροή φυσικού αερίου στον αγωγό από σήμερα, επειδή μειώθηκε η ημερήσια παραγωγική δυνατότητα του σταθμού συμπίεσης Portovaya στα 33 εκατ. κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου από 160 mcm που είναι η πλήρης ποσότητα.

Νωρίτερα ο ρωσικός κολοσσός Ενέργειας είχε επικαλεστεί ότι είναι ελλιπή τα έγγραφα της «Siemens» για την πρώτη τουρμπίνα που είχε σταλεί για συντήρηση στον Καναδά και είχε μπλοκαριστεί για βδομάδες λόγω των δυτικών κυρώσεων. Στο θέμα απάντησε χτες βράδυ η «Siemens Energy», αναφέροντας ότι η επίμαχη τουρμπίνα ήταν έτοιμη να παραδοθεί, αλλά η «Gazprom» έπρεπε να παράσχει τελωνειακά έγγραφα για να προχωρήσει η μεταφορά.

Μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις της «Gazprom», εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, δεν υπάρχει τεχνικός λόγος για μείωση της ροής».

Στο μεταξύ, χτες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κάλεσε τις χώρες να προετοιμαστούν για την πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμώντας πως είναι πλέον «προφανές ότι το Κρεμλίνο δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για τη διασφάλιση της ενεργειακής τροφοδοσίας».

Με φόντο τις ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ και τις αντιρρήσεις που εξέφρασαν πολλά κράτη - μέλη (Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Πολωνία κ.ά.) στην πρόταση της Κομισιόν για αναγκαστικές μειώσεις 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου, η φον ντερ Λάιεν επανέφερε την επίμαχη πρόταση, λέγοντας ότι οι οικονομίες των χωρών της ΕΕ αλληλοεπηρεάζονται με διάφορους τρόπους και «είναι σημαντικό όλα τα κράτη - μέλη να περιορίσουν τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν (φυσικό αέριο) και να το μοιραστούν με εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο» (όπως είναι πρώτα και κύρια η Γερμανία).

Πάντως, προσχέδιο απόφασης για τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», προβλέπει διαδικασία εξαιρέσεων και τροποποιήσεις στην αρχική πρόταση της Κομισιόν.

«Ευκαιρίες» βλέπει η Κύπρος

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Κύπρια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδη, διέκρινε «ευκαιρία» στα εντεινόμενα ενεργειακά προβλήματα της ΕΕ, δηλώνοντας πως η προσπάθεια των Βρυξελλών για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες εκ των πραγμάτων «ενισχύει τη στρατηγική σημασία» των ερευνών για κοιτάσματα στην Κύπρο. Χαρακτήρισε την ΕΕ «καλό εν δυνάμει πελάτη» για το κυπριακό φυσικό αέριο.

Το ίδιο διάστημα, το «Bloomberg» παρατηρούσε ότι η αμερικανική «Chevron», μαζί με τους εταίρους «Shell» και ισραηλινή «Newmed Energy», έχει εξασφαλίσει άδεια για την έναρξη γεώτρησης στο κοίτασμα «Αφροδίτη» ως τις αρχές του 2023. Παράλληλα, τον Αύγουστο αναμένονται τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση της κοινοπραξίας «Total» - «Eni» στο «οικόπεδο» 6, ενώ ως τις αρχές φθινοπώρου η κοινοπραξία των «ExxonMobil» - «Qatar Petroleum» αναμένεται να ολοκληρώσει σεισμογραφικές έρευνες στα «οικόπεδα» 5 και 10.

ΗΠΑ: «Υπαρκτός κίνδυνος» το ενδεχόμενο ύφεσης

Στις ΗΠΑ, την ίδια ώρα, η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, παραδέχθηκε ότι επιβραδύνεται η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας και ενώ διέψευσε πως οι ΗΠΑ βαδίζουν σε φάση ύφεσης, διέκρινε το ενδεχόμενο αυτό ως έναν «υπαρκτό κίνδυνο». Το επιχείρημά της βασίστηκε στον «δυναμισμό προσλήψεων» και στις δαπάνες καταναλωτών.

Οπως είπε στο NBC, «αυτή δεν είναι μία οικονομία που βρίσκεται σε ύφεση. Αλλά βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο στην οποία η ανάπτυξη επιβραδύνεται και αυτό χρειάζεται και είναι απαραίτητο», ανέφερε, καθώς προωθούνται μέτρα για τη διαχείριση της «απογείωσης» του πληθωρισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο χαράτσι και προσωρινή μείωση ΦΠΑ στο αέριο στη Γερμανία (2022-08-19 00:00:00.0)
«Ανησυχίες» στη Γερμανία για ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο της «κάνουλας» από τη Ρωσία (2022-07-12 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση και προσπάθεια να μη θιχτούν μονοπωλιακά συμφέροντα (2017-07-22 00:00:00.0)
Συμφωνία για τη διαδρομή του νέου αγωγού Φ. αερίου (2015-05-08 00:00:00.0)
Συμφωνία Ισραήλ και «Gazprom» (2013-02-27 00:00:00.0)
Η «μάχη των αγωγών» συνεχίζεται και σκληραίνει (2010-12-24 00:00:00.0)