ΑΝΤΙΛΑΪΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ»
Στο «τραπέζι» περικοπές στη θέρμανση, στα σχολικά γεύματα και... τηλεκπαίδευση!

Χαρακτηριστικά τα παραδείγματα από Βρετανία και Βουλγαρία

Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2022

Εκβιαστικά διλήμματα του τύπου «σχολικά γεύματα ή θέρμανση στα σχολεία», «μείωση της θέρμανσης στις τάξεις ή τηλεκπαίδευση», θέτουν ήδη στο «τραπέζι» αστικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη, στο πλαίσιο του νέου μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που επεξεργάζονται, με φόντο τις εκτιμήσεις για εκδήλωση νέας οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη και τη Βρετανία, την απογείωση του πληθωρισμού και την κλιμάκωση του «ενεργειακού πολέμου» Δύσης - Ρωσίας.

Χαρακτηριστικά, ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC για τη Βρετανία αναδεικνύει ότι η ανεπάρκεια της κρατικής χρηματοδότησης σε συνθήκες μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, θέτει το «δίλημμα» ζεστά σχολικά γεύματα ή θέρμανση στις σχολικές αίθουσες...

Τα δημόσια σχολεία στην Αγγλία προσφέρουν δωρεάν γεύματα στους μαθητές ηλικίας 4 έως 7 ετών και σε μεγαλύτερα παιδιά χαμηλόμισθων οικογενειών.

Το προβλεπόμενο ωστόσο κόστος επιδότησης των 2,40 λιρών ανά γεύμα, σε συνθήκες τεράστιας ακρίβειας, δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει ζεστό, ποιοτικό φαγητό στους μαθητές.

Οι διευθυντές των δημόσιων σχολείων τον χειμώνα θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα δώσουν τα χρήματα που έχουν για σχολικά γεύματα ή για τη θέρμανση των αιθουσών, επισημαίνει ο Ρομπ Πέρσιβαλ, επικεφαλής πολιτικής της οργάνωσης Soil Association. Η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για σίτιση και θέρμανση, προσθέτει, θα μπορούσε να οδηγήσει τα περισσότερα σχολεία στο να μειώσουν τα γεύματα, να στραφούν σε εισαγωγές χαμηλότερης ποιότητας προϊόντων ή να προσφέρουν κρύα γεύματα αντί ζεστών.

Σε έρευνα που έκανε τον Ιούνη η Soil Association, διαπίστωσε ότι περίπου οι μισοί (47%) από τους παρόχους σχολικών γευμάτων ανησυχούσαν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νόμιμες προδιαγραφές για τα τρόφιμα εάν οι τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται. Επίσης το 55% αυτών δήλωσαν ότι ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα για να μειώσουν το κόστος.

Σε μια τέτοια περίπτωση τα παιδιά θα καταναλώνουν κακής ποιότητας επεξεργασμένα τρόφιμα με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους, καθώς θα έχουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Βουλγαρία: Τηλεκπαίδευση ως ...«λύση» στα προβλήματα θέρμανσης

Οι αντιλαϊκές συνέπειες της πολιτικής στήριξης του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών «ξετυλίγονται» και στη Βουλγαρία, από τις πρώτες χώρες στις οποίες η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας οδήγησε στην πλήρη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου.

Ετσι, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κυβερνητικά και άλλα αστικά επιτελεία λανσάρουν ως «λύση» την... επιστροφή στην τηλεκπαίδευση, παρά τα τεράστια μορφωτικά και άλλα προβλήματα που προκάλεσε η διακοπή των διά ζώσης μαθημάτων την περίοδο της πανδημίας.

Η εφημερίδα «Bulgaria Post» περιέγραφε χτες ως «βασικό πρόβλημα που φέτος τα σχολεία μας θα αντιμετωπίζουν την υψηλή τιμή του αερίου και την πιθανή μετάβαση στη διαδικτυακή εκπαίδευση εξαιτίας της "κρίσης αερίου"».

Ο διευθυντής του 5ου Δημοτικού Σχολείου στην πρωτεύουσα, Ρ. Ποστάκοφ, δήλωσε ότι αναμένει διπλασιασμό των δαπανών για τη θέρμανση, εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για τη συνέχιση των διά ζώσης μαθημάτων. Πρόσθεσε ότι «θα βασιστούμε στις αποταμιεύσεις μας» και ότι «είμαστε σε συνομιλίες με τους γονείς για την τοποθέτηση κλιματιστικών στις τάξεις. Η μείωση της θερμοκρασίας (στις αίθουσες) αποτελεί επίσης μια επιλογή», ανέφερε, επιβεβαιώνοντας ότι τα εκβιαστικά διλήμματα για τους γονείς θα αυξηθούν...

Στο γυμνάσιο «Ντιμίταρ Τάλεβ» στην πόλη Ντόμπριτς (ανατολικά), η διεύθυνση εξέφρασε επίσης ετοιμότητα για επιστροφή στην τηλεκπαίδευση «αν δεν γίνεται να παρέχεται θέρμανση στο σχολείο»...