Το «Προσφυγάκι» από το Θέατρο «Αργώ»
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2022

Η Καλλιτεχνική Εταιρεία «ΑΡΓΩ» ανεβάζει την παράσταση «Το Προσφυγάκι», ένα θεατρικό έργο για μικρούς και μεγάλους με λόγο, μουσική και τραγούδι. Θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Κολωνού σήμερα Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, ενώ τη χειμερινή περίοδο 2022 - 2023 θα παίζεται στο Θέατρο ΑΡΓΩ κάθε Κυριακή στις 11.00 για το κοινό και καθημερινές για τα σχολεία.

Το άγαλμα που λέγεται «Το βοσκόπουλο με το κουταβάκι» και είναι γνωστό σαν «Προσφυγάκι» βρίσκεται στην αίθουσα 29 του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Είδε το φως τον 1ο αι. π.Χ. και ανέβηκε πάλι στη γη της Ιωνίας το 1922 κατά την ανασκαφή στο Γεροντικό της Νύσσας κοντά στη Σμύρνη. Το έφερε στην Ελλάδα ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και το παρέδωσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Το έργο, εμπνευσμένο από το άγαλμα, διαδραματίζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σήμερα και στα λιμάνια της Σμύρνης και του Πειραιά το 1922. Τρεις επισκέπτες βρίσκονται μπροστά στο «Προσφυγάκι» και ανακαλύπτουν ότι οι πρόγονοί τους ήταν μαζί στο ίδιο καράβι που τους πήρε από τη Σμύρνη που καιγόταν. Κουβαλούσαν και οι τρεις ό,τι πολυτιμότερο είχαν: Ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Κουρουνιώτης ένα αγαλματάκι, η Κυρά Λένη, μια Σμυρνιά νοικοκυρά, ένα εικόνισμα και μία συνταγή της γιαγιάς της και ο κυρ-Ιορδάνης, ένας Σμυρνιός νταής, τον τζουρά του. Θυμούνται και μιλάνε για τους πρόσφυγες πατέρες, μητέρες, παππούδες και γιαγιάδες που μετά τον ξεριζωμό μόχθησαν και πρόκοψαν στις νέες τους πατρίδες. Τα αγάλματα επίσης ζωντανεύουν και αφηγούνται και αυτά τις δικές τους ιστορίες...

Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος. Σκηνοθεσία: Αιμιλία Υψηλάντη - Βαγγέλης Βογιατζής. Μουσική: Παντελής Θαλασσινός. Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου. Κοστούμια: Σπύρος Γκέκας. Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου. Video-Προβολές: Κάρολος Πορφύρης. Ηχοληψία: Λέων Εσκενάζη. Διεύθυνση Παραγωγής: Αρτεμις Υψηλάντη - Ναπολέων. Βοηθός Παραγωγής: Πάνος Ιωαννίδης.

Ηθοποιοί: Θόδωρος Ιγνατιάδης, Μαρία Βλάχου, Μέμος Ρούσσος, Ανδρομάχη Μακρίδου, Εφη Σισμανίδου, Ειρήνη Ιωάννου - Παπανεοφύτου, Δημήτρης Νάστος.