ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ
Λιγότερες και με χειρότερους όρους φέτος στα σχολεία

Μαζική διαμαρτυρία στα Γιάννενα, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Από την κινητοποίηση στα Γιάννενα
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες διεκδικούν την επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, συνεχίζουν οι σχολικές καθαρίστριες στα Γιάννενα. Αντιδρούν στην απόφαση της δημοτικής αρχής να πετάξει στην ανεργία 40 συναδέλφισσες με το επιχείρημα ότι πλέον δεν ισχύουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα της πανδημίας. «Θέλουμε σχολεία καθαρά, απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά», είναι το σύνθημα που προτάσσουν.

Συγκεκριμένα, ενώ το προηγούμενο έτος στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων δούλευαν 166 συμβασιούχοι πλήρους απασχόλησης, αποφασίστηκε για τη σχολική χρονιά 2022 - 2023 η πρόσληψη μόλις 101 καθαριστριών πλήρους απασχόλησης και 25 καθαριστριών με ημιαπασχόληση. Δηλαδή, 126 σχολικές καθαρίστριες, 40 λιγότερες από πέρσι, θα πρέπει να φέρουν σε πέρας την καθαριότητα σε 138 σχολικές μονάδες και περισσότερους από 18.300 μαθητές.

Εκτός από τη δημοτική αρχή, μεγάλη ευθύνη φέρει και το υπουργείο Εσωτερικών, που δεν προκηρύσσει την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αλλά αντίθετα χρηματοδοτεί μόλις 92 σχολικές καθαρίστριες για την πόλη των Ιωαννίνων.

Μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, οι εργαζόμενες πραγματοποίησαν προχτές Γενική Συνέλευση στο Πάρκο Λιθαρίτσια και αποφάσισαν τη συνέχιση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών μέχρι τη δικαίωσή τους. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους, γονείς και ανέργους της περιοχής για τα προβλήματα στη σχολική καθαριότητα και τις αρνητικές εξελίξεις που συνεπάγονται οι 40 απολύσεις.

Τέλος, δήλωσαν συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του καταστήματος «Goody's» στα Γιάννενα, που επίσης βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων.

Καμία εργαζόμενη με πλήρες ωράριο στον δήμο Φαιστού

Τη στάση της δημοτικής αρχής του δήμου Φαιστού που επιβάλλει καθεστώς μερικής απασχόλησης (τρίωρες συμβάσεις) στο σύνολο των σχολικών καθαριστριών, με αρνητικές επιπτώσεις στην καθαριότητα των σχολείων, στις αποδοχές και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Ο δήμος αποφάσισε να προκηρύξει 42 θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης (126 εργατοώρες), τη στιγμή που ακόμα και με τα περσινά δεδομένα (182 εργατοώρες) τα σχολεία παρέμεναν οριακά καθαρά «χάρη στη θυσία των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα, οι οποίες αφιέρωναν τον προσωπικό τους χρόνο για να μην αφήσουν χωρίς επαρκή καθαριότητα τις σχολικές μονάδες και τα παιδιά, εν μέσω πανδημίας».

«Η δημοτική αρχή δείχνει το σκληρό αντεργατικό της πρόσωπο, αφού μοιράζει με τρίωρη απασχόληση τα ψίχουλα των 126 ωρών που δίνει η κυβέρνηση στον δήμο, καταδικάζοντας εργαζόμενες που καθαρίζουν τουλάχιστον 20 χρόνια τα σχολεία στην εξαθλίωση των 300 ευρώ και με επιπτώσεις στη συνταξιοδότησή τους», προσθέτει το σωματείο. Την απόφαση της δημοτικής αρχής καταδικάζει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Φαιστού.