Απέραντο, εντυπωσιακό, συγκλονιστικό!
Τρίτη 27 Σεπτέμβρη 2022

Το ξέραμε! Φαινόταν από την πορεία κορύφωσης του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις μαζικότατες συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις, με δραστηριότητες γεμάτες κόσμο που δίψαγε να συνομιλήσει, να μοιραστεί το πρόβλημά του, να ακουμπήσει στο ΚΚΕ, στον συναγωνιστή, στον σύντροφο. Αυτό εκφράστηκε σε όλο του το μεγαλείο και στην κορύφωση του 48ου Φεστιβάλ στην Αθήνα. Μεγάλη, συγκλονιστική η συμμετοχή! Είναι φτωχές οι λέξεις πια για να την περιγράψεις. «Μια πραγματική όαση, μια έκρηξη ελπίδας και αισιοδοξίας», όπως είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του.

Απέραντο «κόκκινο» απλώθηκε στο κατάμεστο πάρκο «Αντ. Τρίτσης», με δεκάδες χιλιάδες κόσμου το Σάββατο, τρίτη μέρα των πραγματικά πλούσιων εκδηλώσεων που αποτύπωσαν με τον πιο εμφατικό τρόπο το σύνθημα του Φεστιβάλ: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" (Ν. Μπελογιάννης) - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Κι όπως εύστοχα σημείωσε χτες ο «Οδηγητής», «ο κόσμος που χτίσαμε για τρεις μέρες δεν είναι απλώς μία εφήμερη γιορτή, αλλά μία αποτύπωση του φωτεινού μέλλοντος που θα φέρουν οι αγώνες μας, μία πραγματικότητα που θα επιβάλει το δίκιο μας, ένας αναγκαίος, καινούργιος κόσμος, που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με τον παλιό, αυτόν που κάνει τη νέα γενιά να ασφυκτιά και να εγκαταλείπει τα όνειρά της».


Με τον ύμνο της ΚΝΕ να αντηχεί στα μεγάφωνα μπήκαν οι προσυγκεντρώσεις της ΚΝΕ στον χώρο της Κεντρικής Σκηνής, για την τεράστια πολιτική συγκέντρωση του Φεστιβάλ. Ο κόσμος ήδη ήταν πολύς εκεί. Είχαν πάρει τη θέση τους. Και σηκώθηκαν όρθιοι, χειροκροτώντας για να υποδεχθούν τα κόκκινα νιάτα. Είχαν πάρει όλοι την απόφασή τους: Εδιναν το «παρών» στο κάλεσμα αγώνα «για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό», στο κάλεσμα συμπόρευσης της νέας γενιάς με το ΚΚΕ.

«Αγώνας, γνώση, τόλμη κι αντοχή, εμπρός για ΚΝΕ γερή και μαζική», ήταν το σύνθημα με το οποίο υποδέχτηκαν οι νέοι της ΚΝΕ τον Νίκο Αμπατιέλο, Γραμματέα του ΚΣ της Οργάνωσης, στο βήμα της συγκέντρωσης του 48ου Φεστιβάλ, το οποίο βαδίζοντας με σίγουρα βήματα προς τη συμπλήρωση των 50 του χρόνων «εξελίσσεται και είναι πάντα "μέσα" στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της νέας γενιάς», όπως είπε ο Νίκος Αμπατιέλος.

Εκεί λοιπόν που χτυπάνε η καρδιά κι ο παλμός της νεολαίας ανακοινώθηκε, από το βήμα της συγκέντρωσης, η έναρξη της προσυνεδριακής διαδικασίας της ΚΝΕ, με τη δημοσίευση των Θέσεων του ΚΣ για το 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, στις 15 Οκτώβρη.

«Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», το σύνθημα δόνησε την ατμόσφαιρα όταν στο βήμα ανέβηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για την κεντρική ομιλία, που με τα λόγια των ποιητών, του αγώνα και της ελπίδας σηματοδότησε: «Είμαστε πάντα στην πρώτη τη γραμμή, στην πάλη για το σήμερα, στις χαραμάδες, στις ρωγμές που ανοίγουμε, δείχνουμε τη μεγάλη λεωφόρο της αντεπίθεσης και της νίκης»!


«Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός», ξεκαθάρισαν οι μάζες του λαού και της νεολαίας στο κατακόκκινο απ' άκρη σ' άκρη πάρκο, όπου το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» έγραψε για άλλη μια φορά ιστορία... Που επισφραγίστηκε με τις υψωμένες γροθιές στο άκουσμα της Διεθνούς στο τέλος της συγκλονιστικής συγκέντρωσης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Aramis Fuente Hernandez, η ακόλουθος της πρεσβείας του Βιετνάμ, Nguyen Ngoc, και ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Παλαιστίνης, Γιούσεφ Ντορχόμ.

Κι έπειτα στις Σκηνές και τα Στέκια του Φεστιβάλ ξεχύθηκε όλος αυτός ο κόσμος και απόλαυσε ένα τόσο πλούσιο πρόγραμμα, μια τεράστια νεανική γιορτή, που ο «Ριζοσπάστης» θα προσπαθήσει να αποτυπώσει στο σημερινό και σε επόμενα φύλλα του.