ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ
Απαίτησαν αντιπλημμυρικά μέτρα
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2022

Από την κινητοποίηση στον δήμο Παύλου Μελά
Εργα αντιπλημμυρικής προστασίας απαίτησαν αγωνιστικά κάτοικοι της Πολίχνης του δήμου Παύλου Μελά, που στην πρόσφατη κακοκαιρία βρέθηκαν πάλι να «πνίγονται». Το απόγευμα της Δευτέρας, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην περιοχής Αγίας Μαρίνης και στη συνέχεια μαχητική πορεία, διαδηλώνοντας «Εργα διεκδικούμε για να μην πνιγούμε».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν και εξέφρασαν τη στήριξη στις διεκδικήσεις τους ο Μάριος Παλάντζας, δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι κάτοικοι της περιοχής που συσπειρώνονται στην Επιτροπή Πλημμυροπαθών του δήμου Παύλου Μελά δηλώνουν ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε για ακόμα μια φορά να βλέπουμε τις ζωές και τις περιουσίες μας να κινδυνεύουν εξαιτίας της παντελούς έλλειψης έργων πολιτικής προστασίας στην περιοχή. Από τις βροχοπτώσεις του Ιούνη μέχρι αυτές πριν από λίγες μέρες δεν έχει γίνει τίποτα!

(...) Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που κατασκευάζεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ, η οδός παρά του πρώην στρατοπέδου, η Αγ. Μαρίνης στην Πολίχνη και μια σειρά από άλλες γειτονιές του δήμου να γίνονται ακόμα μια φορά τάφρος με τα νερά να μπαίνουν στα υπόγεια και στα ισόγεια σπιτιών και μαγαζιών, να κόβεται το ρεύμα, να καταστρέφονται περιουσίες και να απειλούνται οι ζωές μας».

Απαιτούν:

-- Να κηρυχθούν οι πλημμυροπαθείς περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

-- Με ευθύνη των αρμόδιων κρατικών φορέων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την πλήρη καταγραφή των ζημιών. Να δοθούν αποζημιώσεις στο ύψος των αναγκών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-- Να υλοποιηθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση όλα τα έργα και οι μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας που έχουν αναφορά στην περιοχή και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Μάριος Παλάντζας εξέφρασε τη στήριξη στα αιτήματά τους και σημείωσε ότι «δεν γίνεται το 2022 να ανεχόμαστε να πνιγόμαστε με μια βροχόπτωση, την ίδια στιγμή που δίνονται εκατ. ευρώ για το Μητροπολιτικό Πάρκο και δεν έχει προβλεφθεί να γίνουν συνοδά αντιπλημμυρικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική εικόνα της περιοχής». Τόνισε τις ευθύνες του δήμου, της Περιφέρειας και της κυβέρνησης, καθώς, όπως είπε, «υπάρχουν μελέτες ήδη από το 2010 και το 2011 για την περιοχή και ακόμα δεν έχει προχωρήσει κανένα αντιπλημμυρικό έργο, ενώ άλλα έργα που εντάσσονται στον σχεδιασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων γίνονται στο άψε - σβήσε».