ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ
Βγάζει μάτι η επιχείρηση συγκάλυψης και για τις παρακολουθήσεις στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Ερωτήματα από τα όσα είπε ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ, ότι δεν ενδιαφέρθηκε για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ!

Παρασκευή 16 Σεπτέμβρη 2022

INTIME NEWS

Σε πλήρη εξέλιξη φαίνεται να είναι η επιχείρηση συγκάλυψης της υπόθεσης παρακολουθήσεων και υποκλοπών τόσο σε ό,τι αφορά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και δημοσιογράφους, όσο και στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, κατά τη διαδικασία της διερεύνησης από την Εξεταστική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί στη Βουλή.

Οχυρωμένος πίσω από την «εχεμύθεια» και το «απόρρητο» και με γνωστές τις απειλές στελεχών της κυβέρνησης που προηγήθηκαν, για ποινές φυλάκισης σε όποιον «ανοίξει το στόμα του», ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, του οποίου η ακρόαση στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε χτες το απόγευμα, αρνήθηκε να δώσει ουσιαστικές και σαφείς απαντήσεις για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις.

Ταυτόχρονα, πλήθος ερωτημάτων προκάλεσε η αναφορά που φέρεται να έκανε, ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για τις συνακροάσεις - υποκλοπές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, όταν από το 2016 έως την άνοιξη του 2022 είναι επίσημες οι καταγγελίες για απανωτά περιστατικά, έχουν κατατεθεί πληθώρα στοιχείων, έχουν σχηματιστεί δικογραφίες κ.λπ. Επιπλέον, κατά την προχτεσινή του ακρόαση στην Εξεταστική, ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Γ. Ρουμπάτης φέρεται να παραδέχτηκε ότι οι συνακροάσεις - υποκλοπές σε βάρος της ΚΕ του ΚΚΕ είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για την οποία δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρχει εμπλοκή υπηρεσιών εκτός ελληνικής επικράτειας.

Το ΚΚΕ κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή αίτημα να κληθούν να καταθέσουν οι υπεύθυνοι των τηλεφωνικών παρόχων, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μετά το τέλος της χτεσινής συνεδρίασης, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε ότι «η επίκληση της εχεμύθειας και του απορρήτου επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μας, αλλά και τη βάσιμη εκτίμησή μας ότι η όλη διαδικασία οδηγείται στη συγκάλυψη».

Και πρόσθεσε: «Η δήλωση του κ. Ρουμπάτη ότι η υπόθεση συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση, που ενδεχομένως ξεπερνάει και τα σύνορα της χώρας, καθιστά αναγκαία την πρόταση του ΚΚΕ να εξεταστούν από την Επιτροπή τουλάχιστον οι πάροχοι».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε «πρόκληση τη δήλωση του κ. Κοντολέοντα ότι δεν ενδιαφέρθηκε ως διοικητής της ΕΥΠ για την υπόθεση των συνακροάσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό. Αλήθεια, τι θέλει να συγκαλύψει ο κ. Κοντολέων με αυτήν του τη δήλωση;».

Ποιοι είναι οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας»

Ενδιαφέρον στην ακρόαση του Π. Κοντολέων ήταν το σημείο όπου κλήθηκε να πει ποιοι είναι οι «λόγοι εθνικής ασφάλειας» που μπορούν να οδηγήσουν στην παρακολούθηση προσώπων.

Στην απάντησή του φέρεται να είπε ότι οι λόγοι αφορούν την «τρομοκρατία», την «κατάλυση του πολιτεύματος», τις παρεμβάσεις που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα σε μία χώρα και τη διευκόλυνση κατασκόπων ξένων χωρών, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σαφή τρόπο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο (νόμων - Οδηγιών της ΕΕ και διακρατικών συμφωνιών) πάνω στο οποίο πατάει η δράση της ΕΥΠ και άλλων αντιδραστικών μηχανισμών παρακολούθησης, εγχώριων ή μη, και ανοίγουν δρόμους για γενικευμένο «φακέλωμα», την παρακολούθηση του καθενός και της καθεμιάς, όλα για την θωράκιση της εξουσίας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και ψηφίσει μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, γι' αυτό και σκόπιμα το αφήνουν εκτός πεδίου αντιπαραθέσεων και μόνο το ΚΚΕ το έχει καταγγείλει από την αρχή.

Μάλιστα, ο Π. Κοντολέων φέρεται να ρωτήθηκε ποιοι από τους παραπάνω λόγους αφορούν τον Ν. Ανδρουλάκη, χωρίς βέβαια να δώσει απάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Π. Κοντολέων φέρεται να είπε ότι μιλούσε με τον πρώην γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, Γρ. Δημητριάδη, σχεδόν σε καθημερινή βάση, όπως συχνή ήταν η επικοινωνία του και με τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, αλλά όλες αφορούσαν κυρίως οργανωτικά και τεχνικά θέματα. Φέρεται να είπε ακόμα πως όλες οι «επισυνδέσεις» που έγιναν επί των ημερών του ήταν νόμιμες, ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ότι παραιτήθηκε μόνος του.

Σχολιάζοντας την ακρόαση του πρώην διοικητή εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «η επίκληση του απορρήτου» αποτελεί «πραγματική βόμβα στα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος» και, καλλιεργώντας αυταπάτες για «εκδημοκρατισμό» της ΕΥΠ, κρύβοντας τον βούρκο του άθλιου θεσμικού πλαισίου που τη διέπει και το ότι είναι ο χωροφύλακας του σάπιου συστήματος, είπε πως η κυβέρνηση δεν θέλει «τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας» στην «υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος». Ο δε βουλευτής της ΝΔ Δ. Μαρκόπουλος δήλωσε: «Ανθρακας ο θησαυρός σε όσους επένδυσαν στην κατάθεση του κ. Κοντολέοντα. Θησαυρός, όμως, τα όσα ακούστηκαν χθες από τον κ. Ρουμπάτη για την υπόθεση Πιτσιόρλα».

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ακρόασης του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, δηλαδή χτες το απόγευμα, ξεκίνησε η ακρόαση του νυν διοικητή της ΕΥΠ, Θ. Δεμίρη, ο οποίος εξαρχής φέρεται να είπε στην Επιτροπή ότι ο εκάστοτε διοικητής δεσμεύεται από το απόρρητο, ότι η παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη ήταν νόμιμες και ότι από τη μέρα που ανέλαβε δεν καταστράφηκε κανένα αρχείο. Η ακρόασή του θα συνεχιστεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Εξεταστικής, την ερχόμενη Τρίτη 20 Σεπτέμβρη.