Ο ΠΥΡΙΝΟΣ ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΟΣ
Μεγάλη αναζωπύρωση στη Λέσβο με εκκένωση του χωριού Βρίσα
Πέμπτη 28 Ιούλη 2022

Eurokinissi

Μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στο χωριό Βρίσα, στη θέση Λαγκάδα, παρουσίασε χτες το μεσημέρι, πέμπτη μέρα από την έναρξή της, η φωτιά που μαίνεται από το Σάββατο στη Λέσβο, καταστρέφοντας τον δασικό πλούτο του νησιού, αλλά και περιουσίες. Στο σημείο, για άλλη μία φορά, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, βρέθηκαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ, ενώ να σταλούν ενισχύσεις για να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά, απαίτησε από το βήμα της Βουλής η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

«Δεν το κάνατε μέχρι τώρα, σας το λέμε ξανά: Στείλτε τώρα ενισχύσεις. Είναι πέμπτη μέρα που οι ίδιοι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη εξαντλημένοι. Μέχρι τώρα αποδείχθηκε το έργο τους εξαιρετικό, όμως έχουν ξεπεράσει κάθε ανθρώπινο όριο», είπε απευθυνόμενη στην κυβέρνηση.

Οι ισχυροί άνεμοι ενίσχυσαν τις μικρές εστίες που υπήρχαν στο σημείο και η πυρκαγιά κινήθηκε ανεξέλεγκτη. Μάλιστα, ξεκίνησε άλλη μία εκκένωση του χωριού, προς Πολιχνίτο, με μήνυμα του «112», καθώς οι φλόγες έκαιγαν δασική έκταση και καλλιέργειες σε κοντινή απόσταση. Δύο άτομα τρίτης ηλικίας που είχαν απομείνει στο χωριό απεγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς και πυροσβέστες. To μέτωπο αυτό οριοθετήθηκε, ενώ ενεργό ήταν το βόρειο μέτωπο σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Καταβάλλονταν προσπάθειες το μέτωπο αυτό να μην ξεφύγει προς Μελαντά και Βασιλικά, γιατί ακολουθεί παρθένο δάσος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί όλα τα μέτωπα ήταν ανενεργά, ωστόσο παρέμεναν στην περιοχή άνδρες της Πυροσβεστικής σε επιφυλακή για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης, κάτι που συνέβη αργότερα, και αυτό θα συνεχιστεί για πολλές μέρες.

Να θυμίσουμε ότι η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε το Σάββατο το πρωί στην περιοχή Ρογκάδα και πολύ γρήγορα επεκτάθηκε στα Βατερά, όπου έκαψε σπίτια και μία τουριστική επιχείρηση. Η φωτιά συνέχισε να καίει με μεγάλη ορμή και την Κυριακή, απειλώντας τους οικισμούς Βρίσα και Σταυρό, οι οποίοι για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα μιας πρώτης επεξεργασίας των δορυφορικών δεδομένων, κάηκαν 20.340 στρέμματα, ενώ πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Πυθαγόρειο της Σάμου.

Ταυτόχρονα και χθες συνέχιζε το καταστροφικό της έργο η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς στον Εβρο, έχοντας κάψει πάνω από 34 χιλιάδες στρέμματα δάσους.