ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Σχέσεις σε «κρίσιμη καμπή» και «σοβαρές αντιπαραθέσεις»
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022

Οι δύο υπουργοί
Με φόντο την όξυνση της διμερούς αντιπαράθεσης σε μια σειρά μέτωπα, οι ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι και των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας την ετοιμότητα και των δύο πλευρών να ενισχύσουν τις προσπάθειες υπεράσπισης των συμφερόντων που εκπροσωπούν.

Σύμφωνα με την κινεζική κυβέρνηση, ο Γουάνγκ αναφέρθηκε στις «σοβαρές αντιπαραθέσεις» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι διμερείς σχέσεις και στην «κρίσιμη καμπή» στην οποία βρίσκονται, περιγράφοντας ως «πιεστικό» το «καθήκον των δύο χωρών να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο».

Ενδεικτικό είναι ότι ο Γουάνγκ επέκρινε ανοιχτά τη στάση της Ουάσιγκτον σχετικά με την Ταϊβάν, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ενέργειες που συνιστούν «προσπάθεια να υπονομεύσουν την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κίνας». «Εμποδίζουν μια ειρηνική επανένωση», «χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να επιτεθεί στην Κίνα» και «φτάνουν στο σημείο ακόμα και δημόσια να δηλώσουν έτοιμες να δράσουν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν», συνέχισε, καταλήγοντας ότι «όλα αυτά στέλνουν ένα πραγματικά λανθασμένο και επικίνδυνο σήμα».

Από τη μεριά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε «η ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και υπεύθυνης αντιμετώπισης της διμερούς σχέσης, ειδικά σε καιρό έντασης». Εξέφρασε δε τη «δέσμευση» των ΗΠΑ «για διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν», κάτι που χαρακτήρισε «κρίσιμο για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία».

Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ του «Quad»

Την ίδια στιγμή, την «αφοσίωση» των ΗΠΑ στη «σταθερότητα» Ασίας - Ειρηνικού (όπως φυσικά ευνοεί τα μονοπώλια που εκπροσωπούν) επιβεβαιώνουν μια σειρά στοχευμένες κινήσεις.

Καταρχάς η Ουάσιγκτον επιμένει στην αναβάθμιση του ρόλου του «Quad» (τετραμερές σχήμα ΗΠΑ - Ινδίας - Ιαπωνίας - Αυστραλίας), όπου ξεχωρίζει η συμμετοχή του Νέου Δελχί, παρότι διατηρεί στενή συνεργασία με τη Μόσχα αλλά και συνυπάρχει με το Πεκίνο σε διάφορες διακρατικές ενώσεις (SCO, BRICS κ.α.).

Οι ΥΠΕΞ των 4 μελών του «Quad» συναντήθηκαν στις 23 Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ.

Χτες η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις ξεκίνησε νέα περιοδεία στον Ειρηνικό, με πρώτη στάση στο Τόκιο (όπου σήμερα θα παρευρεθεί και στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Σ. Αμπε). Την ίδια μέρα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τα πρώτα τους κοινά αεροναυτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα στα ανοιχτά της Χερσονήσου, τα οποία - σύμφωνα με ανακοίνωση της Σεούλ - «σχεδιάστηκαν για να επιδείξουν τη σθεναρή βούληση της συμμαχίας Νότιας Κορέας - ΗΠΑ να αντιδράσει στις βορειοκορεατικές προκλήσεις». Σύμφωνα με τη Σεούλ, την Κυριακή η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε νέα δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς στα ανοιχτά των ανατολικών της ακτών.