ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Απόφαση για την οργάνωση του αγώνα των πυρόπληκτων με επιτροπές παντού

Σύσκεψη σωματείων και φορέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο

Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Από την σύσκεψη στην Παλλήνη
Σύσκεψη με τη συμμετοχή φορέων και σωματείων της ευρύτερης περιοχής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιούλη στην Παλλήνη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου (ΕΚ) Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής για την καλύτερη οργάνωση των πυρόπληκτων της τελευταίας πυρκαγιάς που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους και δεκάδες σπίτια. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να δημιουργηθούν παντού επιτροπές πυρόπληκτων στην περιοχή και μαζί με τα σωματεία, τους φορείς και το ΕΚ να προχωρήσουν σε άμεσο συντονισμό τις επόμενες μέρες, ώστε να διεκδικήσουν να γίνουν πράξη τα δίκαια αιτήματά τους μέσα από πρωτοβουλίες που θα αποφασίσουν από κοινού τις επόμενες μέρες.

Ο Μάης Μεντής, πρόεδρος του ΕΚ, τόνισε πως κύριο ζήτημα της σύσκεψης είναι η ανάδειξη του διεκδικητικού πλαισίου του ΕΚ και η οργάνωση της δράσης για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων της περιοχής. Εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους του ηλικιωμένου συναδέλφου κατοίκου της περιοχής που μπροστά στην απόγνωση από τις επανειλημμένες καταστροφές του σπιτιού του από φωτιές τα τελευταία χρόνια, έδωσε τραγικό τέλος στη ζωή του, όπως και τη στήριξη και αλληλεγγύη του ΕΚ σε όλους όσοι είδαν να γίνονται στάχτη οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Μιλώντας για τις πυρκαγιές «που ξεσπάνε σχεδόν καθημερινά τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε πως οι πραγματικές αιτίες τους «βρίσκονται στην απαξίωση από το κράτος και τις κυβερνήσεις του, διαχρονικά, της ίδιας της ασφάλειας, της πρόληψης και της πυροπροστασίας του δασικού μας πλούτου, βρίσκονται στη λογική που διαπερνά τους ίδιους τους νόμους του κράτους ώστε τα δάση μας να γίνονται εμπόρευμα από μια χούφτα μεγαλοεργολάβους». Σε αυτό το έγκλημα, «ευθύνες έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις αλλά και οι περιφερειακές αρχές, καθώς και μια σειρά δημοτικές αρχές όπως και εδώ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής, οι οποίες εναρμονίζονται πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές, στηρίζοντας τις επιλογές του κρατικού μηχανισμού, την απαξίωση της δασικής υπηρεσίας, τις χιλιάδες κενές θέσεις πυροσβεστών, τα λιγοστά μέσα κατάσβεσης. Είναι ενδεικτικό το πώς αντιμετωπίζουν την πυροπροστασία των δασών μας, όταν για τη διαχείριση και προστασία των δασικών οικοσυστημάτων διατίθεται το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, κάτι που αντιστοιχεί σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, την ίδια ώρα που για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ενός δολοφονικού οργανισμού, διατίθενται το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ».


Αναφέρθηκε στη δράση που έχει αναπτύξει το ΕΚ εδώ και πάρα πολλά χρόνια για την προστασία του δασικού πλούτου, του περιβάλλοντος και τόνισε ότι με βάση την εμπειρία «από ανάλογες καταστροφές όπως το Μάτι πριν λίγα χρόνια που πρωτοστατήσαμε ώστε να εκφραστεί μια τεράστια μορφή αλληλεγγύης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτιμάμε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να εκφραστεί πρώτα και κύρια η αλληλεγγύη σε όσους έχουν υποστεί τις συνέπειες της τραγικής πυρκαγιάς, γι' αυτό και από την πρώτη στιγμή μέλη του ΕΚ και των Σωματείων βρισκόμαστε δίπλα στον λαό της περιοχής και με την φυσική παρουσία τους και οργανώνοντας την αλληλεγγύη γενικότερα. Επίσης εκτιμάμε ότι άμεσα ο λαός της περιοχής πρέπει να βγει στο προσκήνιο. Να μην περιμένει από αυτούς που είναι υπαίτιοι για τα προβλήματά του, για τις τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών, να του λύσουν τα οξυμένα προβλήματά του. Γι' αυτό σήμερα παρουσιάζουμε το διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο φυσικά δεν το βλέπουμε σαν ευαγγέλιο, γι' αυτό είμαστε εδώ να το συζητήσουμε και να το εμπλουτίσουμε, για να γίνει κτήμα όλου του λαού της περιοχής, για να μπορέσουμε να το επιβάλουμε, να επιβάλουμε το δίκιο μας».

Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε ότι πρέπει τις επόμενες μέρες «να οργανωθεί ο λαός της περιοχής, οι πυρόπληκτοι να φτιάξουν επιτροπές ανά περιοχή και μαζί με τους φορείς που είμαστε σήμερα εδώ να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε όποιες ενέργειες χρειαστεί για να ξαναφτιαχτεί η περιοχή μας και να αποκατασταθούν οι κατοικίες μας, οι ζημιές που έχουμε υποστεί».

Στη συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί συνδικαλιστές, εκπρόσωποι των φορέων αλλά και πυρόπληκτοι επιδοκιμάζοντας την πρωτοβουλία του ΕΚ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εμπλουτίζοντας ακόμα παραπέρα το διεκδικητικό πλαίσιο.