ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές και συνεδριάσεις με επίκεντρο νέες παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο

Σε Βερολίνο και Κίεβο ο Ουκρανός πρωθυπουργός | Νέα συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» στη βάση του Ράμσταϊν

Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2022

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός μαζί με τον Γερμανό Πρόεδρο Φ. Β. Σταϊνμάγερ
Με εκκλήσεις για νέες παραδόσεις βαρέων όπλων και επ' αόριστον στήριξη της Ουκρανίας οικονομικά και στρατιωτικά, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμίχαλ επισκέφτηκε το Σαββατοκύριακο το Βερολίνο και χθες την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ενώ εντείνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Το θέμα των παραδόσεων περισσότερων όπλων και σύγχρονων εξοπλισμών στο Κίεβο θα βρεθεί εξάλλου στο επίκεντρο της μεθαυριανής νέας συνεδρίασης της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας», που θα πραγματοποιηθεί στην αμερικανική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας. Πρόκειται για την 4η συνεδρίαση του σχήματος που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ τον περασμένο Απρίλη, για τον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο. Στο εν λόγω σχήμα συμμετέχουν περίπου 40 χώρες, αρκετές εκ των οποίων σύμμαχοι των ΗΠΑ - μη μέλη του ΝΑΤΟ (Αυστραλία, Ιαπωνία κ.ά.), σε μια διεύρυνση του μετώπου της λυκοσυμμαχίας κόντρα σε Ρωσία και Κίνα. Από την Αθήνα, για το Ράμσταϊν ετοιμάζονται ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Σε συνολικότερη «αλλαγή φιλοσοφίας» του Βερολίνου καλεί το Κίεβο

Ο Σμίχαλ, που συναντήθηκε στο Βερολίνο με τον καγκελάριο Ολ. Σολτς, κάλεσε τη Γερμανία να εφοδιάσει την Ουκρανία με σύγχρονα άρματα μάχης, σε μια φάση του πολέμου που το Κίεβο προσπαθεί να αντεπιτεθεί στα νότια, στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια. Από τη μία εξήρε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, που έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στη στήριξη της Ουκρανίας, από την άλλη όμως δήλωσε ότι αυτό δεν αρκεί και ότι χρειάζεται «αλλαγή φιλοσοφίας» από το Βερολίνο.

Η Γερμανία «στην αρχή δεν μας προσέφερε παρά μόνο εξοπλισμό προστασίας και κράνη. Πλέον μας προσφέρει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας: Πολλαπλούς εκτοξευτήρες ρουκετών, πυροβολικό», δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ο Ουκρανός πρωθυπουργός. «Φυσικά, θέλουμε να λάβουμε περισσότερα όπλα και εξοπλισμό το συντομότερο δυνατόν. Και πρέπει επίσης να αλλάξει φιλοσοφία (σ.σ. το Βερολίνο) και να μας δώσει σύγχρονα άρματα μάχης», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το Κίεβο αναμένει από τις ΗΠΑ άρματα «Abrams» δεύτερης γενιάς και από τη Γερμανία τεθωρακισμένα «Leopard 2». Επιπλέον, η Γερμανία έχει ανακοινώσει από τις αρχές του καλοκαιριού ότι θα παραδώσει στην Ουκρανία συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, υπενθύμισε ο Σμίχαλ.

Κάλεσε δε τη Γερμανία να αναγνωρίσει τις «ρωσικές ωμότητες» ως «γενοκτονία», προκειμένου να διατηρηθούν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Στις Βρυξέλλες o Oυκρανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με ευρωβουλευτές και απηύθυνε έκκληση προς την ΕΕ να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για διατήρηση της οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης. Επιπροσθέτως, μαζί με τον επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζ. Μπορέλ προήδρευσαν σε συνεδρίαση του Συμβουλίου ΕΕ - Ουκρανιας, ενώ ο Σμίχαλ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου «για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου».

Στο περιθώριο της Συνόδου, Κομισιόν και Κίεβο υπέγραψαν συμφωνία για τη χορήγηση βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία προορίζεται για τη στέγαση και την εκπαίδευση εκτοπισμένων Ουκρανών, καθώς και για τον αγροτικό τομέα της εμπόλεμης χώρας. Το πακέτο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρωενωσιακών «δεσμεύσεων» που ανακοινώθηκαν την άνοιξη προς Ουκρανία και Μολδαβία.

Οι αρχηγοί των πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο εξέφρασαν ομόφωνα τη στήριξή τους προς την Ουκρανία, μαζί και με στήριξη προς την υποψηφιότητά της για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρ. Μετσόλα.

Διάσκεψη ειδικών για την ανοικοδόμηση της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχει μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα όπλων εξαντλούνται, καθώς τα κράτη - μέλη της ΕΕ καταβάλλουν προσπάθειες να στείλουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, προειδοποίησε χθες ο Μπορέλ, επαναλαμβάνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συντονιστούν καλύτερα και σχετικά με τις παραδόσεις στην Ουκρανία και για την προμήθεια εξοπλισμών. Τα αποθέματα «πρέπει να ξαναγεμίσουν. Ο καλύτερος τρόπος αναπλήρωσης είναι να γίνει συντονισμένα. Θα είναι φτηνότερο», είπε ο Μπορέλ.

Την περασμένη βδομάδα οι υπουργοί Αμυνας της ΕΕ συζήτησαν στην Πράγα πώς να συγκεντρωθούν καλύτερα οι στρατιωτικοί πόροι που προορίζονται για το Κίεβο.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Ντμ. Μεντβέντεφ εκτόξευσε νέες απειλές, προειδοποιώντας τις δυτικές χώρες ότι «παίζουν σκάκι με τον θάνατο» και κατηγορώντας τες ότι επιδιώκουν τη διάλυση της Ρωσίας. Εσπευσε δε να επισημάνει ότι «το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας είναι ο καλύτερος εγγυητής της διατήρησης της Μεγάλης Ρωσίας».

«Καθυστερήσεις» στη συμφωνία Γερμανίας - Ελλάδας για τα άρματα μάχης

Στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», σε δημοσίευμά του όπου αναφέρεται στις ουκρανικές επιχειρήσεις στη Χερσώνα, σημειώνει ότι «οι σύμμαχοι της Ουκρανίας, μαζί τους και η Γερμανία, θα μπορούσαν να βοηθήσουν και με την αποστολή τεθωρακισμένων. Η γερμανική κυβέρνηση ήθελε να παραδώσει άρματα μάχης τύπου "Marder" στην Ελλάδα, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής, ούτως ώστε η Αθήνα στη συνέχεια να παραδώσει ως αντάλλαγμα περίπου 100 σοβιετικά τανκς στην Ουκρανία». «Ωστόσο η συμφωνία καθυστερεί, λόγω διαφωνιών σχετικά με τους όρους», αναφέρει, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στην Αθήνα, πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν εξελίξεις στην υπόθεση αποστολής των γερμανικών «Marder» (περίπου 30 στον αριθμό), προκειμένου αντίστοιχος αριθμός ΤΟΜΑ «BMP1» να αποδεσμευτούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, όντας συγκεντρωμένα ήδη στη Θεσσαλονίκη να μετακινηθούν στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί σιδηροδρομικώς, σε άλλο ένα αμερικανοΝΑΤΟικό δρομολόγιο, να διεκπεραιωθούν μαζί με άλλο οπλισμό προς την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα και πάλι με πληροφορίες του «Spiegel», στελέχη του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) εξακολουθούν να αντιτίθενται στην αποστολή όπλων και «στην κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας στη Δρέσδη αρκετοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ μιας πρωτοβουλίας ειρήνης από το SPD για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία». Ζήτησαν περισσότερες «διπλωματικές και πολιτικές ενέργειες» και κάλεσαν όλους τους εμπλεκόμενους «να αναγνωρίσουν ότι στον πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Γαλλίδα ΥΠΕΞ Κ. Κολονά μετέβη χθες στην Τουρκία για να την ενθαρρύνει να συνεχίσει τις «θετικές» της ενέργειες στον πόλεμο στην Ουκρανία και να «παραμείνει συνεπής απέναντι στις προσπάθειες του ΟΗΕ».

Μετά τη μεσολάβηση της Αγκυρας για τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν πρότεινε το Σάββατο στον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, τη μεσολάβηση της Τουρκίας για την «επίλυση της κρίσης» γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Βομβαρδισμοί στην Ενεργκοντάρ και κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Επικίνδυνα τεταμένη παραμένει η κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, παρά την παρουσία ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Μάλιστα η Ουκρανία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι έπληξε μια ρωσική βάση στο Ενεργκοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, κάνοντας λόγο για «πλήγματα ακριβείας» σε Χερσώνα και Ενεργκοντάρ τα οποία κατέστρεψαν τρία συστήματα πυροβολικού και μία αποθήκη πυρομαχικών.

Χθες η ουκρανική κρατική εταιρεία «Energoatom» ανακοίνωσε ότι ο αντιδραστήρας «6», ο τελευταίος εν λειτουργία, αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο λόγω πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην περιοχή «εξαιτίας των βομβαρδισμών» και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υποστεί ζημιές μια γραμμή του ηλεκτρικού. Ωστόσο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, λειτουργεί και καλύπτει τις ανάγκες του σταθμού σε ηλεκτρικό ρεύμα, παρά την αποσύνδεσή του από το δίκτυο, και δεν χρησιμοποιούνται οι ντιζελογεννήτριες για την ψύξη του σε περίπτωση διακοπής.

Το Σάββατο η ΙΑΕΑ είχε ανακοινώσει τη διακοπή λειτουργίας του αντιδραστήρα «5», επίσης λόγω ζημιών στις γραμμές του ηλεκτρικού από βομβαρδισμούς.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε κι άλλη απόπειρα κατάληψης του πυρηνικού εργοστασίου από ουκρανικές δυνάμεις, αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οπως ανακοίνωσε, περίπου 250 Ουκρανοί στρατιώτες επιχείρησαν να αποβιβαστούν στην ακτή μιας λίμνης κοντά στον πυρηνικό σταθμό, και οι ρωσικές δυνάμεις απέκρουσαν την επίθεση με χρήση επιθετικών ελικοπτέρων και μαχητικών αεροσκαφών.

Στο μεταξύ το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απέσυρε από τον σταθμό όλο τον βαρύ οπλισμό πριν την επιθεώρησή του από ειδικούς της ΙΑΕΑ. Επιπλέον, εξέφρασε δυσαρέσκεια για το ότι η ΙΑΕΑ δεν ζήτησε την αποχώρηση των Ρώσων στρατιωτών από τον πυρηνικό σταθμό.

Δύο μέλη της αποστολής της ΙΑΕΑ θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο πυρηνικό εργοστάσιο σε μόνιμη βάση, ανακοίνωσε η ουκρανική «Energoatom».

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν επανέλαβε χθες ότι είναι «επιτακτική ανάγκη» να προστατευτεί η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του Β. Ζελένσκι. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, ο Μακρόν υπενθύμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων συνδέεται άρρηκτα με την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή.

Προειδοποιήσεις για καταφύγια και βομβαρδισμούς στην Κριμαία

Ο Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού Προέδρου, προειδοποίησε χθες τους κατοίκους της Κριμαίας να ετοιμάσουν καταφύγια για βομβαρδισμούς και να εφοδιαστούν με προμήθειες, καθώς το Κίεβο καταστρώνει σχέδια για αντεπίθεση.

Η ουκρανική κυβέρνηση διαμηνύει εδώ και βδομάδες στους κατοίκους των υπό ρωσικό έλεγχο νότιων περιφερειών να είναι έτοιμοι για εκκένωση πριν την έναρξη της μεγάλης αντεπίθεσης. Ωστόσο η χθεσινή προειδοποίηση απευθύνεται στους κατοίκους της Κριμαίας - η οποία ενσωματώθηκε στη Ρωσία το 2014 - με φόντο και τις πρόσφατες εκρήξεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χερσονήσου.

«Ζητάμε από τους κατοίκους των κατεχόμενων εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Χερσονήσου της Κριμαίας, να ακολουθήσουν τις συστάσεις (σ.σ. Ουκρανών) αξιωματούχων στη διάρκεια των μέτρων για την ανακατάληψη» περιοχών, δήλωσε ο Ποντόλιακ, «να ετοιμάσουν καταφύγια για βομβαρδισμούς, να εφοδιαστούν με επαρκείς ποσότητες νερού και να φορτίσουν power banks».

Καθώς εντείνονται οι ουκρανικές επιθέσεις στον νότο, φιλορώσος αξιωματούχος της περιφέρειας της Χερσώνας δήλωσε χθες ότι τα σχέδια για δημοψήφισμα αναφορικά με την ένταξη στη Ρωσία «ανεστάλησαν» λόγω της κατάστασης ασφαλείας. Ο Κ. Στρεμούσοφ συμπλήρωσε ότι η κρίσιμης σημασίας γέφυρα Αντονόφσκι, που διασχίζει τον ποταμό Δνείπερο κοντά στην πόλη της Χερσώνας, είναι απροσπέλαστη για αυτοκίνητα, ύστερα από βδομάδες ουκρανικών βομβαρδισμών.

Αξιωματούχοι, διορισμένοι από τη Ρωσία, είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι τα δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβρη σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.