ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Σε μια βδομάδα 271 νεκροί και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα

Πάνω από 2.700 οι εισαγωγές, δραματική η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Τετάρτη 27 Ιούλη 2022

Eurokinissi

Τους 31.000 αγγίζουν οι νεκροί από τον κορονοϊό στη χώρα, την ώρα που και χτες ο υπουργός Υγείας υποστήριζε ότι «το κύμα έφτασε στην κορύφωσή του και τώρα βρίσκεται σε μια πτώση». Σημειώνεται μάλιστα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, από την προηγούμενη βδομάδα αυξήθηκαν κατά 26% οι θάνατοι και κατά 10% οι εισαγωγές Covid στα νοσοκομεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα επιδημιολογικά στοιχεία για το διάστημα 18 - 24 Ιουλίου δείχνουν ότι 271 άνθρωποι με COVID-19 έχασαν τη ζωή τους (από 200 μια βδομάδα πριν), ενώ ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται από την έναρξη της επιδημίας σε 30.999 νεκρούς.

Στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας έγιναν 2.793 νέες εισαγωγές ασθενών Covid, ενώ αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, οι οποίοι μέχρι τις 24/7 ήταν 132 (66,7% άνδρες) με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Επιβεβαιώθηκαν 136.077 νέα κρούσματα COVID-19 (-9% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 19%. 45.479 εντοπίστηκαν στην Αττική, 15.362 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.349.423. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 15,48%.

Στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στα Ιωάννινα (+32%), οριακή στην Ξάνθη (+28%), στην Περιφέρεια Αττικής (+20%) και στη Θεσσαλονίκη (+12%), σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στο Ηράκλειο (+10%) και στον Βόλο (-6%).

Χωρίς κλιματισμό εν μέσω καύσωνα το Νοσοκομείο Ρόδου

Στο μεταξύ, «βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες σωματείων σε δημόσια νοσοκομεία για τα προβλήματα και τις τραγικές ελλείψεις που πλήττουν υγειονομικούς και ασθενείς. Προσωπικό λειψό που δουλεύει ακατάπαυστα, με χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες, υποδομές στα όριά τους, ράντζα σε διαδρόμους μετά από κάθε εφημερία, χιλιάδες «αναμονές» για χειρουργεία είναι μερικά από όσα συνθέτουν την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Χαρακτηριστικά είναι για παράδειγμα όσα καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρόδου, για τις υποδομές στο νησί που αποτελεί την καρδιά της «τουριστικής βιομηχανίας» τους θερινούς μήνες. Το νοσοκομείο εν μέσω καύσωνα έχει ξεμείνει από κλιματισμό, ενώ όπως τονίζεται έχουν εξαντληθεί και τα χρήματα για τα φάρμακα των καρκινοπαθών. «Η διαδικασία επέκτασης της χρηματοδότησης αργοπορεί με τον κίνδυνο να διακοπούν οι θεραπείες των ασθενών, με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στην εξέλιξη της θεραπείας και της υγείας τους», καταγγέλλει ο Σύλλογος.

Παράλληλα, ανάμεσα στα τμήματα που δεν λειτουργεί ο κλιματισμός είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νοσηλεία των ασθενών, με αποτέλεσμα οι γιατροί να αναζητούν αυτοσχέδιους τρόπους για να χαμηλώσουν τη θερμοκρασία, όπως οι ανεμιστήρες.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στην τεράστια έλλειψη προσωπικού «που δοκιμάζει τις αντοχές μας χωρίς καλοκαιρινή άδεια και ρεπό, τώρα η κυβέρνηση μας δοκιμάζει πόσο θα αντέξουμε ασθενείς και εργαζόμενοι μέσα στον καύσωνα χωρίς κλιματισμό. Ηδη η ατμόσφαιρα στις κλινικές και στα τμήματα είναι αφόρητη λόγω έλλειψης κλιματισμού. Ποια θα είναι άραγε η επίπτωση στους βαριά πάσχοντες ασθενείς από την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας; Από τους τέσσερις εξωτερικούς πύργους που είναι υπεύθυνοι για την ψύξη του νοσοκομείου, λειτουργούν κανονικά μόνο οι δύο και ένας υπολειτουργεί. Η ενημέρωση που είχαμε από τη διοίκηση του νοσοκομείου είναι ότι το κόστος επισκευής της βλάβης στους πύργους και το δίκτυο που διανέμει την ψύξη είναι 1,5 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που είναι αδύνατο να εξασφαλιστούν από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου».

Σε ό,τι αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα, σημειώνει πως «η κυβέρνηση ενώ επιτρέπει στους ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν αντικαρκινικά φάρμακα και να τα προμηθεύονται από τον ΕΟΠΥΥ, αντίθετα στους γιατρούς του δημόσιου νοσοκομείου δεν επιτρέπεται. Η θεραπεία του ασθενή εξαρτάται από το απόθεμα φαρμάκων του νοσοκομείου. Αυτή η πρακτική είναι καθαρό ότι προωθεί τους καρκινοπαθείς στις ιδιωτικές κλινικές, οι οποίες κερδίζουν από τα πανάκριβα νοσήλια που καλούνται να πληρώνουν οι ασθενείς», ενώ λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού αλλά και της τεράστιας αύξησης των τιμών σε αναλώσιμα, «η οποία πολλές φορές ξεπερνά το 30%, το νοσοκομείο αντιμετωπίζει μια συνεχή κατάσταση ελλείψεων σε μέσα για να μπορούμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στηλιτεύει τη στάση και της σημερινής κυβέρνησης, αφού «για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να μετράει αφίξεις τουριστών στα αεροδρόμια και κρουαζιερόπλοιων στα λιμάνια. Τα πανηγύρια τους για τα ρεκόρ εισπράξεων από την τουριστική βιομηχανία και η άρνησή τους να αυξήσουν γενναία τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων προκαλούν οργή σε εμάς και τους ασθενείς».