Εύλογα ερωτήματα για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στα τηλέφωνα της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022

Μετά τις πρώτες συνακροάσεις στα τηλέφωνα του ΚΚΕ στις 27 έως 30/11/2016, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και μεταξύ άλλων δόθηκε εντολή στις εταιρείες παρόχους σταθερής και κινητής τηλεφωνίας να χορηγήσουν στοιχεία επικοινωνιών για την επίμαχη χρονική περίοδο.

Παρά το δικαστικό βούλευμα παρατηρήθηκε μια μεγάλη χαλαρότητα στην ανταπόκριση των εταιρειών. Επίσης, κατά τον έκτακτο έλεγχο που πραγματοποίησε η ΑΔΑΕ στις εταιρείες παρόχους, φαίνεται πως ορισμένες δεν ανταποκρίνονταν σε μεγάλο βαθμό και από πλευράς τεχνολογικού εξοπλισμού στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Οι πρώτες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ έγιναν στις 27 έως 30/11/2016. Οπως είναι πια γνωστό, η ΑΔΑΕ αμέσως μετά την ανακοίνωση - καταγγελία του ΚΚΕ έλαβε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (μέιλ) στο οποίο άγνωστος αποστολέας (ή αποστολείς;) από τον λογαριασμό hliasden@sigaint.org αποδέχονταν σε «άψογη ελληνική γραφή» πως οι ύποπτες κλήσεις που αφορούσαν το ΚΚΕ πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο ως φάρσα.

Για το παραπάνω μήνυμα που στάλθηκε μέσω του λεγόμενου «σκοτεινού διαδικτύου», χρησιμοποιήθηκε το ανώνυμο πρωτόκολλο δικτύωσης TOR, προκειμένου να μην εμφανίζονται τα στοιχεία του διαχειριστή του λογαριασμού. Η ΑΔΑΕ είχε ήδη υποβάλει και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής την από 4/1/2017 έκθεση ελέγχου για την καταγγελία και ήταν γνωστό πως βρισκόταν σε εξέλιξη η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις συνακροάσεις.

Στις 27/3/2017, δηλαδή 4 μήνες μετά τις συνακροάσεις και τη λήψη του επίμαχου μηνύματος, η ΑΔΑΕ υποβάλλει στην Εισαγγελία αίτημα άρσης απορρήτου για την παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.

Από τη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της αστυνομίας για τον λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου hliasden@sigaint.org, προέκυψαν στοιχεία γύρω από το όνομα του χώρου (domain name) που οδηγούν σε συγκεκριμένους οργανισμούς, που εδρεύουν στις ΗΠΑ.

Κατά συνέπεια υπήρχαν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να εξακριβωθούν μέσω της εταιρείας καταχώρησης τα διαθέσιμα ηλεκτρονικά ίχνη που σχετίζονται με τη διαχείριση του λογαριασμού που απέστειλε το ηλεκτρονικό μήνυμα στην ΑΔΑΕ και να υπάρξει σχετική έρευνα.

Για τη χορήγηση των στοιχείων αυτών απαιτείται η αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής στις αρχές των ΗΠΑ, χώρα με την οποία υπάρχει διμερής συμφωνία, όπως έχουν επισημάνει και οι αρμόδιες αρχές.

Στο παρελθόν έχουν υπάρξει δημοσιεύσεις πως το ανώνυμο πρωτόκολλο δικτύωσης TOR έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον μυστικών υπηρεσιών κρατών που διαθέτουν υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας στον χώρο του διαδικτύου, τόσο για να χακάρουν ανώνυμους λογαριασμούς ακτιβιστών που χρησιμοποιούν TOR, όσο και για να χρησιμοποιήσουν οι ίδιες οι υπηρεσίες το TOR για τους δικούς τους σκοπούς.

Από τους ελέγχους των αρμόδιων αρχών εξαρχής είχε προκύψει πως η πληθώρα των συνακροάσεων με τα τηλέφωνα των γραφείων του ΚΚΕ αφορούσε κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν από διεθνείς τηλεφωνικές συνδέσεις, όπως προέκυπτε από τα τηλεφωνικά προθέματα 13 διαφορετικών χωρών της ΕΕ. Ορισμένες μάλιστα κλήσεις διαπιστώθηκε πως δρομολογήθηκαν από συγκεκριμένη εταιρεία μέσω κόμβου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη συνέχεια δρομολογήθηκαν προς το αστικό κέντρο του ΟΤΕ.

Οι κλήσεις αυτές, που πραγματοποιήθηκαν από διεθνείς τηλεφωνικές συνδέσεις, λόγω προέλευσης, χρόνου κλήσης, χρονικής διάρκειας και πλήθους, κρίθηκαν από την ΑΔΑΕ και τις αστυνομικές αρχές που διενεργούσαν προκαταρκτική εξέταση με εντολή των εισαγγελικών αρχών, ως ύποπτες και αντικείμενο περαιτέρω διερεύνησης.

Παρ' όλα αυτά και ιδίως παρότι κλήσεις που δρομολογήθηκαν μέσω αστικού δικτύου είναι εφικτό να εντοπιστούν, οι σχετικές Ευρωπαϊκές Εντολές Ερευνας (συνδρομή άλλων κρατών) συντάχθηκαν από την αστυνομική αρχή που διενεργούσε την προκαταρκτική εξέταση (Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής) και διεκπεραιώθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές το 2019, δηλαδή πλέον των δύο ετών από τις συνακροάσεις.

Για την αποδοχή της αποστολής του αιτήματος δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ από την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, όπως και για τις Ευρωπαϊκές Εντολές Ερευνας προς 14 κράτη, ο προτείνων εισαγγελέας στην αναφορά του είναι σαφές πως βασίζεται σε επαρκείς ενδείξεις για άσκηση ποινικής δίωξης για κακούργημα (παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών).

Η ΑΔΑΕ στην από 4/1/2017 έκθεσή της για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ το 2016 είχε επισημάνει το γεγονός πως οι κλήσεις που προέρχονται από τηλεφωνικούς αριθμούς με διαφορετικό διεθνές πρόθεμα, ακόμα και κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, πιθανόν υποδηλώνει ότι έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική της παραποίησης προέλευσης τηλεφωνημάτων (caller id spoofing), κατά την οποία εμφανίζονται τυχαίοι ή ηθελημένα τροποποιημένοι αριθμοί.

Επισημαίνει πως αυτό ενισχύεται από τη χρήση του πρωτοκόλλου SIP. Θεωρεί μάλιστα πως και άλλες κλήσεις έχουν εκκινήσει ως κλήσεις πρωτοκόλλου SIP και μετατράπηκαν στην πορεία δρομολόγησής τους μέσω διεθνών δικτύων σε κλήσεις τηλεφωνίας (όσον αφορά πρωτόκολλο ISUP). Συμπληρώνει πως αυτό δεν μπορεί να επαληθευτεί όσον αφορά κόμβους δικτύου μετατροπής που ανήκουν σε παρόχους εκτός ελληνικής επικρατείας.

Από την άλλη πλευρά προκύπτει πως οι κλήσεις που δρομολογήθηκαν μέσω των ελληνικών δικτύων προέρχονται από γνωστούς διεθνείς κόμβους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Η ΑΔΑΕ με έγγραφό της προς την Κρατική Ασφάλεια αιτήθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της να της χορηγηθούν τα στοιχεία της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών που διατάχθηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για το κρούσμα του 2016. Επανήλθε στο αίτημά της, πλέον προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών, κοινοποιώντας και στην Κρατική Ασφάλεια, σημειώνοντας πως επιφυλάσσεται να ασκήσει τις αρμοδιότητές της σε περίπτωση που από την ποινική διαδικασία προκύψει τυχόν ευθύνη άλλων προσώπων.

Η ίδια η ΑΔΑΕ υπέβαλε στις 22/6/2017 αίτημα άρσης απορρήτου για τις συνακροάσεις στο ΚΚΕ στις 5/4/2017. Και για αυτό το δεύτερο κρούσμα σημείωνε πως θα επανέλθει να εξετάσει τα τυχόν νέα στοιχεία, εφόσον ικανοποιηθεί το αίτημά της. Τα στοιχεία αυτά δεν της είχαν γνωστοποιηθεί μέχρι το 2018.


Αρθρo ειδικού συνεργάτη μας