ΣΥΡΙΑ
Νέα παρέμβαση της Αγκυρας για «διάλογο» με τη Δαμασκό

Ενώ κρατούνται «ζεστές» και οι απειλές για κλιμάκωση της τουρκικής χερσαίας επέμβασης στη βόρεια Συρία

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Russian Foreign Ministry Press

Από τη χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα
Για τρίτη φορά μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου έθεσε ζήτημα «διαλόγου» της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Συρίας - μετά από χρόνια πολύμορφης στήριξης ένοπλων οργανώσεων για την ανατροπή της - καθώς η μεγάλη όξυνση των συνολικότερων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιταχύνει αναδιατάξεις στις αντιπαραθέσεις και διευρύνει τα παζάρια στην ευρύτερη περιοχή.

Δύο βδομάδες αφότου συναντήθηκε στο Βέλγιο με τον Σύρο ομόλογό του Φ. Μικντάντ - για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011 - ο Τσαβούσογλου μιλώντας στην τουρκική δημόσια τηλεόραση ισχυρίστηκε ότι η τουρκική πολιτική στη Συρία ήταν ανέκαθεν «προσανατολισμένη σε λύσεις», ενώ ανέφερε ξανά πως η Αγκυρα δεν επιθυμεί να αποσπάσει συριακά εδάφη αλλά να εξασφαλίσει τα νότια σύνορά της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει προϋπόθεση για διάλογο εκτός των στόχων αυτών των επαφών», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, ιεραρχώντας ως τέτοιους στόχους την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» (για την οποία κατηγορεί η Αγκυρα τις κουρδικές οργανώσεις, ενώ εξακολουθεί να στηρίζει τους μισθοφόρους του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και των παρακλαδιών του απέναντι στη συριακή κυβέρνηση) και τα σχέδια για σταδιακό επαναπατρισμό εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

«Η χώρα χρειάζεται να εκκαθαριστεί από τους τρομοκράτες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας για τους πρόσφυγες ότι «οι άνθρωποι πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις περί ανάγκης να γίνουν «περαιτέρω βήματα με τη Συρία», προσθέτοντας ότι «στην πολιτική δεν θα πρέπει να υπάρχει μνησικακία».

Ο Τσαβούσογλου απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Σύρο Πρόεδρο Μπ. Ασαντ κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν (14 - 15 Σεπτέμβρη), επισημαίνοντας ότι ο Ασαντ δεν έχει πρόσκληση συμμετοχής στη Σύνοδο. Κάλεσε πάντως τη συριακή κυβέρνηση να μην αντιμετωπίζει άλλο τους Σύρους τουρκόφιλους αντικυβερνητικούς ενόπλους ως τρομοκράτες, προσθέτοντας: «Από την αρχή του πολέμου η Τουρκία είχε πει ότι η πιο σημαντική διαδικασία είναι η πολιτική».

Σε κάθε περίπτωση, μαζί με την προετοιμασία εδάφους για «διάλογο» με τη Δαμασκό η Αγκυρα κρατά «ζεστές» και τις απειλές για κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του στρατού της στη βόρεια Συρία, με πρόσχημα τη δημιουργία νέας «ζώνης ασφαλείας» σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, παρά τις αντιδράσεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χ. Ακάρ επανέλαβε χτες ότι «είναι δικαίωμα της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις για την ασφάλεια της χώρας μας και των συνόρων μας, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αυτοάμυνα». Πρόσθεσε δε ότι στον κατάλληλο χρόνο και τόπο «οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται πίσω από τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Συνάντηση του Λαβρόφ με τον Σύρο ΥΠΕΞ στη Μόσχα

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ συναντήθηκε χτες στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Φ. Μικντάντ.

Στις δηλώσεις του ο Λαβρόφ τόνισε ξανά ότι η Μόσχα θεωρεί «ανεπίτρεπτες» τις στρατιωτικές ενέργειες στη βόρεια Συρία. Το μείζον, πρόσθεσε, είναι να αποτραπεί «κάποιο είδος νέας στρατιωτικής δράσης και να επιτευχθούν συμφωνίες μέσω διπλωματικών διαύλων στη βάση πολιτικών αρχών που υπάρχουν ήδη στις σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας».

Ερωτηθείς για τον ρόλο της χώρας του ως «μεσολαβητή» στις τουρκοσυριακές σχέσεις, απάντησε ότι η Μόσχα συμμετέχει στην ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας της Αστάνα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ πρόσθεσε πως η Συρία αναγνωρίζει την παρουσία «τρομοκρατικής απειλής στον βορρά» και «είναι έτοιμη να αναλάβει πλήρως την ευθύνη για την περιοχή, αφού ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο». «Εμείς υποστηρίζουμε αυτήν τη θέση», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο Λαβρόφ καταδίκασε επίσης έντονα «την επικίνδυνη πρακτική των ισραηλινών επιδρομών στο συριακό έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του ιδιαίτερα ανησυχητικού επεισοδίου με την επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στις 10 Ιούνη και στο λιμάνι του Ταρτούς».

Αποδοκίμασε επίσης τις «παράνομες δραστηριότητες» και άλλων χωρών στο συριακό έδαφος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις ΗΠΑ.

«Βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για τα τουρκοσυριακά σύνορα

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» των ΗΠΑ για την κατάσταση στα τουρκοσυριακά σύνορα. Αφορμή για τις δηλώσεις του δίνει η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη βόρεια Συρία, τόσο από τη μεριά του τουρκικού στρατού και των Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων που υποστηρίζει, όσο και από τη μεριά του συριακού στρατού ή και Κούρδων μαχητών.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες επιθέσεις κατά μήκος των βόρειων συνόρων της Συρίας και καλούν όλες τις πλευρές να διατηρήσουν τις γραμμές της εκεχειρίας», ανέφερε ο Πράις, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στα θύματα πρόσφατης επίθεσης κοντά στη Χασακέ.

Την περασμένη Παρασκευή οργανώσεις Κούρδων ενόπλων ανακοίνωσαν ότι μια τουρκική επίθεση με drone έπληξε «κέντρο εκπαίδευσης θηλέων» στην πόλη Σμούκα κοντά στη Χασακέ, σκοτώνοντας 4 παιδιά και τραυματίζοντας άλλα 11.