«Πολεμάμε και τραγουδάμε»...

Με πολύμορφες δραστηριότητες στο Βόλο και στο Πήλιο τίμησαν οι νεολαίοι ΚΝίτες τα 59χρονα της ΕΠΟΝ

Τρίτη 12 Μάρτη 2002

Τιμή στην ΕΠΟΝ, η συνέχιση του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα (έξω από το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στο Βόλο)
Ενα μάθημα, διαφορετικό από τα άλλα, πήραν προχτές Κυριακή οι ΚΝίτες της Θεσσαλίας και της Στερεάς, οι οποίοι συμμετείχαν στην εκδρομή που διοργάνωσαν οι αντίστοιχες Οργανώσεις Περιοχής, στο Βόλο και στο Πήλιο, για να τιμήσουν πολύμορφα τα 59χρονα από την ίδρυση της ΕΠΟΝ.

Μετά από την εκδήλωση με ομιλήτρια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Τεχνικό Επιμελητήριο του Βόλου οι ΚΝίτες επιβιβάστηκαν στα πούλμαν με προορισμό το όμορφο Πήλιο. Φτάνοντας στα Χάνια, η όρεξη έχει ήδη ανοίξει και «στρώνονται» για φαγητό, σε ένα φιλόξενο χάνι. Υπάρχουν, βέβαια, και ορισμένοι θαρραλέοι, οι οποίοι, αψηφώντας το κρύο, αποφασίζουν να παίξουν ποδόσφαιρο.

Οι ομάδες χωρίζονται. Από τη μια η... «Εθνική Θεσσαλίας» και απ' την άλλη η ομάδα της Στερεάς. Το αποτέλεσμα ενδεικτικό: 6-1, κερδίζει η Στερεά. Ακολουθεί ένα ωραίο γλέντι, με τα ρεμπέτικα να έχουν την τιμητική τους μαζί με τα αντάρτικα.

Εξω από το χάνι, οι νεολαίοι μαζεύονται για να ακούσουν τον Θ. Κασίδη, από την ΠΕΑΕΑ Μαγνησίας, ο οποίος πολέμησε ως αντάρτης του ΔΣΕ στο «βουνό των Κενταύρων». Οι προσωπικές του ιστορίες ξεδιπλώνουν στα μάτια των νεολαίων την τρίχρονη ηρωική εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού.

Δυναμική πορεία

Από το Πήλιο οι νεολαίοι της ΚΝΕ κατεβαίνουν στο Βόλο και από το στρατόπεδο «Σ/χης Γεωργούλας» ξεκινούν δυναμική πορεία με προορισμό το Εργατικό Κέντρο, όπου και θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Εμπειρίες Ενοπλων Αγώνων» του Αλ. Παπαγεωργίου.

Με κεντρικό πανό «Η νεολαία δυναμικά στον αγώνα με την εργατική τάξη και το λαό για το Μέτωπο και το Σοσιαλισμό», οι ΚΝίτες ξεκινούν. Το σύνθημα «50 χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία. Χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» δονεί την ατμόσφαιρα.

«Κάνουμε αυτή την πορεία για να δείξουμε την αντίθεσή μας στην αποστολή της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν», λέει ο Αγης Τριγάζης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Εξω από την κεντρική πύλη «βομβαρδίζουν» το στρατόπεδο με συνθήματα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι» διατρανώνουν και η αμερικανική σημαία τυλίγεται στις φλόγες. Η πορεία συνεχίζεται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

«Εμπειρίες Ενοπλων Αγώνων»

Στην κατάμεστη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου αρχίζει, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα, η παρουσίαση του βιβλίου «Εμπειρίες Ενοπλων Αγώνων, 1940-1950» του σ/χη ε.α. Αλ. Παπαγεωργίου.

«Ο συγγραφέας δεν περιγράφει απλώς τα γεγονότα. Διαβάζοντας το βιβλίο νομίζεις ότι κάνεις κουβέντα με τον συγγραφέα. Μάλιστα, προβαίνει και σε εκτιμήσεις, ώστε να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο», σημειώνει στην εισήγησή του ο Χρ. Τσιντζιλώνης, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Αλ. Παπαγεωργίου, συγγραφέας του βιβλίου, θέτει τους κύριους άξονες για τους οποίους έγραψε το βιβλίο: «Γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο; Περάσαμε 10 χρόνια αγώνων. Θα ήθελα από την πολυτάραχη αυτή ιστορία, την οποία έζησα, να περιγράψω ορισμένα γεγονότα. Σου λένε, για παράδειγμα: "Και τι κερδίσατε;". Και ένα δεύτερο είναι, "γιατί ανεβήκατε στο δεύτερο αντάρτικο;"». Για να καταλήξει: «Μέσα από το βιβλίο περνάει μια κλωστή, κόκκινη κλωστή, με ένα μήνυμα: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ