ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές προκλήσεις ενόψει των ερευνών του γεωτρύπανου

Το «Αμπντούλ Χαμίτ» πιθανά θα καταπλεύσει στην κυπριακή ΑΟΖ

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Με διαδοχικές προκλητικές δηλώσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση και προετοιμάζει το έδαφος για το ερευνητικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ» που ετοιμάζεται να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το γεωτρύπανο βγήκε από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνας και πραγματοποίησε δοκιμές, ενώ η Τουρκία αναμένεται να ανακοινώσει στις 9 Αυγούστου την κατεύθυνση που θα πάρει. Χτες το μεσημέρι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Marine Traffic», το πλοίο επέστρεψε και πάλι εντός του τουρκικού λιμένα.

Να κάνουν γεωτρήσεις για λογαριασμό των Τουρκοκυπρίων τα τουρκικά γεωτρύπανα προτείνει ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» και του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, απόστρατος Τούρκος ναύαρχος και πρώην αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ Τζ. Γιαϊτζί. «Ας στείλουμε τα γεωτρύπανα κοντά στη γραμμή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με τη Λιβύη και ας φέρουν τη σημαία της "Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου"», δήλωσε χαρακτηριστικά. Οπως είπε ο ίδιος, «ας είναι η "ΤΔΒΚ" ο συνομιλητής απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην Ελλάδα. Ετσι, θα θέσουμε τις βάσεις για την de facto αναγνώριση της "ΤΔΒΚ"».

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπρ. Καλίν, είχε δηλώσει προχτές ότι η Τουρκία κάνει αυτές τις έρευνες «απολύτως νόμιμα», επικαλούμενος μάλιστα άδεια από την κατεχόμενη «Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

«Καρότο» και «μαστίγιο» από τον Ακάρ

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, εμφάνισε την Ελλάδα ως επεκτατική δύναμη και μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας στην «αυτοάμυνα», ενώ παράλληλα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι του διαλόγου για να προωθηθούν σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου.

Η Ελλάδα «κάτι σκαρώνει σε βάρος της Τουρκίας», είπε ο Τούρκος υπουργός, επικαλούμενος την αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας.

«Δεν υπάρχει λογική η Ελλάδα με 3.000 νησιά στο Αιγαίο να έρχεται μπροστά στη μύτη μας και να μας κατηγορεί για επεκτατισμό», είπε ο Χ. Ακάρ.

«Εχουν καλύψει όλο το Αιγαίο. Ποιος είναι ο επεκτατικός; Εδώ μιλάμε για μια χώρα που από την ίδρυσή της έχει επεκταθεί 5 ή 7 φορές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου που τους περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια», συνέχισε ο Ακάρ αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ ισχυρίστηκε πως η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους της.

«Ας επικρατήσει η ειρήνη και η σταθερότητα, ας κάνουμε το Αιγαίο Πέλαγος θάλασσα ειρήνης, ας το αναπτύξουμε», πρόσθεσε.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε στην «ανεπιτυχή προσπάθεια» της Αθήνας να «πείσει τις ΗΠΑ να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία» και προανήγγειλε σχετική συνάντηση σε τεχνικό επίπεδο αντιπροσωπειών της Τουρκίας και των ΗΠΑ στις 15 Αυγούστου.