ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Εσπασαν στην πράξη την εργοδοτική τρομοκρατία

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και το κύμα αλληλεγγύης πρόσφεραν μοναδικές στιγμές την Πέμπτη έξω από το εργοστάσιο

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Ο πρόεδρος του Σωματείου απευθύνεται στους απεργούς
Αλλο ένα σημαντικό βήμα, στην πολυήμερη μάχη που δίνουν απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, μετράνε οι απεργοί στην επιχείρηση της «Μαλαματίνα» στη Θεσσαλονίκη.

Μπροστά στην αποφασιστική στάση τους και με τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, την Πέμπτη, έπεσε στο κενό άλλη μια προσπάθεια της εργοδοσίας, που εξελίχθηκε με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή της επιχείρησης με συνοδεία της αστυνομίας, να μπάσει στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό και να σπάσει την απεργία.

Οι εργαζόμενοι, μέσα από Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν συνέχιση του αγώνα με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως τις 21 Αυγούστου, ενώ ετοιμάζονται να κάνουν και Δεκαπενταύγουστο στο κιόσκι - στρατηγείο που έστησαν δίπλα στην πύλη του εργοστασίου. Απαιτούν ανάκληση των 15 απολύσεων και την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Από τα χαράματα στην περιφρούρηση

Την Πέμπτη, από νωρίς το πρωί, άρχισε να καταφθάνει το καραβάνι συμπαράστασης από εργαζόμενους του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών και άλλων κλάδων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Λίγη ώρα αργότερα, άνδρες των Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) με δύο μηχανές έφτασαν στον χώρο, λειτουργώντας ουσιαστικά ως προπομπός των τριών οχημάτων που μετέφεραν τα διευθυντικά στελέχη και τους 4 - 5 απεργοσπάστες.

Ηρθαν με φόρα, αλλά έφυγαν με την όπισθεν τα στελέχη της εργοδοσίας
Στο ίδιο σημείο, εκεί που νυχθημερόν οι απεργοί δίνουν τη μάχη, έφτασαν πολλοί συνάδελφοί τους, οδηγοί φορτηγών άλλων εταιρειών για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Καθημερινά, πριν ξεκινήσουν τα δρομολόγιά τους, φτάνουν στον χώρο κορνάροντας, στέκονται για όσο μπορούν δίπλα τους, φεύγουν για το δρομολόγιό τους και επανέρχονται όταν τελειώσουν τη δουλειά τους.

Οι απεργοί και οι αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, σε μια ανθρώπινη αλυσίδα, φώναζαν αδιάκοπα συνθήματα δηλώνοντας ότι δεν κάνουν πίσω από τις διεκδικήσεις τους. «Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ήταν η απάντησή τους.

Ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), κατήγγειλε την παρουσία της μεγάλης αστυνομικής δύναμης (Ασφάλεια, ΟΠΚΕ, ΜΑΤ) που χρησιμοποιεί η εργοδοσία ως μηχανισμό καταστολής για να σπάσει την απεργία.

«Είμαστε εδώ επειδή αγαπάμε τη δουλειά μας, είμαστε αυτοί που πραγματικά θέλουμε το εργοστάσιο να λειτουργήσει μαζί με όλους τους εργαζόμενους. Δεν φοβόμαστε ούτε τις κατασταλτικές δυνάμεις ούτε κανέναν. Οποιο διευθυντικό στέλεχος θέλει να μπει μέσα δικαιούται να μπει. Απεργοσπάστης δεν θα περάσει», δήλωσε ξεκάθαρα.

Δύο ώρες μετά εμφανίστηκε ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής. Εφτασε με το αυτοκίνητό του μπροστά στον κλοιό των απεργών και όταν οι εργάτες άνοιξαν για να περάσει μέσα στο εργοστάσιο, απαίτησε να περάσουν μαζί και τα άλλα τρία οχήματα.

Οταν δεν τα κατάφερε, απευθύνθηκε στα διευθυντικά στελέχη και τους λιγοστούς εργαζόμενους που είχαν μαζί τους να κατεβούν από τα οχήματα και να τον ακολουθήσουν για να μπουν πεζή στο εργοστάσιο. Μάλιστα, απαιτούσε και από τους αστυνομικούς να τους συνοδεύσουν.

Ο Γ. Φραγγίδης απευθύνθηκε σ' αυτούς τους συναδέλφους λέγοντας: «Πρέπει να είστε μαζί μας. Τριάντα χρόνια μαζί δουλεύουμε. Αν χάσουμε εμείς, αύριο χάνετε και εσείς. Σας χρησιμοποιούν. Εδώ είναι η θέση σας, μαζί μας».

Κάτω από τη δύναμη της ανυποχώρητης πάλης των απεργών, την πειθαρχημένη και μαζική τους αντίδραση, μετά από 5 ώρες, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας αποχώρησαν κάτω από βροχή συνθημάτων.

Κύμα αλληλεγγύης

Σε όλη τη διάρκεια της μέρας, έφταναν τα μηνύματα ότι η αλληλεγγύη της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας δυναμώνει. Εργαζόμενοι στο logistics εταιρείας του κλάδου και μιας ακόμα επιχείρησης έφεραν και παρέδωσαν νερά. Μια ομάδα νεαρών από την Αθήνα έφερε και παρέδωσε 100 ευρώ για τη στήριξη του αγώνα τους. Εκπρόσωποι σωματείων μετέφεραν τη στήριξη των συναδέλφων τους. Εκπρόσωποι συνδικάτων πήραν τον λόγο και χαιρέτισαν τη μεγάλη απεργία.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ προειδοποιεί ότι «τα ψέματα, η συκοφαντία και ο βρώμικος πόλεμος απέναντι στον δίκαιο αγώνα των εργατών της "Μαλαματίνα" έχουν κοντά ποδάρια».

Παραθέτει ορισμένα από τα ψέματα που επικαλείται η εργοδοσία το τελευταίο διάστημα και σχολιάζει: «Τελικά η εργοδοσία παραδέχεται πως για να βγουν οι αριθμοί πίσω από την "επένδυση" μέσα από τη νέα εταιρεία που σχηματίστηκε πρέπει να φύγουν παλαιοί εργαζόμενοι "με προνόμια" - προνόμια θεωρούνται το να έχουν οι εργαζόμενοι συγκροτημένα δικαιώματα - και να γίνουν εργολαβικοί σε ολόκληρα τμήματα της εταιρείας που, σύμφωνα με τη διοίκηση, υπολειτουργούν και είναι μη αποδοτικά.

Η διοίκηση παραδέχεται ευθέως ότι η κερδοφορία της εταιρείας θα στηριχθεί στις απολύσεις, στις ατομικές συμβάσεις και στο χτύπημα της οργάνωσης των εργατών. Αυτό είναι το "άρτιο εργασιακό περιβάλλον" και "στο επίκεντρο ο άνθρωπος". Να γιατί μαζικά μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις απεργούν οι εργαζόμενοι. Η συκοφαντία, η τρομοκρατία και η καταστολή δεν θα περάσουν».