ΠΑΝΣΤΡΑΤΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί, διάβημα στη ΓΣΕΕ. Την Πέμπτη, 14 του Μάρτη, συλλαλητήρια σ' όλες τις πόλεις. Αποφάσεις για απεργία στις 3 του Απρίλη

Κυριακή 10 Μάρτη 2002

Ούτε ώρα δεν πρέπει να πάει χαμένη. Κάθε αναμονή βοηθάει την κυβέρνηση να προωθεί την αντιδραστική ανατροπή στην Κοινωνική Ασφάλιση, να καλλιεργεί αυταπάτες και να διαιρεί την εργατική τάξη μέσα από ένα προπαγανδιστικό μπαράζ.

Μ' αυτήν την εκτίμηση ως ένα το κρατούμενο σε όλη την κλίμακα του συνδικαλιστικού κινήματος, εντείνονται οι διεργασίες για την οργάνωση της πάλης των εργαζομένων, για το συντονισμό της δράσης τους και στόχο να πάρει πίσω η κυβέρνηση το «πλαίσιο αρχών» για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, να μην πάρουν μέρος ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο διάλογο της απάτης, να εξαγγελθούν απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ηδη, από χτες, μια σειρά από Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συνεδρίασαν ή συνεδριάζουν με κύριο αντικείμενο τη συμμετοχή τους στα πανεργατικά συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ την Πέμπτη το απόγευμα στις 14 του Μάρτη. Ταυτόχρονα, στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αγώνων τους ετοιμάζονται να δώσουν ακόμα πιο δυναμική απάντηση με αποφάσεις για απεργία στις 3 του Απρίλη.

Χτες το πρωί συνεδρίασε η διοίκηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 του Απρίλη και τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο στις 14 του Μάρτη, καλώντας τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου να απορρίψουν τον κοινωνικό διάλογο-απάτη και να πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια που θα οργανωθούν σε όλη τη χώρα. «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει χρέος να δημιουργήσει τους όρους της πιο έντονης και εκτεταμένης αντιπαράθεσης ώστε να ματαιωθούν τα σχέδια κυβέρνησης-κεφαλαίου για την ανατροπή της Κοινωνικής Ασφάλισης, να ματαιωθεί το χυδαίο παζάρι του "κοινωνικού διαλόγου" και να διευρυνθούν οι ασφαλιστικές κατακτήσεις», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Στην ίδια κατεύθυνση η διοίκηση του ΕΚ Λάρισας αποφάσισε την οργάνωση συλλαλητηρίου στις 14 του Μάρτη στην κεντρική πλατεία της Λάρισας αλλά και απεργία στις 3 του Απρίλη. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επικυρωθεί και από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο του ΕΚ, που γίνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Ο πρόεδρος του ΕΚ Λάρισας, Τ. Τσιόγκας, δήλωσε στο «Ρ» ότι «το ΕΚ υιοθετεί το αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την αντίσταση ενάντια στην αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης».

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου έχει πάρει εδώ και καιρό απόφαση για 24ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό και σήμερα στο εκλογοαπολογιστικό του συνέδριο η διοίκηση θα προτείνει στο Σώμα η απεργία να γίνει στις 3 του Απρίλη, ενώ ήδη έχει αποφασίσει συλλαλητήριο για τις 14 του Μάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρος του ΕΚ, Χρήστος Μπούρας, «οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με αγώνες στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των σύγχρονων αιτημάτων τους».

Τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων και αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις θα συζητήσει την Τετάρτη η διοίκηση της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, η οποία ήδη έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Οπως δήλωσε στο «Ρ» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Ζωή Σώκου, η πρόταση που θα κατατεθεί είναι να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία στις 3 του Απρίλη, «κόντρα και ενάντια στις αποφάσεις κυβέρνησης-εργοδοσίας και στις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που με τη στάση τους πάνε να δέσουν χειροπόδαρα το εργατικό κίνημα».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, που επίσης συνεδριάζει την Τετάρτη ενώ και αυτή έχει αποφασίσει συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 14 του Μάρτη. Οπως δήλωσε στο «Ρ» ο πρόεδρός της, Δήμος Θεοδώρου, στη συνεδρίαση της διοίκησης «θα προτείνουμε την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 3 του Απρίλη και θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να απαιτήσουν να σταματήσει ο κοινωνικός διάλογος-απάτη, να αποσυρθούν τα μέτρα της κυβέρνησης και να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Ταυτόχρονα μ' αυτές τις διεργασίες πλατιά ανταπόκριση βρίσκει το κάλεσμα σωματείων της Αθήνας και του Πειραιά για μαζικό διάβημα αύριο, Δευτέρα, στις 11 το πρωί, στη ΓΣΕΕ, όπου θα συνεδριάζει η διοίκηση της Συνομοσπονδίας. Τα σωματεία τονίζουν ότι η διοίκηση έχει μόνο ένα δικαίωμα: Να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση. Να αποσυρθεί από το διάλογο-απάτη.