ΑΙΓΑΙΟ
Συνεχίζουν να φτάνουν καραβιές των ξεριζωμένων από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις
Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2022

Eurokinissi

Συνεχώς φτάνουν κατατρεγμένοι στα ελληνικά νησιά
Το βράδυ της Δευτέρας ένα πλοιάριο με 30 άτομα εντοπίστηκε ανοικτά της Γραμβούσας στα Χανιά. Είπαν ότι είναι πρόσφυγες από τη Λιβύη και τη Συρία και κρατούνται από τις ελληνικές αρχές σε χώρο του Λιμενικού Σταθμού Κισσάμου, σε ένα παλιό γκαράζ, σε ακατάλληλες συνθήκες.

Κλιμάκιο της ΚΟ Κισσάμου του ΚΚΕ πήγε στο σημείο και ζήτησε να μεταφερθούν οι ξεριζωμένοι σε έναν κατάλληλο χώρο. Οπως σημειώνει ανάμεσα σε άλλα σε σχετική ανακοίνωση η Κομματική Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ: «Είναι μια εικόνα που έχουμε δει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα τα καλοκαίρια. Το όνειρο για μια καλύτερη ζωή να σταματάει βίαια στις ακτές του νομού μας. Τα καραβάνια των ξεριζωμένων είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων που μαίνονται στην περιοχή. Σε αυτές τις επεμβάσεις συμμετέχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, στα πλαίσια της σταθερής εμπλοκής στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας έφευγαν τα βομβαρδιστικά που μακέλευαν τον λαό της Λιβύης, ξεκινούσαν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο στη Συρία, ενώ σήμερα η βάση έχει ενεργό ρόλο στον πόλεμο που διεξάγεται στην Ουκρανία».

Το ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, να μην υπάρξει κανένας συμβιβασμός με τη βαρβαρότητα ενός άδικου εκμεταλλευτικού συστήματος, που δημιουργεί τις στρατιές των ξεριζωμένων, την φτώχεια, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Αγωγή Σύρου πρόσφυγα κατά της Frontex

Αγωγή κατά της Frontex κατέθεσε ένας νεαρός Σύρος, ο οποίος πριν από δύο χρόνια κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του μαζί με άλλους πρόσφυγες κατά τη διάρκεια επαναπροώθησης από τη Σάμο απ' τις ελληνικές αρχές, με την ανοχή της υπηρεσίας φύλαξης συνόρων της ΕΕ Frontex, όπως καταγγέλλει. Στην καταγγελία στη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο 22χρονος Αλάα Χαμούντι αναφέρει ότι έφτασε στη Σάμο στις 28 Απριλίου 2020 με μια βάρκα, μαζί με άλλους 21 ανθρώπους και οι ελληνικές αρχές τούς έβαλαν σε μια φουσκωτή βάρκα χωρίς κινητήρα, τους πήγαν ανοιχτά στη θάλασσα και τους άφησαν εκεί. Μετά από 17 ώρες τρόμου στη θάλασσα, τους μάζεψε η τουρκική ακτοφυλακή. Ο συνήγορος του Σύρου πρόσφυγα ζητά στην αγωγή 500.000 ευρώ αποζημίωση για κατάφωρες παραβιάσεις των δικαιωμάτων του στη ζωή και την αίτηση ασύλου.

Την υπόθεση αυτή αμφισβητεί η ελληνική πλευρά, ωστόσο το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες είναι οι καταγγελίες από ξεριζωμένους για επικίνδυνες επαναπροωθήσεις από τις υπηρεσίες Ελλάδας και ΕΕ, κατ' εφαρμογή της βάρβαρης κατασταλτικής αντιμεταναστευτικής πολιτικής.

Θάνατος μετανάστη στη δομή του Ελαιώνα

Ενας Πακιστανός μετανάστης πέθανε χτες τα ξημερώματα στη δομή προσφύγων και μεταναστών στον Ελαιώνα από ανακοπή καρδιάς στη διάρκεια της νύχτας. Το γεγονός ότι στη δομή δεν υπήρχε γιατρός που θα μπορούσε να παρέμβει, αναδεικνύει ότι όσο υπάρχουν εκεί πρόσφυγες και μετανάστες, πρέπει να υπάρχει ιατρική υπηρεσία. Το δεδομένο είναι οι κατατρεγμένοι άνθρωποι να σταματήσουν να ζουν σε άθλιες συνθήκες φαβέλας και να πεθαίνουν αβοήθητοι.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε επισκεφτεί τη δομή, που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει για να παραδοθεί σε επιχειρηματικά συμφέροντα αδιαφορώντας για την τύχη των ανθρώπων. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, είδε τις άθλιες συνθήκες που διαβιούν οι κατατρεγμένοι, μίλησε μαζί τους, απαιτώντας να δοθεί λύση στις άμεσες ανάγκες τους στη σίτιση, στη στέγαση σε αξιοπρεπείς συνθήκες όπως και στη φοίτηση των παιδιών στα σχολεία που πήγαιναν έως τώρα.