ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με «ατομική ευθύνη» και χωρίς καμιά επιδημιολογική επιτήρηση η επιστροφή στα θρανία

Και το έγκλημα συνεχίζεται, με τους νεκρούς και τον Αύγουστο να ξεπερνούν τους 1.000

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

INTIME NEWS

Με αποθέωση της ατομικής ευθύνης και μηδενική επιδημιολογική επιτήρηση θα ανοίξουν τα σχολεία στις 12 του Σεπτέμβρη, όπως προκύπτει από τις κοινές ανακοινώσεις χτες των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, μετά από σχετική συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η μάσκα θα είναι προαιρετική, ενώ δεν θα υπάρχει καμιά επιδημιολογική επιτήρηση, αφού δεν προβλέπεται κανένα δωρεάν self test. Ετσι όμως δεν θα μπορούν να ανιχνεύονται οι ασυμπτωματικοί νοσούντες, που είναι συχνό φαινόμενο στις νεότερες ηλικίες και στους εμβολιασμένους, επιτρέποντας τον ιό να σέρνεται ανεξέλεγκτα.

Ως γενική οδηγία δίνεται, όταν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα να παραμένει σπίτι και συστήνεται με δική του ευθύνη η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, θα εφαρμόζονται τα μέτρα απομόνωσης που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, δηλαδή πενθήμερη παραμονή στο σπίτι και επιστροφή στο σχολείο μετά τις πέντε μέρες (με προϋπόθεση την υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών). Μετά την επιστροφή θα είναι υποχρεωτική για αυτόν που νόσησε η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας, για άλλες πέντε ημέρες. Για τις στενές επαφές του κρούσματος και τους υπόλοιπους μαθητές και εκπαιδευτικούς της τάξης δεν προβλέπεται κανένας απολύτως έλεγχος.

Επίσης, καμιά αναφορά δεν υπάρχει στις ανακοινώσεις για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς που πάσχουν από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Πάνω από 1.000 νεκροί από τις αρχές Αυγούστου

Στο μεταξύ, στην έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης για τη βδομάδα 22 έως 28 Αυγούστου, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε άλλους 202 θανάτους ασθενών COVID-19, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό για τον μήνα Αύγουστο στους 1.175. Συνολικά οι θάνατοι από την αρχή της πανδημίας έχουν φτάσει τους 32.552. Οι διασωληνωμένοι ήταν χτες 11, ενώ τη βδομάδα αυτή οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έφτασαν τις 1.173.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.552 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων να ανέρχεται σε 4.762.827.

Τη βδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 50.579 κρούσματα (-10% εβδομαδιαία μεταβολή), εκ των οποίων το 23% αφορούν επαναλοιμώξεις. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 9,04% σε σύνολο 559.335 εργαστηριακών ελέγχων.