Ξεχωριστής σημασίας η διακίνηση του «Ριζοσπάστη», της ΚΟΜΕΠ και των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής»
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» «ταξιδεύει» σε όλη τη χώρα, ενώ πλησιάζει η κορύφωση των εκδηλώσεων στο Πάρκο Τρίτση.

Η πεποίθηση ότι μπορούμε να ζήσουμε «το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», ότι δεν είναι γραφτό μας η κανονικότητα του καπιταλισμού με τα συνεχόμενα δεινά της φτώχειας, του πολέμου, του ξεριζωμού, έχει γερές βάσεις. Εδράζεται στη γνώση, το απαραίτητο εφόδιο για να αντιστοιχίζεται η δράση με την κίνηση της Ιστορίας, για να γυρίσει ο τροχός προς τα μπρος, για το πραγματικά προοδευτικό και νέο της εποχής μας.

Για άλλη μια χρονιά στο «κατακόκκινο» πάρκο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και περίοπτη θέση θα βρίσκεται το βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», η οποία φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια λειτουργίας, με νέες εκδόσεις και παλαιότερους τίτλους, ιδεολογικό, πολιτικό, ιστορικό βιβλίο, προοδευτική λογοτεχνία, εκδόσεις για τις μικρότερες ηλικίες και τα παιδιά.

Μέσα από ειδικές προσφορές σε τίτλους, με εκπτώσεις που φτάνουν έως και το 70%, θα υπάρχει η δυνατότητα για όλους τους επισκέπτες να προμηθευτούν βιβλία ανάλογα με τα ενδιαφέροντα, τις αναζητήσεις, τις απαντήσεις που ψάχνουν σε προβληματισμούς και ερωτήματα.


Στον χώρο του Φεστιβάλ τη δική τους θέση θα έχουν επίσης ο «Ριζοσπάστης» και η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση», με ειδικές προσφορές για νέες συνδρομές και ανανεώσεις.

Ηδη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Αττική, μαζί με το πλατύ πολιτικό άνοιγμα για την κορύφωση του Φεστιβάλ, με μεγάλη πανεξόρμηση του «Ριζοσπάστη» το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν ανοίξουν οι πύλες του, προπαγανδίζουν ταυτόχρονα τις εκδόσεις και τις προσφορές της «Σύγχρονης Εποχής», τις προσφορές στις συνδρομές του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ.

* * *

Η αξιοποίηση του πολιτικού βιβλίου, του «Ριζοσπάστη» και της ΚΟΜΕΠ, η προσπάθεια διάδοσής τους μπορούν να συμβάλουν στη διεύρυνση του κύκλου των Οργανώσεων και ταυτόχρονα αποτελούν βαρόμετρο της διεισδυτικότητας, της έκτασης και της ποιότητας των δεσμών που αναπτύσσουν με τον περίγυρό τους.

Καθοριστικός παράγοντας και ασφαλέστερος δείκτης είναι η διεύρυνση του συνδρομητικού δικτύου, ώστε κάθε μέρα να ξεκινάει με τον «Ριζοσπάστη», για να μπορεί η συζήτηση στον χώρο δουλειάς, στη σχολή, στη γειτονιά να προβάλλει εκλαϊκευμένα, με αμεσότητα και ζωντάνια, τη θέση του ΚΚΕ για όλα τα επίκαιρα ζητήματα.

Να είναι σταθερή η μελέτη της ΚΟΜΕΠ, που περιέχει όλες τις σύγχρονες επεξεργασίες και μπορεί να αξιοποιηθεί κατά κλάδο και θέμα, να διευρυνθεί ο κύκλος που την προμηθεύεται, πρωτοπόροι άνθρωποι που επιδιώκουμε να μαθαίνουν από πρώτο χέρι τι λέει το ΚΚΕ.

Να διαμορφώνεται με το βιβλίο ένα ευρύτερο κριτήριο ερμηνείας των εξελίξεων, να έρχονται περισσότεροι σε επαφή με την επαναστατική θεωρία, να αντικρίζουν τα διδάγματα από την Ιστορία της ταξικής πάλης, να εμπνέονται από το προοδευτικό λογοτεχνικό βιβλίο.

* * *

Οι Οργανώσεις δεν κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, η θετική πείρα του περσινού Φεστιβάλ στην Αθήνα, που η διακίνηση του βιβλίου ήταν η καλύτερη των τελευταίων 5 ετών, επιβεβαιώνει τη σημαντική συμβολή της οργανωμένης προσπάθειας, της δημιουργίας κλίματος για την προμήθεια των εκδόσεων, εγράφης στο συνδρομητικό δίκτυο.

Ετσι μαζί με μέτρα προπαγάνδας και ενημέρωσης για τις προσφορές βιβλίων και συνδρομών όλο τον Σεπτέμβρη, οι Οργανώσεις σχεδιάζουν με χαρτί και μολύβι, βάζουν συγκεκριμένους στόχους εγγραφής νέων συνδρομητών, φροντίζουν να μη μείνει ούτε μία συνδρομή που λήγει και δεν θα ανανεωθεί. Ταυτόχρονα βρίσκονται στην τελική ευθεία για να εξαντληθεί το τρέχον τεύχος της ΚΟΜΕΠ που περιλαμβάνει αφιέρωμα με τίτλο «Ο λαός πρωταγωνιστής στις ρωγμές της Ιστορίας» και προετοιμάζονται για τη διακίνηση του επόμενου.

Αντίστοιχα σχεδιάζεται και η διακίνηση των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής». Με το σύνθημα «Ολοι φεύγουμε από το Φεστιβάλ με ένα βιβλίο στο χέρι», επιδιώκεται να οργανωθούν επισκέψεις στον χώρο του βιβλιοπωλείου, να απασχολήσει τον κάθε κομμουνιστή και την κάθε κομμουνίστρια ποιο βιβλίο θα πάρει και ποιο θα προτείνει σε φίλους και επισκέπτες.

* * *

Ειδικότερα σε μια περίοδο που φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, που είναι εν ενεργεία ο πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες θερμές εστίες, απαραίτητο εφόδιο είναι οι εκδόσεις που αφορούν τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τέτοιες είναι τα υλικά από τις σχετικές ημερίδες του ΚΚΕ, «70 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ...», «30 χρόνια της ΕΕ των μονοπωλίων...», όπως βέβαια και οι παλαιότερες εκδόσεις σχετικές με το θέμα, «Ο Λένιν για τον πόλεμο και την σοσιαλιστική επανάσταση», «Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», «Από τη μαχητική πείρα των Μπολσεβίκων» κ.ά. Ξεχωρίζει επίσης η νέα έκδοση της ΙΕ του ΚΣ της ΚΝΕ με τίτλο «Αλήθειες και ψέματα για τον καπιταλισμό: Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος».

Ταυτόχρονα, παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρες οι εκδόσεις με έργα των κλασικών του μαρξισμού - λενινισμού, άλλες εκδόσεις που έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, όπως «Μια πρώτη γνωριμία με την επαναστατική θεωρία», «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό», η συλλογή κειμένων «Σοσιαλισμός, η απάντηση στον 21ο αιώνα».

* * *

Ο πήχης επομένως τίθεται ψηλά, φιλοδοξώντας το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» να δώσει νέα ώθηση στην αξιοποίηση των εντύπων του Κόμματος και του πολιτικού βιβλίου, να διαμορφωθούν καλύτερες προϋποθέσεις για την αποφασιστική άνοδο της διακίνησής τους το αμέσως επόμενο διάστημα.