SUPER LEAGUE 1
Στη σκιά της νέας όξυνσης των επιχειρηματικών ανταγωνισμών

Υπό το γνώριμο σκηνικό της κόντρας αντίπαλων συμφερόντων εντός και εκτός του «προϊόντος» η πρεμιέρα της σεζόν 2022 - 2023

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022 - Κυριακή 21 Αυγούστου 2022

Eurokinissi

Ανοιξε η αυλαία της σεζόν 2022 - 2023 για το πρωτάθλημα της Super League 1, με το κυρίως μέρος της 1ης αγωνιστικής να διεξάγεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Χαρακτηριστικά της, οι ανανεωμένες προσδοκίες διάκρισης σε αγωνιστικό επίπεδο από ομάδες και φιλάθλους, αλλά κυρίως, σε εξωαγωνιστικό επίπεδο, για άλλη μια φορά τα γνωστά «ήθη» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου με τις κόντρες αντίπαλων συμφερόντων και συμμαχιών για τα πρωτεία σε ό,τι αφορά το «προϊόν», με σκοπό είτε τα άμεσα οικονομικά οφέλη που αποφέρει η «πίτα» των κερδών είτε τη διεκδίκηση απώτερων στόχων, συχνά άσχετων με το άθλημα.

Πιάνοντας το «νήμα» από το τέλος της σεζόν 2021 - 2022, οι μήνες που μεσολάβησαν μέχρι τώρα στιγματίστηκαν από νέο γύρο έντασης και όξυνσης της διαμάχης των επιχειρηματιών του ποδοσφαίρου, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο - εντός της Λίγκας των ΠΑΕ - όσο και απέναντι στην ΕΠΟ. Σε αυτό συντέλεσαν και οι αλλαγές που έγιναν στις διοικήσεις της Λίγκας και της Ομοσπονδίας, με συνέπεια και ανακατατάξεις στις συμμαχίες.

Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η σαπίλα την οποία αναδίδει το ποδοσφαιρικό «προϊόν», και που πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί από τους κατά καιρούς καλλωπισμούς της «βιτρίνας». Ενταγμένο πλήρως στις λογικές του καπιταλιστικού συστήματος και προσανατολισμένο απόλυτα στο κυνήγι του κέρδους με κάθε κόστος, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο της αγοράς «βρωμάει και ζέχνει» από όλες τις πλευρές, διαψεύδοντας ξανά και ξανά τις προσδοκίες «εξυγίανσης» που κάθε τόσο καλλιεργούνται μέσα από «λύσεις» όπως η επιτήρηση από την UEFA και τη FIFA, η εισαγωγή νέων τεχνολογιών (π.χ. VAR), αλλαγή ποδοσφαιρικών κανονισμών, ψήφιση νέων αθλητικών νόμων κ.ο.κ.


Για την κατάσταση αυτή στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ακέραιη είναι η ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της σημερινής της ΝΔ. Η πολιτική που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν έχει ως αποκλειστικό γνώμονα τη στήριξη του συστήματος, την καλύτερη διαχείριση και τον έλεγχο των ισορροπιών στην αγορά.

Αλλαγές και όξυνση ανταγωνισμών

Σε νέα φάση όξυνσης του ανταγωνισμού μεταξύ συγκρουόμενων συμφερόντων μπήκαν οι αντίπαλες συμμαχίες στον χώρο του ποδοσφαίρου το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα μετά τις αλλαγές που σημειώθηκαν στα διοικητικά της Super League 1 και της ΕΠΟ. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, όπου το «τιμόνι» ανέλαβε ο Τάκης Μπαλτάκος, πρώην παράγοντας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, δικηγόρος και πρώην στέλεχος της ΝΔ, ο οποίος διεγράφη για τις γνωστές σχέσεις του με το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

Η επιλογή αυτή φέρεται να στηρίχθηκε από μερίδα των ΠΑΕ της Super League 1, παράλληλα όμως γνώρισε έντονη αμφισβήτηση από τη νέα ηγεσία της Λίγκας, υπό τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, ΕΠΟ και Λίγκα αναλώθηκαν σε έναν ...πόλεμο χαρακωμάτων, που αφορούσε από σοβαρά ζητήματα διαχείρισης και ελέγχου του «προϊόντος» μέχρι και διαδικαστικά θέματα, ακόμα και για ...τα γραφεία στις εγκαταστάσεις της ΕΠΟ.

Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις στη διαιτησία

Τόσο στην κόντρα μεταξύ Super League 1 και EΠΟ, όσο και σ' αυτήν εντός της Λίγκας των ΠΑΕ, για μια ακόμα φορά στο επίκεντρο των ανταγωνισμών βρέθηκαν η διαιτησία και οι εξελίξεις στον συγκεκριμένο χώρο. Η λήξη της συνεργασίας της ΕΠΟ με τον Αγγλο αρχιδιαιτητή Μαρκ Κλάτενμπεργκ, στο τέλος της περασμένης σεζόν, άνοιξε εκ νέου τον «ασκό του Αιόλου». Ο Αγγλος την προηγούμενη σεζόν έχασε την υποστήριξη των τριών από τους πέντε του λεγόμενου «Big 5», δηλαδή των ισχυρότερων ΠΑΕ του πρωταθλήματος, καθώς επίσης αρκετών από τους λεγόμενους μικρομεσαίους, και βρέθηκε έτσι «στο μάτι του κυκλώνα». Το κλίμα απέναντι στο πρόσωπό του επιδείνωσαν περαιτέρω οι αλλαγές στην ΕΠΟ, αλλά και η μεταβολή του «συσχετισμού» στη Λίγκα, σε επίπεδο συμμαχιών.

Μ' αυτά και μ' αυτά, η ΕΠΟ απομάκρυνε τον Κλάτενμπεργκ από τη θέση του επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας και τον αντικατέστησε με τον συμπατριώτη του και μέχρι πρότινος Νο 2 στην ΚΕΔ, τον 61χρονο πρώην διαιτητή Στιβ Μπένετ. Ο Κλάτενμπεργκ πάντως επανήλθε στα πράγματα της ελληνικής διαιτησίας, καθώς στις αρχές Αυγούστου ανακοινώθηκε η πρόσληψή του ως τεχνικού συμβούλου της ΕΠΟ.

Στο απόηχο όλων αυτών των εξελίξεων αναφορικά με πρόσωπα και ρόλους στην ελληνική διαιτησία, οι διεργασίες που «τρέχουν» σε ό,τι αφορά τον στόχο δημιουργίας επαγγελματικής διαιτησίας στη χώρα μας, όπως όλα δείχνουν, θα ρίξουν νέο «λάδι στη φωτιά» των ανταγωνισμών, αυτήν τη φορά με αντικείμενο τον έλεγχο του νέου εγχειρήματος.

Τα «θέλω» των επιχειρηματιών και η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα πάντως που οι ανταγωνισμοί εντός του «προϊόντος» δείχνουν να κορυφώνονται ξανά, το τελευταίο διάστημα δεν λείπουν και τα γνωστά ζητήματα όπου οι διάφορες διαφωνίες ...παραμερίζονται μπροστά στα γενικότερα «θέλω» των επιχειρηματιών του χώρου.

Αυτό αναδεικνύει για παράδειγμα η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και λίγο καιρό με την κυβέρνηση, γύρω από το θέμα της καταβολής του ποσοστού που δικαιούνται οι ΠΑΕ από τη φορολόγηση του στοιχήματος. Η ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης ότι η καταβολή των χρημάτων παρατείνεται για τις αρχές της νέας χρονιάς ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, αφήνοντας αρχικά ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο της αναβολής στη σέντρα του νέου πρωταθλήματος. Στη συνέχεια βέβαια αυτό εγκαταλείφθηκε ως ενδεχόμενο, μπροστά και στην απειλή για τη Λίγκα από τις ρήτρες των συμβολαίων με τα τηλεοπτικά κανάλια και τους χορηγούς.

Είναι προφανές, φυσικά, ότι από τη μεριά της κυβέρνησης δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση ουσιαστικής ρήξης με τα «θέλω» των επιχειρηματιών - τέτοιες κινήσεις έχουν κυρίως επικοινωνιακό χαρακτήρα. Αλλωστε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, υπενθυμίζουμε, ήταν η ίδια που τον προηγούμενο χρόνο, με πρόσχημα τις επιπτώσεις από την πανδημία στήριξε τις ΠΑΕ με πρόσθετη χρηματοδότηση 1,5 εκατ. ευρώ. Και μάλιστα την ίδια στιγμή που για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, ο οποίος χτυπήθηκε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν ελέω πανδημίας και στο διάστημα αυτό τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια διογκώθηκαν, από πλευράς κυβέρνησης «περίσσεψαν» κάποια ψίχουλα που δόθηκαν ως βοήθεια...