Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών θυσιάζεται στον βωμό των επιχειρηματικών συμφερόντων
Σάββατο 6 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Εκδήλωση με θέμα «Η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών στη σήψη του καπιταλισμού - Μια συζήτηση με αφορμή την απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ» οργάνωσε μέσα στον Ιούλη η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στα τέλη Ιούνη το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα απόφαση που δρομολογεί αντιδραστικές εξελίξεις όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση. Η σχετική επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων ήδη προχωράει σε μια σειρά Πολιτείες και έχει προκαλέσει δικαιολογημένες αντιδράσεις.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, τον προβληματισμό και τη συζήτηση που πυροδότησε, οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πήραν την πρωτοβουλία να διοργανώσουν εκδήλωση, στο πλαίσιο της οποίας τόσο η εισηγητική ομιλία όσο και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν έφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα όχι μόνο των εκτρώσεων αλλά συνολικά των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και στη χώρα μας.

Κενό γράμμα οι διαβεβαιώσεις για το δικαίωμα στην άμβλωση όσο δεν εξασφαλίζονται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την άσκησή του

Στην κεντρική ομιλία η Αθανασία Χατζή, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι η απαγόρευση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ αποδεικνύει ότι ο καπιταλισμός στη σήψη του θέτει υπό αμφισβήτηση δικαιώματα αυτονόητα, αδιαπραγμάτευτα και κατακτημένα εδώ και δεκαετίες. «Η απόφαση συνιστά ξεκάθαρη οπισθοδρόμηση για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών, σκοταδισμό και επιστροφή στον Μεσαίωνα και σωστά έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο στις ίδιες τις ΗΠΑ όσο και διεθνώς. Εμείς ως ΚΚΕ στηρίζουμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας σε δημόσια, δωρεάν, ασφαλή άμβλωση, στηριγμένη σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας, με έμφαση στην πρόληψη, σεξουαλικής αγωγής, οικογενειακού προγραμματισμού», ανέφερε. Παράλληλα, σχολίασε την προσπάθεια που γίνεται «να διαμορφωθεί ένα ψεύτικο δίπολο "προοδευτικές δυνάμεις" εναντίον "συντηρητικών δυνάμεων"».


Οσον αφορά τη χώρα μας, άσκησε κριτική στις πολιτικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης υπηρέτησαν και υπηρετούν πιστά την αντιλαϊκή πολιτική που θυσιάζει κάθε ανθρώπινη ανάγκη στον βωμό του κέρδους. «Το ενδιαφέρον των κομμάτων αυτών εξαντλείται σε διακηρύξεις για το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα η άμβλωση να είναι υπό προϋποθέσεις νόμιμη, ωστόσο πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που επιτάσσουν τη διακοπή της κύησης ιατρικοί λόγοι, ενώ δεν καλύπτεται και από κανένα ασφαλιστικό ταμείο. Η πλειοψηφία των αμβλώσεων στη χώρα μας πραγματοποιείται σε ιδιωτικές κλινικές, με κόστος από 400 έως και 700 ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και τη βδομάδα της κύησης».

Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από τις εκτρώσεις, στάθηκε σε μια σειρά πτυχές της σημερινής πραγματικότητας που άπτονται των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και της αναπαραγωγικής υγείας: «Μια ανάλογη κατάσταση επικρατεί σε όλες τις πλευρές της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών από τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφίες, τεστ ΠΑΠ κ.λπ.) μέχρι τις διαδικασίες της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Την ίδια ώρα αυξημένο είναι και το κόστος της αντισύλληψης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι τα αντισυλληπτικά χάπια δεν συνταγογραφούνται για λόγους αντισύλληψης, παρά μόνο ως θεραπεία π.χ. για πολυκυστικές ωοθήκες κ.λπ.», σημείωσε.

«Πώς είναι δυνατόν κάποιο από όλα αυτά τα κόμματα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όταν είναι γνωστό ότι όλα πιστεύουν στη συνύπαρξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και αναγνωρίζουν την Υγεία ως ένα πεδίο δράσης επιχειρηματικών συμφερόντων;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Και η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών θυσιάζεται στον βωμό αυτών ακριβώς των συμφερόντων. Γιατί ακόμα και αν ψηφιστεί ένας νόμος (όπως στην περίπτωση των αμβλώσεων) που κατοχυρώνει τυπικά ένα ατομικό δικαίωμα, μπορεί αυτό το δικαίωμα να μείνει κενό γράμμα, αν δεν εξασφαλίζονται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για την άσκησή του. Γιατί για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο το δικαίωμα στην άμβλωση για μια γυναίκα, θα πρέπει να στηρίζεται σε ένα εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αντισύλληψη, στην ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή ενταγμένη μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα, στον οικογενειακό προγραμματισμό».

Εμπόδιο στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών η πολιτική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων

Συνοψίζοντας τις θέσεις του ΚΚΕ, η Αθ. Χατζή σημείωσε τα ακόλουθα: «Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στους αγώνες για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εργασία, στην εκπαίδευση, στην οικογένεια, στην κοινωνική ζωή, με σύγχρονα δικαιώματα. Στηρίζει τις διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού και ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος για την πλήρη ικανοποίηση όλων των αναγκών σε ποιοτικές, δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, σε ασφαλή άμβλωση, προγεννητικό έλεγχο, προστασία της μητρότητας και του παιδιού, διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία. Αντιπαρατίθεται ασυμβίβαστα με τις μισάνθρωπες, σκοταδιστικές αντιλήψεις που καλλιεργούν ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις. Παλεύει αταλάντευτα ενάντια στις πατριαρχικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας, που το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της γυναίκας, ιδιαίτερα στην πρόληψη της αναπαραγωγικής υγείας, στην προστασία της μητρότητας, στην ασφαλή και δωρεάν άμβλωση, στη δημιουργία και στήριξη της οικογένειας, συνολικά στην κοινωνική της ζωή. Εμπόδιο σε αυτή τη δυνατότητα μπαίνουν οι πολιτικές της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων και των επιχειρηματικών ομίλων, που λογαριάζουν με τη λογική του "κόστους" τις αντίστοιχες αναγκαίες κρατικές υποδομές και υπηρεσίες Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Αυτό το εμπόδιο πρέπει να παραμερίσουν οι γυναίκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, ο εργαζόμενος λαός, παίρνοντας στα δικά του χέρια την εξουσία και την οικονομία, ανοίγοντας τον δρόμο για την ισοτιμία των γυναικών, τη λαϊκή ευημερία και πρόοδο.

Μόνο με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, με την κατάργηση της εκμεταλλευτικής σχέσης κεφαλαίου - εργασίας, με την κατοχύρωση της κοινωνικής ιδιοκτησίας, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για καθολική συμμετοχή της γυναίκας στην εργασία και στα όργανα εξουσίας, για ισοτιμία ανάμεσα στα δύο φύλα, για ισοτιμία στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, στις σχέσεις τους με τα παιδιά. Μόνο με την επαναστατική εργατική εξουσία θεμελιώνονται στέρεα οι δυνατότητες, ώστε όλη η εκπαιδευτική, η ιδεολογική, η πολιτιστική παρέμβαση της κοινωνίας να αντιμετωπίσει ριζικά επιβιώσεις και αναχρονισμούς με πολύ μεγάλες ρίζες στα βάθη του παρελθόντος.

Στη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία διαμορφώνονται πραγματικά ισότιμες σχέσεις, αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στα δύο φύλα, ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, αφού ξεριζώνεται ο ανταγωνισμός, ο εγωιστικός - ατομικιστικός τρόπος ζωής που κυριαρχούν σήμερα στις κοινωνικές, διαπροσωπικές σχέσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η επιλογή της νέας γυναίκας, του νέου ζευγαριού να δημιουργήσει οικογένεια γίνεται πραγματικά ελεύθερη, χωρίς να επηρεάζεται από οικονομικούς παράγοντες».

Υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού από την ...εργοδοσία

Η Κατερίνα Τζίκα, μαία στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και διδακτορική υπότροφος του ΔΙΠΑΕ, τόνισε ότι οι αριθμοί των ετήσιων αμβλώσεων «ανέρχονται σε 150.000», ενώ «το 25% αυτών αφορά νεαρά κορίτσια, τα οποία βρίσκονται σε ηλικία κάτω των 16 ετών». Σημείωσε πως η Ελλάδα «είναι μία από τις χώρες με τον υψηλότερο αριθμό αμβλώσεων και τον χαμηλότερο επιπολασμό σύγχρονης αντισύλληψης στην Ευρώπη», ενώ ανέδειξε την ανάγκη του οικογενειακού προγραμματισμού και της σεξουαλικής αγωγής.

Η Ειρήνη Καραμήτρου, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Θεσσαλονίκης, μετέφερε πείρα από τους χώρους δουλειάς. «Πώς μπορεί μια μητέρα να περάσει ποιοτικό και δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά της όταν δουλεύει τηλεργασία και είναι από το ένα meeting στο άλλο, όταν και την ώρα του διαλείμματος σκέφτεται το project που έχει να κάνει; Μπορεί η επέκταση του ωραρίου των ολοήμερων σχολείων να εξασφαλίσει την διαπαιδαγώγηση των παιδιών ή θα αποτελέσει απλά ένα ξεφόρτωμα των παιδιών για λίγες παραπάνω ώρες;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που έθεσε. Παράλληλα, σχολίασε ότι μεγάλες εταιρείες προβάλλουν στις εργαζόμενες ως «λύση» στο δίλημμα «καριέρα ή οικογένεια» την κρυοσυντήρηση των ωαρίων τους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις στελέχη της εργοδοσίας δεν διστάζουν να ισχυρίζονται ότι «η καλύτερη αντισύλληψη είναι η ανέλιξη σε θέσεις ευθύνης μέσα στην εταιρεία»... Την ίδια στιγμή, απολύονται παράνομα εργαζόμενες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, κυρίως σε τηλεφωνικά κέντρα, ενώ σε συνεντεύξεις για να προσληφθούν οι γυναίκες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με το αν έχουν ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν παιδιά.

«Στις μέρες μας, η πρόληψη, η αντισύλληψη έχει μετατραπεί σε ατομική υπόθεση, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη ιατρική φροντίδα από το κράτος, ούτε και οικονομική στήριξη», ανέφερε η Καλλιόπη Παναγιώτου, μέλος του ΔΣ Συλλόγου Φοιτητών Χημικού του ΑΠΘ. «Ειδικά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και στα σχολεία υπάρχει απουσία εξειδικευμένου προσωπικού, προγραμμάτων, σεμιναρίων ενημέρωσης σχετικά με ζητήματα πρόληψης αλλά και συνολικά, ενημέρωσης γύρω από το κομμάτι της αναπαραγωγικής υγείας των νέων γυναικών ή το κομμάτι των αμβλώσεων», πρόσθεσε.


Ευ. Χ.