ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗΣ
Ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος Κορυφής

Προγραμματίζεται μπαράζ από διμερείς επαφές ηγετών, με φόντο πληθώρα από «καυτά» μέτωπα

Πέμπτη 15 Σεπτέμβρη 2022

Kazakhstan President press-ser

Από τη χτεσινή συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Καζακστάν
Σήμερα ξεκινούν στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν οι διήμερες εργασίες της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), με φόντο τη συνεχή ενίσχυση της συνεργασίας Κίνας - Ρωσίας στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με το ευρωατλαντικό μπλοκ, αλλά και την επίδραση αυτής της αντιπαράθεσης σε μια σειρά από εντεινόμενες διεργασίες και αντιθέσεις στην κρίσιμη περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και στα υπόλοιπα μέλη του Οργανισμού (Ινδία, Πακιστάν, Καζακστάν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν).

Στο περιθώριο της Συνόδου εξάλλου αναμένονται διάφορες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων μεταξύ των ηγετών Ρωσίας - Κίνας, αλλά και Ρωσίας - Τουρκίας, με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την όξυνση παζαριών, μέσα από τα οποία κάθε πλευρά προσδοκά αναβάθμιση της θέσης της στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, όχι μόνο στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά γενικά στα πολλά μέτωπα του πλανήτη όπου βράζουν οι αντιθέσεις (από τα Βαλκάνια μέχρι και τη Νοτιοανατολική Ασία).

Εκτός από την αναμενόμενη συνάντηση των Προέδρων Κίνας και Ρωσίας, ειδικό ενδιαφέρον έχει και η συνάντηση του Βλ. Πούτιν με τον Ινδό πρωθυπουργό, Ν. Μόντι, με δεδομένη τη διατήρηση ισχυρών δεσμών του Νέου Δελχί με τη Μόσχα, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται από την Ουάσιγκτον, με την οποία επίσης τα τελευταία χρόνια συντονίζονται σε παλιά και νέα σχήματα (όπως στο Quad).

Μόντι και Πούτιν αναμένεται να συζητήσουν - σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ρώσου Προέδρου Γ. Ουσακόφ - «για τη διεθνή ατζέντα, θέματα στρατηγικής σταθερότητας, την κατάσταση σε Ασία - Ειρηνικό και φυσικά τη συνεργασία των δύο πλευρών σε πολυμερείς φόρμουλες, όπως ο ΟΗΕ, το G20 και ο SCO». Σημειωτέον, τον Δεκέμβρη η Ινδία αναλαμβάνει χρέη προέδρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ το 2023 θα αναλάβει χρέη επικεφαλής του SCO αλλά και του G20.

Ο Βλ. Πούτιν θα συναντηθεί επίσης με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίεφ, με φόντο την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες έχουν καθεστώς «εταίρου σε διάλογο» του SCO, ωστόσο από την πλευρά της Αρμενίας έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός, Ν. Πασινιάν, δεν θα παραστεί στη Σύνοδο, λόγω των συγκρούσεων στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

Επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου στο Καζακστάν

Την «προσήλωση» που δείχνει και η Κίνα στην Κεντρική Ασία επιβεβαίωσε χτες η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Καζακστάν ο Πρόεδρός της, Σι Τζινπίνγκ, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη της πανδημίας.

Στις δηλώσεις του, ο Κινέζος Πρόεδρος είπε ότι η κυβέρνησή του θέλει να βοηθήσει το Καζακστάν «να διαφυλάξει την εθνική ανεξαρτησία του, την κυριαρχία του και την εδαφική ακεραιότητά του». Πρόσθεσε δε ότι θα ταχθεί «κατηγορηματικά κατά της ανάμειξης οποιασδήποτε δύναμης στις εσωτερικές υποθέσεις» του Καζακστάν.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν, Κ. Τζ. Τοκάγεφ, επέλεξε να μιλήσει για ταξίδι «ιστορικής σημασίας» και χαιρέτισε «το υψηλό επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας» των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, ο πάπας Φραγκίσκος, που συνεχίζει τριήμερη επίσκεψη στο Καζακστάν, δήλωσε ότι «είμαι πάντα έτοιμος να πάω στην Κίνα». Εκτός από επίσημες συναντήσεις με την ηγεσία του Καζακστάν, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συμμετοχή στο Συνέδριο των Ηγετών των Παγκόσμιων και Παραδοσιακών Θρησκειών, από το οποίο απουσιάζει ο πατριάρχης της Ρωσίας Κύριλλος.