ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
«Δεν είμαστε σύμμαχοι της κυβέρνησης»

Εκαναν διάβημα διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών, εισέπραξαν κοροϊδία και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Σάββατο 9 Μάρτη 2002

Ως μεγάλους συμμάχους του, στο θέμα της «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» πιστεύει ότι θα έχει τους συνταξιούχους ο υπουργός Οικονομικών. Αντίθετη, βέβαια, άποψη, έχουν οι συνταξιούχοι. Το δήλωσαν χτες, ακόμη μια φορά στη συνάντηση που είχαν μαζί του και με τη συγκέντρωσή τους, έξω από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τα σοβαρά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων των ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΕΛΤΑ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - Δημοσίου έθεσαν τα αιτήματά τους. Γι' όλα αυτά πήραν απαντήσεις του τύπου ότι «η κυβέρνηση φροντίζει για τους συνταξιούχους», «πάει να διορθώσει τα προβλήματα»! Χαρακτηριστική ήταν και η απάντηση για τ' αποθεματικά, ότι γίνεται η καλύτερη διαχείριση κατόπιν αποφάσεων των Διοικητικών Συμβουλίων των ασφαλιστικών ταμείων. Να σημειωθεί, ότι όπως είπαν οι συνταξιούχοι, τα Ταμεία στην ουσία ελέγχονται από την κυβέρνηση.

Η δήλωση του υπουργού μετά τη συνάντηση επικεντρώθηκε στη σημασία του κοινωνικού διαλόγου για την... ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα οφέλη της για τους συνταξιούχους και για όσους θα βγουν αργότερα στη σύνταξη. Ο Δ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ, δήλωσε: «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε για τον κοινωνικό διάλογο, αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί. Τον απορρίπτουμε σαν μέθοδο αντιμετώπισης των προβλημάτων δεδομένου ότι ο κοινωνικός διάλογος σκοπό έχει να μας αφαιρέσει κι όχι να μας δώσει. Θέσαμε στον υπουργό τα προβλήματα των συνταξιούχων, αυξήσεις, κοινωνική ασφάλιση, αποθεματικά. Εχουμε διαμετρικές διαφορές από τον κύριο υπουργό και την κυβέρνηση που επιμένει στις δικές της γνωστές θέσεις και απόψεις. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ.υπουργός θέλησε να μας πει ότι θα μας έχει και συμμάχους μάλιστα σ' αυτό το έγκλημα που πάει ν' ανατρέψει ένα κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα που έχει κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες και θυσίες. Δεν μπορεί λοιπόν να είμαστε σύμμαχοί του, ο αγώνας συνεχίζεται».