ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Πολύμηνος απεργιακός αγώνας στον κλάδο του κρέατος
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022

Σε πολύμηνες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη μονάδα παραγωγής κρέατος του κολοσσού «Frigocerro» στην Ουρουγουάη, ενάντια στις συνθήκες αδήλωτης και ανθυγιεινής εργασίας και ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να χτυπήσει τον αγώνα τους με απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι ύστερα από ένα εξάμηνο διαρκών κινητοποιήσεων κλιμάκωσαν τον αγώνα τους με πορεία διαμαρτυρίας περίπου 200 χιλιομέτρων από την επαρχία Ντουράσνο μέχρι τη Βουλή της Ουρουγουάης, πετυχαίνοντας να συναντηθούν με τον πρόεδρο Λουίς Αλμπέρτο Λακάγιε Πόου και τον υπουργό Εργασίας.

Υπό το βάρος των κινητοποιήσεων κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση του υπουργού ότι από την ερχόμενη βδομάδα θα διεξαχθεί σειρά ελέγχων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για να διαπιστωθεί αν πράγματι, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, επικρατούν συνθήκες αδήλωτης και ανθυγιεινής εργασίας, ενώ θα εξεταστεί και η νομιμότητα των απολύσεων στις οποίες προέβη η εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η εργοδοσία προχώρησε τον Φλεβάρη στην απόλυση 5 συνδικαλισμένων εργαζομένων, έθεσε σε αργία άλλους 80 που συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό.

Οι εργαζόμενοι της μονάδας, μαζί με τις οικογένειές τους, οργάνωσαν τις κινητοποιήσεις τους με αποφασιστικότητα, παρότι πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε καθεστώς αργίας για μήνες, ενώ σε άλλους έχουν επιβληθεί τιμωρητικές αλλαγές ωραρίου, που περιορίζουν την εργασία τους μέχρι και στο ένα μεροκάματο την εβδομάδα.

Στη μεγάλη πορεία των 200 χιλιομέτρων χώρισαν την απόσταση σε τμήματα των 25 χιλιομέτρων, έτσι ώστε να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων των μελών του σωματείου, ακόμη και όσων η υγεία έχει επιβαρυνθεί ύστερα από τα χρόνια έκθεσης στις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας. Σε κάθε πόλη από την οποία πέρασαν τους υποδεχόταν το τοπικό τμήμα της Ομοσπονδίας με εκδηλώσεις αλληλεγγύης.

Μετά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν στις 26/8 την προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεών τους, ενώ βρίσκονται σε επιφυλακή μέχρι την πλήρη ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους για επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων τους και συνολική βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.

Σημειώνουν ότι σε έναν από τους επικερδέστερους για τα μονοπώλια κλάδους της οικονομίας της Ουρουγουάης (παράγει περίπου το 1/4 του συνολικού ΑΕΠ της χώρας), στις περισσότερες εγκαταστάσεις επικρατούν συνθήκες αδήλωτης εργασίας και επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Τα παραπάνω φαινόμενα διατηρήθηκαν ή και οξύνθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από τον «αριστερό» συνασπισμό του «Ευρέως Μετώπου» (2004-2019), του πολυδιαφημισμένου (μέχρι και με ντοκιμαντέρ στο Netflix) πρώην αντάρτη των Τουπαμάρος και νυν ειδώλου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, Πέπε Μουχίκα.