Κοινωνικοπολιτική πάλη ενάντια στην υπερεκμετάλλευση
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002

ΚΑΠΙΡΗΣ

Η 8η του Μάρτη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας από τη Β΄ Διεθνή Συνδιάσκεψη των σοσιαλιστριών γυναικών, στην Κοπεγχάγη το 1910, με πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, στη μνήμη των εργατριών στα υφαντουργεία και στα ραφτάδικα της Νέας Υόρκης. Που αγωνίζονταν για «ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς», «μείωση του ημερήσιου εργάσιμου χρόνου από 16 ώρες σε 10», «εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών». Η κινητοποίησή τους στις 8 του Μάρτη 1857 πνίγηκε στο αίμα.

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του προβάλλει και αγωνίζεται στην πρώτη γραμμή για τα προβλήματα των γυναικών από την εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα, δείχνοντας το δρόμο της οριστικής λύσης τους.

Αιτήματα όπως η πλήρης αστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξίσωση των γυναικών με τους άνδρες, κατάργηση όλων των νόμων που περιορίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας και του νόθου παιδιού, απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας για τις γυναίκες, και το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι, ήταν μερικά από τα πιο πρωτοποριακά αιτήματα που διατύπωσε στο Πρόγραμμά του το Κόμμα μας στο ιδρυτικό του Συνέδριο στα 1918.

Σήμερα οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας είναι τα μεγαλύτερα θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, της ανεργίας, των ευέλικτων μορφών εργασίας, της μερικής απασχόλησης, της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας.

Η οριστική λύση των προβλημάτων των γυναικών από τα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, αλλά και της φυλετικής ανισοτιμίας θα δοθεί με την κατάργηση της ταξικής εκμετάλλευσης, Γι' αυτό και η δική τους πάλη πρέπει να κατευθύνεται στην προοπτική του κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης για τη λαϊκή εξουσία.

Κάλεσμα για αγώνα και διεκδίκηση

«Γιορτή» με θλιβερά νούμερα και στατιστικές είναι η σημερινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οι γυναίκες - λένε τα στοιχεία - αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στα όρια της ανέχειας, αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς απ' τους άνδρες για τις ίδιες εργασίες, αγγίζουν τα 900 εκατομμύρια των αναλφαβήτων, είναι τα πρώτα θύματα σε πολέμους και συρράξεις, ενώ κάθε χρόνο τουλάχιστον 2.000.000 κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων! Γι' αυτό και φέτος, όλες οι ανακοινώσεις φορέων, εργατικών σωματείων, συλλόγων κλπ. μιλούν για μόνο διεκδίκηση και αγώνα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) τιμά τη σημερινή μέρα μ' ένα ειδικό αφιέρωμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, στις δοκιμαζόμενες Παλαιστίνιες γυναίκες. Στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 5.30 σήμερα το απόγευμα, θα μιλήσουν μια Παλαιστίνια απ' τα Κατεχόμενα και μια Ισραηλινή.

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Νίκαιας-Κορυδαλλού «Ο Προμηθέας» καλεί τις γυναίκες να δυναμώσουν τις γραμμές του συνδικαλιστικού κινήματος, τους φορείς των συλλόγων γυναικών, του κινήματος ειρήνης, γιατί «τίποτα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική σας συμμετοχή και ενεργό διεκδίκηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η ανεργία και η φτώχεια χτυπούν κατά κύριο λόγο τις γυναίκες, ενώ η ΟΣΝΙΕ καλεί τις εργαζόμενες να στείλουν μηνύματα ανυπακοής και δράσης σ' αυτούς που θέλουν τη γυναίκα σήμερα «είδος κλωνοποιημένου ζωντανού προς εκμετάλλευση».

«Πάρτε στα χέρια σας τη μεγάλη υπόθεση της ζωής». Αυτό το κάλεσμα θα απευθύνουν πλατιά σήμερα στις γυναίκες της Θεσσαλονίκης, μέσα από εξόρμηση που θα πραγματοποιήσουν, οι γυναίκες συνδικαλίστριες του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα τις καλέσουν να δραστηριοποιηθούν και να παλέψουν μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα της πόλης ως ζωντανό κομμάτι της εργατικής τάξης. Εξάλλου η Γραμματεία Γυναικών του ΕΚΘ, σε συνεργασία με την ΟΓΕ, την ΕΓΕ και το Σύλλογο Γυναικών Επιστημόνων, οργανώνει εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση την επόμενη Τετάρτη 13 του Μάρτη. Θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ.