ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ανακοινωθέν όξυνσης των ανταγωνισμών που πληρώνουν βαριά οι λαοί
Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με Ρωσία και Κίνα προανήγγειλε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο για την «Κατάσταση της ΕΕ», ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε την προσήλωση της ΕΕ στη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης», ανακοινώνοντας παραπέρα ενίσχυση των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό.

Αναφερόμενη στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν έδωσε το περίγραμμα αυτών των ανταγωνισμών λέγοντας: «Ας είμαστε απολύτως ξεκάθαροι: Διακυβεύονται πολλά (...) Αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος κατά της Ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας», ενώ αναπαρήγαγε και τα διάφορα προσχήματα περί μάχης της «απολυταρχίας ενάντια στη δημοκρατία», σε μια προσπάθεια να κρύψει τον χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τη μοιρασιά της «λείας», όπως και να βγάλει την ΕΕ απ' το κάδρο των υπαίτιων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, για τον οποίο ματώνουν οι λαοί, τους οποίους προειδοποίησε: «Οι μήνες που έρχονται δεν θα είναι εύκολοι», για να αποφανθεί κυνικά ότι «οι Ευρωπαίοι και οι Ευρωπαίες προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα».

Προειδοποίησε ακόμα τη Ρωσία ότι οι κυρώσεις σε βάρος της θα συνεχιστούν. «Θα δείξουμε αποφασιστικότητα και όχι διάθεση συνδιαλλαγής» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ ταυτόχρονα, αφού υπενθύμισε ότι η ΕΕ στήριξε εξαρχής την Ουκρανία με όπλα και κεφάλαια ύψους πολλών δισ., εξήγγειλε συνέχιση της οικονομικής στήριξης στο Κίεβο, στο οποίο επιπλέον υποσχέθηκε άμεσα πρόσβαση στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Απ' το στόχαστρο δεν έλειψε η Κίνα, με την φον ντερ Λάιεν να την επικρίνει προσχηματικά για το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποκαλύπτοντας ωστόσο ότι άλλα είναι τα ζητήματα που καίνε την ΕΕ. Οπως είπε, η Κίνα διαθέτει σχεδόν το 90% των σπάνιων γαιών και το 60% του λιθίου, υλικών που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και υποστήριξε ότι πρέπει με κάθε τρόπο να αποτραπεί η εξάρτηση από το Πεκίνο σε αυτόν τον τομέα, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων για την ΕΕ.

Στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που θεωρείται πως παράγουν χαμηλότερου κόστους ηλεκτρικό ρεύμα (λιγνίτης, πετρέλαιο, ΑΠΕ) με στόχο να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ, η πλειοψηφία των οποίων στη συνέχεια θα διατεθούν για επενδύσεις στις ΑΠΕ και για τη ρευστότητα των εταιρειών Ενέργειας. Υπερασπίστηκε την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» στην οικονομία, ενώ έκανε αναφορά στη σχεδιαζόμενη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής τράπεζας «που θα βοηθήσει για να δημιουργήσουμε μια αγορά υδρογόνου», προσθέτοντας ότι θα εξασφαλιστούν κονδύλια 3 δισ. ευρώ για την πρωτοβουλία αυτή.

Επίσης προανήγγειλε αντικατάσταση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου από «αξιόπιστους φίλους», όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αλγερία κ.ά., ενώ πρόσθεσε ότι με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Γιόνας Στέρε συμφώνησε να δημιουργηθεί μια Ομάδα Κρούσης (Τask Force) που θα στοχεύσει στη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου. Επίσης δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εργαστεί ώστε να αποσυνδεθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτή του φυσικού αερίου.

Αναφορά έκανε και στο Μεταναστευτικό, προαναγγέλλοντας σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ, μιλώντας για την ανάγκη πιο αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, όλα αυτά την ώρα που κόμπαζε για τις «ανοιχτές αγκάλες» της ΕΕ στους πρόσφυγες από την Ουκρανία!

Ανακοίνωσε ακόμα ότι τον Οκτώβρη η Επιτροπή θα παρουσιάσει «νέες ιδέες» για την οικονομική διακυβέρνηση, που θα περιλαμβάνει κοινούς δημοσιονομικούς και φορολογικούς κανόνες που να επιτρέπουν στρατηγικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική βιωσιμότητα για την οποία «ματώνουν» οι λαοί. «Χρειαζόμαστε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον, ένα εργατικό δυναμικό με τις κατάλληλες δεξιότητες και πρόσβαση στις πρώτες ύλες που χρειάζεται η βιομηχανία μας», τόνισε.

Τέλος, τάχθηκε υπέρ της πρότασης που έχει διατυπώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για τη συγκρότηση μιας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενωσης, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν σχετικά άμεσα και κράτη που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ως πλήρη μέλη της ΕΕ: Αυτά που βρίσκονται στα Δυτικά Βαλκάνια, η Ουκρανία, ενδεχομένως και η Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.