ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Συνεχίζουν τον απεργιακό τους αγώνα αποφασισμένοι να δικαιωθούν

Συναυλία αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε χτες στην πύλη του εργοστασίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η δυναμική της αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Μαλαματίνας» στη Θεσσαλονίκη ενάντια στις απολύσεις και την εργοδοτική τρομοκρατία, για την υπογραφή ΣΣΕ εκφράστηκε και χτες, με τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε έξω από την πύλη του εργοστασίου στο Καλοχώρι, με πρωτοβουλία των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων.

Στο μεταξύ ο αγώνας των απεργών συνεχίζεται με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες μέχρι τις 15 Σεπτέμβρη, ενώ ήδη έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους στην αυριανή σύσκεψη του ΠΑΜΕ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (βλ. σελ. 9) και στο μεγάλο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη.

«Συνεχίζουμε! Θα νικήσουμε! Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης και παρακαταθήκη για τη νέα γενιά». Αυτό το μήνυμα έστειλε από το βήμα της συναυλίας ο Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στη «Μαλαματίνα» και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ. Νωρίτερα αναφέρθηκε στη δύναμη που παίρνουν οι απεργοί από την πολύμορφη έκφραση της αλληλεγγύης και κάλεσε να πυκνώσει ακόμη περισσότερο η καθημερινή παρουσία των εργαζομένων όλων των κλάδων στο πλευρό τους.

Η χτεσινοβραδινή συναυλία, με τη μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού, ανέδειξε για μια ακόμα φορά το δίκαιο του αγώνα των απεργών της «Μαλαματίνας». «Αυτός ο αγώνας είναι και δικός μας αγώνας», δήλωσαν και οι καλλιτέχνες που πλαισίωσαν το πρόγραμμα της συναυλίας. Συμμετείχαν οι Δημήτρης Ζερβουδάκης, πρόεδρος Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδας, Κώστας Γκούβας, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Χακ από τους Urban pulse, Κώστας Γκρανόπουλος, γραμματέας Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΠΜΣ, Παντελής Μπατής, Παναγιώτης Αμοιρίδης, Κώστας Πουλής.

Συγκινητικά στιγμιότυπα αλληλεγγύης


Συγκινητικά στιγμιότυπα της χτεσινής μέρας ήταν η στιγμή της άφιξης ενός συνταξιούχου που ήρθε με το ποδήλατό του και έδωσε οικονομική ενίσχυση 35 ευρώ από την πενιχρή του σύνταξη, για την ενίσχυση του αγώνα των απεργών. Αλλά και η πρωτοβουλία των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης να παραδώσουν δωροεπιταγές για τις οικογένειες των απεργών.

Στη συναυλία παραβρέθηκε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης.

Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής ανάτασης ανακοινώθηκε και η πρωτοβουλία στρατιωτών από το ΚΕΠΒ Θήβας να προσφέρουν τον (πενιχρό) μισθό τους για τις ανάγκες αυτού του αγώνα. «Ο αγώνας τους, όπως και οι αγώνες όλων των εργαζομένων, μας γεμίζουν περηφάνια και μας δίνουν κουράγιο. Αντίστοιχα και εμείς που υπηρετούμε τη στρατιωτική μας θητεία με ψηλά το κεφάλι σε δύσκολες συνθήκες δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στις εξελίξεις εκτός στρατοπέδου. Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στη "Μαλαματίνα"», ανέφεραν στην επιστολή που συνέταξαν.

Νωρίτερα χτες το πρωί στο πλευρό των απεργών είχε βρεθεί αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης - Συκεών με επικεφαλής τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη. Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Μπάμπης Βέλλης, δημοτικός σύμβουλος, ανέδειξε ότι ο αγώνας τους αφορά όλη την εργατική τάξη, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους αντιδρούν στην πίεση της εργοδοσίας, διεκδικώντας μια ζωή πραγματικά ανθρώπινη. Θυμίζουμε ότι με το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά: Για το διάστημα που διαρκεί ο απεργιακός αγώνας οι εργαζόμενοι απεργοί να μην πληρώσουν δημοτικά τέλη, φόρους, τροφεία σε παιδικούς σταθμούς. Να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού. Να γίνει κάλεσμα οικονομικής ενίσχυσης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων μέσω του τραπεζικού λογαριασμού του Σωματείου (ΙΒΑΝ: GR10 0110 8390 0000 8390 0230 513), να υπάρξει δράση συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης.

Εργοδοτική τρομοκρατία σε συνεργασία με την αστυνομία

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση της εργοδοτικής τρομοκρατίας με την αξιοποίηση της αστυνομίας προανήγγειλε ουσιαστικά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης (ΓΑΔΘ), με δελτίο ενημέρωσης που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησε με εκπροσώπους της εργοδοσίας την Κυριακή.

Στην πραγματικότητα φαίνεται να προαναγγέλλει ότι θα αναλάβει να μπάσει στο εργοστάσιο τον απεργοσπαστικό μηχανισμό που στήνει η εργοδοσία προκειμένου να σπάσει την απεργία, κάνοντας λόγο για «εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών, που αφορούν την απρόσκοπτη είσοδο των εργαζομένων».

Ετσι αφού ενημερώνει ότι «οι υπηρεσίες της ΓΑΔΘ βρίσκονται καθ' όλο το 24ωρο εξωτερικά της επιχείρησης», αλλά και για τις δεκάδες ποινικές δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας με τη συνδρομή της αστυνομίας να βάλει στο εργοστάσιο απεργοσπαστικό μηχανισμό, γνωστοποιεί ότι την Κυριακή 28 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της ΓΑΔΘ, «πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων της εταιρείας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για την εκδήλωση περαιτέρω ενεργειών, που αφορούν την απρόσκοπτη είσοδο των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, η Ελληνική Αστυνομία εφαρμόζει τα νόμιμα υπό τις οδηγίες και την εποπτεία της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής».