ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΗΛΕΙΑΣ
Πρωτοβουλίες για τα προβλήματα των σταφιδοπαραγωγών

Κινητοποίηση χτες στον Πύργο, ετοιμασίες και στα άλλα σταφιδοχώρια του νομού

Τρίτη 9 Αυγούστου 2022

Από την κινητοποίηση στον Πύργο Ηλείας
Κατώτατη εγγυημένη τιμή στη σταφίδα, για να συνεχίσουν να παράγουν και να ζουν στα χωριά τους, απαίτησαν χτες, εν μέσω της περιόδου του τρύγου, παραγωγοί μαύρης - κορινθιακής σταφίδας της Ηλείας, πραγματοποιώντας συγκέντρωση με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον κόμβο Αγίου Γεωργίου και μηχανοκίνητη πορεία στον Πύργο, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα παρθούν από την ΟΑΣΗ σε όλους τους δήμους που έχουν σταφιδοχώρια, ενώ γίνεται έκκληση σε εργατικά συνδικάτα, εμπορικούς συλλόγους και ενώσεις αυτοαπασχολούμενων για στήριξη και αλληλεγγύη.

Στο ψήφισμά της η Ομοσπονδία τονίζει ανάμεσα σε άλλα: «Εδώ και έναν χρόνο, που εκτός όλων των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε δεν πληρωνόμαστε την παραγωγή μας για το 2021, βλέπουμε το κράτος και τους μηχανισμούς του ή να σφυρίζουν αδιάφορα ή να είναι απέναντί μας.

Από τη μια πλευρά έχουμε τις ανατιμήσεις των αγροτικών εφοδίων να είναι καθημερινές, και από την άλλη οι τιμές που μας ζητάνε να πουλήσουμε τον κόπο μας και φέτος είναι εξευτελιστικές. Φυσικά απ' όλο αυτό θησαυρίζουν οι μεγαλέμποροι, αφού οι καταναλωτές συνεχίζουν να το αγοράζουν πανάκριβα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Με αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε αγρότες, αφού δεν μπορούμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Το κράτος αντί να μας συμπαρασταθεί, να μας δώσει βοήθεια για να συνεχίσουμε, μας δημιουργεί κι άλλα προβλήματα. Ενώ μας χρωστάει αποζημιώσεις από τις τεράστιες φυσικές καταστροφές, βλέπουμε ότι η κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης και των παρατρεχάμενών της πάει σύννεφο.

Μιλάνε για παροχές στους αγρότες, αποζημιώσεις, επιδοτήσεις, έργα υποδομών κ.ά. μέσα από τις εφημερίδες και τα σάιτ, και το μόνο που βλέπουμε είναι να μας κόβουν το ρεύμα, το νερό και να μην μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα φάρμακα και το φαΐ μας για να ζήσουμε».

«Η νέα ΚΑΠ, που θα εξειδικευθεί με το "στρατηγικό σχέδιο" που ετοιμάζει η κυβέρνηση, πρόκειται να εντείνει την καταλήστευση του μόχθου μας από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οι παραγωγοί διεκδικούν: Κατώτατη εγγυημένη τιμή πώλησης από τον παραγωγό η οποία να ξεπερνά τα 2 ευρώ ανά κιλό, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα και να εξασφαλίζεται ένα εισόδημα επιβίωσης. Μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότησή του με αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια και βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, κ.λπ.

Στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Χρήστο Γιάνναρο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά δέσμευση για τα καυτά προβλήματα των βιοπαλαιστών σταφιδοπαραγωγών (2022-11-16 00:00:00.0)
Το Σάββατο διαδηλώνουν στη Θεσσαλονίκη για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης (2022-10-20 00:00:00.0)
Βγαίνουν στους δρόμους για την υπεράσπιση του μόχθου τους (2022-10-05 00:00:00.0)
Μηχανοκίνητη κινητοποίηση σήμερα για τη σταφίδα (2022-05-24 00:00:00.0)
Στις συμπληγάδες ζημιών και εμπόρων οι παραγωγοί (2021-08-21 00:00:00.0)
Η βροχή κατάστρεψε την παραγωγή σταφίδας (2002-08-01 00:00:00.0)