ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φουντώνουν οι ανταγωνισμοί για την Ενέργεια, πληρώνουν οι λαοί
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022

Σε νέο, ακόμα πιο οξυμένο επίπεδο μπήκε πλέον ο «ενεργειακός πόλεμος» μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, μετά την ανακοίνωση της «Gazprom», την περασμένη Παρασκευή, ότι διακόπτει «επ' αόριστον» τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού «Nord Stream 1», κίνηση η οποία φέρνει ακόμα πιο «κοντά» τις προβλέψεις των περισσότερων αστικών επιτελείων για επικείμενη εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, ο ρωσικός όμιλος «Gazprom» ανακοίνωσε χτες ότι ενημερώθηκε επίσημα από τις αρμόδιες αρχές στη Μόσχα πως ο αδρανής σταθμός συμπίεσης στην Πορτοβάγια δεν συμμορφώνεται πλέον με τις απαιτήσεις ασφαλείας. Ο σταθμός προωθούσε φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, μέσω του αγωγού «Nord Steam 1», ενώ το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ανακοινώθηκε από την «Gazprom» ότι διαπιστώθηκε διαρροή λαδιού στη μοναδική τουρμπίνα που εξακολουθούσε να λειτουργεί. Επικαλούμενη αυτήν τη βλάβη και τα εμπόδια στην αντιμετώπισή της από τις δυτικές κυρώσεις, η ρωσική πλευρά ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού. Σημειωτέον, η ρωσική ανακοίνωση - τους ισχυρισμούς της οποίας απορρίπτουν η γερμανική πλευρά και η «Siemens» - ήρθε ελάχιστη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων των υπουργών Οικονομικών του G7 σχετικά με την επιβολή «πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, δήλωσε ότι τα ενεργειακά προβλήματα στην ΕΕ και άλλες δυτικές χώρες προκύπτουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας «και κατά ενός αριθμού εταιρειών».

Στο μεταξύ, σε παρέμβαση σε φόρουμ στην Καμτσάκα της ρωσικής Απω Ανατολής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, κατηγόρησε την ΕΕ για απερίσκεπτες και βιαστικές κινήσεις στα Ενεργειακά, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες θέλουν τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μόνο που κάτι τέτοιο θα πρέπει να γίνει «στην ώρα του». Ο Πούτιν αναφερόταν μεταξύ άλλων στο σχέδιο REPowerEU που ανακοίνωσε η ΕΕ τον περασμένο Μάη, όπου προβλέπεται και η ανάσχεση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου ως το 2027.

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου αποφάσισε ο OPEC+

Στην «εξίσωση» των ενεργειακών ανταγωνισμών ήρθε να προστεθεί η χτεσινή ανακοίνωση ότι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του OPEC+ (με τη συμμετοχή της Ρωσίας) αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Οκτώβρη κατά 100.000 βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αύξησε σε λίγη ώρα τις διεθνείς τιμές κατά 3%.

Χτες, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάπτυξη της συνεργασίας Ρωσίας - Ιράν - Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά - Νότου, ενώ αργότερα ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Τζ. Οουτζί, δήλωσε ότι ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο ιρανικό πετρέλαιο και ότι η χώρα του είναι έτοιμη να το διαθέσει, μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Γερμανία - Γαλλία: Συμφωνία για διμερή ανταλλαγή Ενέργειας

Διμερή ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν τον χειμώνα - ενώ και οι δύο πλευρές προβλέπουν ενεργειακό έλλειμμα - συμφώνησαν χτες σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμ. Μακρόν και Ολ. Σολτς.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά την επικοινωνία με τον Σολτς ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. Ανέφερε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει μεσοπρόθεσμα να μεταρρυθμιστεί, για να καλύψει τις ανάγκες των βιομηχανικών μονοπωλίων και να διασφαλιστεί ότι οι τιμές αγοράς θα είναι πιο ευθυγραμμισμένες με το πραγματικό κόστος παραγωγής.

Αναφερόμενος στην κατασκευή ενός νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, είπε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για άλλον έναν αγωγό.

Απηύθυνε μάλιστα έκκληση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας για μείωση στην κατανάλωση Ενέργειας κατά 10%, προειδοποιώντας με επιβολή αναγκαστικών μέτρων.

Νωρίτερα, πριν από την επίσκεψή της στην Αγκυρα, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, υπογράμμισε ότι ενώ ΗΠΑ - ΕΕ και σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, «άλλες δεν έχουν υιοθετήσει πολιτική κυρώσεων, για παράδειγμα η Τουρκία».

Γερμανία: Πακέτο 65 δισ. ευρώ με κριτήριο τα συμφέροντα των ομίλων

Και ενώ η γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου «Uniper» δεν αποκλείει το ενδεχόμενο επιβολής δελτίου φυσικού αερίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία κατέληξε σε συμφωνία για το νέο μεγάλο οικονομικό πακέτο, 65 δισ. ευρώ, για την «ενεργειακή κρίση», για τη στήριξη των συμφερόντων των μονοπωλίων και τη διατήρηση «κοινωνικής συνοχής» σε συνθήκες μεγάλης ανόδου του πληθωρισμού και των τιμολογίων της Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων οι κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν την παροχή «στοχευμένης βοήθειας» - που προκύπτει από τους φόρους του γερμανικού λαού - με προτεραιότητα σε φορολογικές μειώσεις 1,7 δισ. ευρώ για 9.000 εταιρείες που είναι «ενεργειακά ευαίσθητες». Επιδοματικά μέτρα «στοχευμένης βοήθειας» σχεδιάζονται επίσης και για συνταξιούχους, οικογένειες, φοιτητές κ.λπ., για τη διαχείριση της εντεινόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας.

Στο πλαίσιο εξάλλου των πιέσεων για «επιμερισμό» των τεράστιων κερδών ενεργειακών ομίλων και σε άλλους κλάδους του κεφαλαίου, αποφασίστηκε να οριστεί ένα ανώτατο όριο εσόδων για όσους συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα «υπερκέρδη» να αξιοποιηθούν για το πακέτο.

Ο δε υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, επιβεβαίωσε χτες ότι τελικά θα μείνουν ανοιχτοί - σε εφεδρεία ως τον Απρίλη του 2023 - οι δύο από τους τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες που επρόκειτο να κλείσουν «οριστικά» στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ενδοαστικά «καρφιά» στα όργανα της ΕΕ

Στο μεταξύ, στο φόντο των εντεινόμενων μελανών προβλέψεων για την πορεία της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, σε συνέντευξή του στο RTL, άφησε αιχμές κατά της Κομισιόν, καταλογίζοντάς της ότι «έχασε χρόνο» στις αντιδράσεις της στα Ενεργειακά, ενώ «πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Παραδέχεται βέβαια ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί» για τη μείωση των τιμών, αλλά «υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις».

Χαρακτηριστική των ενδοαστικών αντιθέσεων στην ΕΕ αλλά και του «λογαριασμού» της «πράσινης ανάπτυξης» είναι και η αναφορά του Σ. Μισέλ ότι για «μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα» τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών ομίλων, «επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση»...

Αυξάνονται τα σημάδια προς νέα ύφεση στην Ευρωζώνη

Χτες, στο μεταξύ, το ευρώ υποχώρησε κάτω από τα 0,99 δολάρια, για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, ενώ μόνο χτες, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν έως 30%.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global μειώθηκε στο χαμηλό επίπεδο 18 μηνών των 48,9 μονάδων τον Αύγουστο, από 49,9 τον Ιούλη, με κάθε τιμή κάτω από τις 50 να υποδηλώνει συρρίκνωση της δραστηριότητας.

«Οι έρευνες PMI διαμηνύουν ότι η Ευρωζώνη εισέρχεται νωρίτερα στην ύφεση από ό,τι θεωρούσαμε, με επικεφαλής τη Γερμανία και τώρα βλέπουμε ότι η Ευρωζώνη θα έχει ύφεση για τρία τρίμηνα», δήλωσε στέλεχος της Royal Bank of Canada.

Η προοπτική της ύφεσης έπληξε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, η οποία μειώθηκε τον Σεπτέμβρη στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάη του 2020, σύμφωνα με άλλη έρευνα.