ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αναγγελίες κλιμάκωσης του πολέμου «μέχρι το τέλος» και νέες παραλαβές όπλων από το Κίεβο

Στήριξη στην Ουκρανία «για όσο χρειαστεί» υποσχέθηκαν ΝΑΤΟ - ΕΕ με αφορμή την «ημέρα ανεξαρτησίας»

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Copyright 2022 The Associated

Από τη χθεσινή επίσκεψη του Μπ. Τζόνσον στο Κίεβο και την παρασημοφόρησή του από τον Ζελένσκι
Με δηλώσεις για κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τη Ρωσία «μέχρι το τέλος», και νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, γιορτάστηκε χτες η «ημέρα ανεξαρτησίας» της Ουκρανίας, η 31η επέτειος από την ανακήρυξη του ουκρανικού αστικού κράτους το 1991, την περίοδο της ανατροπής του σοσιαλισμού στις Σοβιετικές Δημοκρατίες και της διάλυσης της ΕΣΣΔ.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι ξεκαθάρισε εκ νέου ότι το Κίεβο δεν επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου - «δεν θα επιδιώξουμε να συνεννοηθούμε με τους τρομοκράτες», ανέφερε - και ότι στόχος είναι «η απελευθέρωση και των 25 ουκρανικών περιφερειών, χωρίς καμία παραχώρηση ή συμβιβασμό», συμπεριλαμβανομένων του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) και της Κριμαίας.

Η Ουκρανία «θα πολεμήσει μέχρι το τέλος», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το «τέλος» δεν ορίζεται πλέον ως «η ειρήνη», όπως στα πρώτα στάδια του πολέμου, αλλά ως «η νίκη». «Ελευθερώστε τα εδάφη μας. Αυτοί είναι οι απλοί και ξεκάθαροι όροι μας» για τον τερματισμό του πολέμου, συμπλήρωσε ο Ζελένσκι. Υπενθυμίζεται ότι επί της παρούσης οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 20% του εδάφους της Ουκρανίας.

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

Το μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο από την έναρξη του πολέμου ανακοίνωσαν χθες οι ΗΠΑ, ύψους σχεδόν 3 δισ. δολαρίων, το οποίο «θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει συστήματα αεράμυνας, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά, μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα και ραντάρ, για να διασφαλίσει ότι μπορεί να συνεχίσει να αμύνεται μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Το πακέτο εμπίπτει στην «Πρωτοβουλία Στήριξης της Ασφάλειας της Ουκρανίας» (USAI) του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και ως εκ τούτου δεν θα αντληθεί από υπάρχοντα εξοπλιστικά αποθέματα των ΗΠΑ, αλλά θα προέρχεται από συμβόλαια της κυβέρνησης των ΗΠΑ με τη στρατιωτική βιομηχανία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Πεντάγωνο, το νέο τεράστιο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας «υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την Ουκρανία μακροπρόθεσμα - αντιπροσωπεύοντας πολυετείς επενδύσεις», αποτυπώνοντας έτσι την προετοιμασία της Ουάσιγκτον για μακρόχρονη αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε ότι το νέο πακέτο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 6 επιπλέον πυραυλικά συστήματα αεράμυνας NASAMS και αντίστοιχα πυρομαχικά, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα πυροβολικού, μέχρι 24 ραντάρ κατά πυροβολικού, επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα κατά των drones, καθώς και «χρηματοδότηση για εκπαίδευση και συντήρηση».

Την περασμένη βδομάδα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα πακέτο 775 εκατ. δολαρίων προς το Κίεβο, που περιλάμβανε πρόσθετους πυραύλους για τους πολλαπλούς εκτοξευτές μεγάλου βεληνεκούς HIMARS, οβιδοβόλα κ.ά. από τα αμερικανικά αποθέματα.

Πλέον η συνολική στρατιωτική στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο από τότε που ανέλαβε την προεδρία ο Τζο Μπάιντεν ανέρχεται σε 13,5 δισ. δολάρια.

Προχθές ανακοινώθηκε ότι η Γερμανία ετοιμάζει μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού στρατού, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Η Νορβηγία και η Βρετανία ανακοίνωσαν σύμπραξη για να στείλουν στις ουκρανικές δυνάμεις τα νορβηγικά μικρο-drones «Black Hornet».

«Το πακέτο των 54 εκατ. λιρών με 2.000 υπερσύγχρονα drones και πυρομαχικά θα επιτρέψει στην Ουκρανία να παρακολουθεί και να στοχεύει καλύτερα τις ρωσικές δυνάμεις. Περιλαμβάνει 850 χειροκίνητα μικρο-drones "Black Hornet", τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση σε πόλεις και χωριά και έχουν αναπτυχθεί για τον εντοπισμό εχθρικών δυνάμεων που πλησιάζουν», σύμφωνα με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

Ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας υπογράμμισε πως η στρατιωτική βοήθεια της χώρας του προς την Ουκρανία ξεπέρασε τα 120 εκατ. ευρώ, και συνολικά η στήριξη προς τη χώρα θα ξεπεράσει σύντομα τα 500 εκατ. ευρώ.

Μηνύματα στήριξης της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία «για όσο καιρό χρειαστεί» απέστειλαν με αφορμή την «ημέρα ανεξαρτησίας» ο Γερμανός καγκελάριος Ολ. Σολτς, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν, ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και πολλοί άλλοι ηγέτες.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον μετέβη αιφνιδιαστικά στο Κίεβο, όπου ο Ζελένσκι τού απένειμε το «παράσημο της ελευθερίας» «για τη δουλειά που κάνει ο Βρετανός πρωθυπουργός για τη χώρα μας και όλη την Ευρώπη».

Ο πόλεμος έχει φτάσει και στην Κριμαία

Σε μία ακόμα ένδειξη κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, αξιωματούχοι της ΕΕ και των ΗΠΑ δηλώνουν τις τελευταίες μέρες - με φόντο τα χτυπήματα σε στρατιωτικές υποδομές της Κριμαίας - ότι τα όπλα που στέλνει η Δύση προορίζονται για «απελευθέρωση ουκρανικών εδαφών» και αυτό ισχύει και για την Κριμαία, η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014.

«Ο πόλεμος έχει φτάσει και στην Κριμαία» και «πλέον όλα τα κατεχόμενα ή προσαρτημένα από τη Ρωσία εδάφη είναι πεδία μάχης», σχολιάζουν δυτικά ΜΜΕ.

Ενδεικτική είναι και η τοποθέτηση του επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, και μάλιστα τη στιγμή που η ουκρανική κυβέρνηση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη για τα χτυπήματα στην Κριμαία. «Ο πόλεμος παίρνει νέα τροπή. Οι Ουκρανοί πέρασαν στην επίθεση. Οι επιθέσεις στην Κριμαία έχουν σημαντική στρατιωτική και ψυχολογική διάσταση. Οι Ρώσοι μοιάζουν ξεπερασμένοι τεχνολογικά, αλλά διατηρούν μια ικανότητα να χτυπούν», σημείωσε, καλώντας τα κράτη της ΕΕ να δείξουν «αντοχή» στη βοήθεια προς το Κίεβο και στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο Ρώσος Πρόεδρος «παραμένει αδιάλλακτος. Πρέπει να συνεχίσουμε τις πιέσεις μέσω των κυρώσεων και να ανασυγκροτήσουμε τις ουκρανικές δυνάμεις», αλλά και «να δώσουμε στην Ουκρανία ένα στήριγμα πέρα από την προμήθεια των όπλων», υποστήριξε.

Στο συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, στην Πράγα την επόμενη βδομάδα, ο Μπορέλ θα θέσει τη συγκρότηση μιας αποστολής εκπαίδευσης των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ευρώπη, όπως κάνουν ήδη ΗΠΑ και Βρετανία.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης η ΕΕ αποδέσμευσε 2,5 δισ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία, πέρα από τα όπλα που στέλνουν ξεχωριστά τα κράτη - μέλη.

Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορήθηκαν για μία ακόμα φορά την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ότι θέτουν σε κίνδυνο τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. Τη σύγκληση του Συμβουλίου είχε ζητήσει η Ρωσία.

«Οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ουσιαστικά εξακολουθούν καθημερινά να βομβαρδίζουν την περιοχή του πυρηνικού σταθμού, δημιουργώντας έναν πραγματικό κίνδυνο για ένα πυρηνικό ατύχημα με καταστροφικές επιπτώσεις για το σύνολο της ευρωπαϊκής ηπείρου», κατήγγειλε ο Ρώσος πρέσβης Β. Νεμπένζια και ζήτησε από τη Δύση να «σταματήσει να καλύπτει» τους Ουκρανούς.

«Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί ότι η Ουκρανία θα στοχοποιούσε έναν πυρηνικό σταθμό, δημιουργώντας έναν τεράστιο κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής στο ίδιο το έδαφός της», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρέσβης Σ. Κισλίτσια. Οι ουκρανικές δυνάμεις εντείνουν τις τελευταίες βδομάδες τα χτυπήματα σε Χερσώνα και Ζαπορίζια, που ελέγχονται από τη Ρωσία, με στόχο να εμποδίσουν τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για ένωσή τους με τη Ρωσία.

Η αναπληρώτρια γγ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο οι δύο πλευρές «να σταματήσουν κάθε στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό». Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία σχετικά με «τις σχεδόν καθημερινές πληροφορίες για ανησυχητικά συμβάντα».

Οι δύο χώρες διαβεβαιώνουν ότι είναι έτοιμες να επιτρέψουν την πρόσβαση σε ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό, και η αποστολή ενδέχεται να προγραμματιστεί για αρχές Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, τη σύλληψη άλλων δύο υπαλλήλων του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια ανακοίνωσε χθες η ρωσική εθνοφρουρά, με την κατηγορία ότι μετέφεραν πληροφορίες στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες απειλούσαν την ασφάλεια του εργοστασίου, καθώς και ενός ακόμα ατόμου, που «μετέδωσε τις συντεταγμένες για τις κινήσεις ρωσικού εξοπλισμού». Στα μέσα Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί οι συλλήψεις δύο ακόμα εργαζομένων του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα αλλά λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους.

Επειτα από αίτημα κυρίως από ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία, μία ακόμα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν προγραμματισμένη για χθες, με αφορμή τους 6 μήνες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εκεί μίλησε μέσω βιντεοδιάσκεψης ο Ζελένσκι, καλώντας τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον πυρηνικό σταθμό.

Εκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Μπέλγκοροντ

Εκρηξη σημειώθηκε προχθές το βράδυ σε αποθήκη με πυρομαχικά στη ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την Ουκρανία. Ηταν το δεύτερο περιστατικό μέσα σε μια βδομάδα.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, η ανάφλεξη προκλήθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην περιοχή, και δεν υπήρξαν τραυματίες.

Την περασμένη βδομάδα απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Τιμόνοβο και του Σολότι, που απέχουν 15 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα, καθώς μια κοντινή αποθήκη πυρομαχικών τυλίχθηκε στις φλόγες. Ο κυβερνήτης του Μπέλγκοροντ δεν διευκρίνισε αν το προχθεσινό συμβάν σημειώθηκε στην ίδια αποθήκη. Πάντως τους προηγούμενους μήνες ο κυβερνήτης κατηγορούσε τις ουκρανικές δυνάμεις για εκρήξεις στην περιοχή.

Οι ουκρανικές αρχές δεν ανέλαβαν την ευθύνη ούτε γι' αυτό το περιστατικό, αν και η ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας αφήνει τέτοιες αιχμές: «Σε μερικούς μήνες θα διαπιστώσουμε αν τα ρωσικά πυρομαχικά μπορεί να εκραγούν εξαιτίας του κρύου».

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία επιβραδύνεται για «την αποφυγή απωλειών μεταξύ των αμάχων», ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σ. Σοϊγκού, εξηγώντας τους λόγους που η Ρωσία έχει καταγράψει μικρά εδαφικά κέρδη στην ανατολική Ουκρανία τον τελευταίο μήνα.

Επίσης, ο Σοϊγκού κατηγόρησε εκ νέου το αμερικανικό Πεντάγωνο ότι χρηματοδότησε τις δραστηριότητες άνω των 30 ουκρανικών βιολογικών εργαστηρίων που αναπτύσσουν συστατικά βιο-όπλων, τα οποία αποτελούν άμεση απειλή για τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), είπε μιλώντας στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του Οργανισμού.