ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αλλεπάλληλα κύματα ισραηλινών επιδρομών
Παρασκευή 8 Μάρτη 2002

Associated Press

Ερευνα για πολύτιμα χαρτιά μέσα στα ερείπια
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΑΖΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ.-

Αλλεπάλληλα ήταν και χθες τα κύματα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών κατά παλαιστινιακών στόχων, τόσο στη Δυτική Οχθη, όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις. Ισραηλινά τανκς εισέβαλαν και παρέμεναν, μέχρι χθες βράδυ, στην Τουλκαρέμ της Δ. Οχθης, ενώ έλαβαν θέσεις και στα δύο προσφυγικά στρατόπεδα της πόλης, το ομώνυμο και το Νουρ Σαμς. Λίγο αργότερα, Παλαιστίνιος καμικάζι αυτοκτονίας εκρηγνυόταν σε ξενοδοχείο του εποικισμού Αριέλ.

Συνεχείς ήταν οι ισραηλινές επιδρομές, από αέρος, εδάφους και θαλάσσης, κατά θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής. Στόχος σφοδρών βομβαρδισμών έγινε η έδρα της παλαιστινιακής αστυνομίας στην πόλη της Γάζας, με τουλάχιστον 10 τραυματίες, ενώ από τα 25 κτίρια του συγκροτήματος, όρθια παραμένουν, πλέον, μόνο τα 2. Λίγο αργότερα, βομβαρδίστηκε αστυνομικό φυλάκιο στην παραλία της Γάζας, όπου τραυματίστηκαν 13 Παλαιστίνιοι.

Αργά το βράδυ, οι ισραηλινές βόμβες έπλητταν αστυνομικό τμήμα στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, όπου υπάρχουν 3 τραυματίες, και κτίριο που στέγαζε τα γραφεία του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» στην Μπέιτ Χανούν, στη Β. Γάζα. Το τελευταίο πλήγμα ήρθε, μόλις, λίγη ώρα μετά την ανάληψη της ευθύνης, από τη συγκεκριμένη οργάνωση, για την επίθεση αυτοκτονίας στον εποικισμό Αριέλ, όπου τραυματίστηκαν 10 έποικοι.

Ταυτόχρονα, βροχή ρουκετών δέχονταν κτίρια της Π. Αρχής στη Βηθλεέμ, στη Χεβρώνα και στην Χαλχούλ, της Δ. Οχθης, ενώ περισσότερα από 80 ισραηλινά τανκς παρέμεναν στο εσωτερικό της Τουλκαρέμ, όπου εισέβαλαν, τα ξημερώματα. Υπό ανακατάληψη βρίσκονται και τα δύο παρακείμενα στην πόλη προσφυγικά στρατόπεδα, το Τουλκαρέμ και το Νουρ Σαμς. Ισραηλινοί στρατιώτες διεξάγουν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, ενώ κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών που σημειώνονταν, καθόλη την ημέρα, είχαν χάσει τη ζωή τους, μέχρι το βράδυ, 8 Παλαιστίνιοι. Αλλοι δύο σκοτώθηκαν σε μάχη στην κεντρική Γάζα, ενώ νεκρός έπεσε και ο τοπικός επικεφαλής της «Τζιχάντ» στο χωριό Σίρις, στη βόρεια Δ. Οχθη, όπου επίσης έχει εισβάλει ο ισραηλινός στρατός.

Ανελέητοι ήταν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και την Τετάρτη, καθώς, συνολικά 11 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους από τις ισραηλινές επιδρομές στο κέντρο της πόλης της Γάζας, στην παραλία της ίδιας περιοχής, και από εισβολή τανκς στο χωριό Καράρα, έξω από την Κχαν Γιούνις. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, έγιναν και 27 συλλήψεις.

Στόχος των ισραηλινών επιδρομών, την Τετάρτη το βράδυ, έγινε και η έδρα του Παλαιστίνιου ηγέτη στη Ραμάλα, καθώς ρουκέτες έπληξαν κτίριο σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ηλεκτρικό και να σπάσουν τζάμια στην αίθουσα όπου ο Γιάσερ Αραφάτ συναντούσε τον απεσταλμένο της ΕΕ, Μιγκέλ Ανχέλ Μορατίνος. Λίγο αργότερα, ο Γιάσερ Αραφάτ δήλωνε ότι «όποιος νομίζει ότι με πυραύλους, ελικόπτερα, αεροσκάφη και τανκς, θα φοβίσει τον παλαιστινιακό λαό, αυταπατάται».

Οξύνονται, εκτός και εκτός, οι επικρίσεις

«Οποιος πιστεύει ότι η κήρυξη πολέμου στους Παλαιστινίους θα λύσει το πρόβλημα μετρώντας πόσοι Παλαιστίνιοι μπορεί να σκοτωθούν, νομίζω ότι είναι μακριά από τη λύση του ζητήματος» δήλωνε σε μια, ασυνήθιστα σκληρή για τα αμερικανικά δεδομένα, αποστροφή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. Ο Κόλιν Πάουελ, που έσπευσε στη συνέχεια να μετριάσει τις εντυπώσεις, τονίζοντας ότι «δικαιολογημένα ο Σαρόν επιδιώκει να καταστείλει τη βία πριν αρχίσει διαπραγματεύσεις, αλλά θα πρέπει να είναι προσεχτικός στα μέσα που χρησιμοποιεί», συμπλήρωσε ότι «και ο Γ. Αραφάτ οφείλει να κάνει περισσότερα», ενώ εκτίμησε ότι «η στρατηγική και των δύο πλευρών δεν μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχή κατάληξη».

Την Τετάρτη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, τάχθηκε υπέρ των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε κάποια συγκεκριμένη πρόταση. Χθες, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε ότι προετοιμάζεται να αποστείλει, εκ νέου, κάποιο μεσολαβητή, εφόσον αποκλιμακωθεί κάπως η ένταση. Ο Αριέλ Σαρόν απάντησε, άμεσα, τονίζοντας ότι «η Π. Αρχή κήρυξε πόλεμο τρομοκρατίας και επιμένει σε αυτόν, οπότε το Ισραήλ υποχρεώνεται σε αυτοάμυνα».

Την άμεση διεθνή παρέμβαση «για να σταματήσει το αιματοκύλισμα των Παλαιστινίων», ζήτησε ο Αραβικός Σύνδεσμος, του οποίου ο ΓΓ, Αμρ Μούσα, τόνισε ότι «υπό την υπάρχουσα κατάσταση, οι Παλαιστίνιοι δεν μπορούν παρά να αντιστέκονται». Στο μεταξύ, εντός Ισραήλ, ο Τύπος βάλλει αλύπητα κατά της «πιο αποτυχημένης κυβέρνησης που είχε, ποτέ, η χώρα» («Γιεντότ Αχρονότ»), ενώ ο κυβερνητικός συνασπισμός κλυδωνίζεται, με την ακροδεξιά να ζητά «στρατιωτική ανακατάληψη» των Αυτονόμων και το διογκούμενο φιλειρηνικό κίνημα την «άμεση ολική αποχώρηση». Επικρίσεις δέχεται και το Εργατικό Κόμμα, του οποίου η παραμονή στη συγκυβέρνηση χαρακτηρίζεται «ντροπή» από τη «Χααρέτζ».