Δεν θεωρεί καθυστέρηση η κυβέρνηση τα ... μέσα Οκτώβρη για τα σχολικά γεύματα!

Συζητήθηκαν στη Βουλή Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τα σχολικά γεύματα, καθώς και για έκτακτη χρηματοδότηση προς τις σχολικές επιτροπές ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων

Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022

Μέτρα ανακούφισης και στήριξης των λαϊκών οικογενειών, που αιμορραγούν οικονομικά λόγω της δραματικής ανόδου των τιμών στα είδη βασικής διαβίωσης, στην Ενέργεια κ.α., καθώς και διασφάλιση της λειτουργίας των σχολείων χωρίς περικοπές σε θέρμανση, φως, νερό κ.λπ., διεκδικεί το ΚΚΕ και με Επίκαιρες Ερωτήσεις στη Βουλή.

Στο πλαίσιο αυτό η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος, κατήγγειλε το γεγονός ότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει χωρίς σχολικά γεύματα.

Τα σχολικά γεύματα αποτελούν ένα στήριγμα για αρκετές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, καθώς και για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, την περίοδο μάλιστα που λόγω της ξέφρενης ανόδου των τιμών σε όλα τα είδη διατροφής - και όχι μόνο - εξανεμίζεται το λαϊκό εισόδημα, δημιουργώντας επιπλέον εμπόδια στην κάλυψη ακόμα και στοιχειωδών αναγκών, όπως η σωστή διατροφή, υπογράμμισε η Μ. Κομνηνάκα. Επεσήμανε την ανησυχία και την αγωνία των οικογενειών, καθώς σε πολλά σχολεία δεν έχουν σταλεί ακόμα τα σχετικά έντυπα, ενώ τόσο πέρυσι όσο και τα προηγούμενα χρόνια, σε κάποιες περιοχές (Αττική, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα κ.α.) υπήρξε όχι μόνο καθυστέρηση αλλά και αιφνιδιαστική διακοπή της διανομής τους στα μέσα της σχολικής χρονιάς, λόγω λήξης των σχετικών συμβάσεων με τους προμηθευτές. Επιβάλλεται η άμεση επανεκκίνηση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και η διεύρυνσή του στο σύνολο του μαθητικού πληθυσμού όλων των βαθμίδων, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου ισχυρίστηκε ότι τα σχολικά γεύματα «φέτος θα δοθούν πιο νωρίς από ποτέ», ουσιαστικά δηλαδή έθεσε ως δεδομένο ότι δεν θα διανέμονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς, αλλά τουλάχιστον έναν μήνα μετά! Ως δικαιολογία γι' αυτήν την καθυστέρηση - την οποία μάλιστα η ίδια ...δεν θεωρεί καθυστέρηση, καθώς, όπως είπε, παλιότερα οι καθυστερήσεις μπορεί να έφταναν μέχρι τον Απρίλη! - η υφυπουργός επικαλέστηκε το ότι προαπαιτούμενο για την υλοποίηση των σχολικών γευμάτων είναι να έχουν ερωτηθεί οι γονείς, καθώς με βάση τη δική τους απάντηση καθορίζεται ο αριθμός των γευμάτων και ορίζονται οι επιτροπές παραλαβής και διανομής των γευμάτων σε κάθε σχολική μονάδα. Για τη διαδικασία αυτή χρειάζονται 3-4 βδομάδες, είπε η υφυπουργός και δεσμεύτηκε ότι τα σχολικά γεύματα θα ξεκινήσουν τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτώβρη, καθώς και ότι θα αφορούν 210.000 μαθητές Δημοτικού.

Οσο για την πρόταση του ΚΚΕ για διανομή γευμάτων στους μαθητές όλων των βαθμίδων με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση των εργατικών οικογενειών, υπεραμύνθηκε των κριτηρίων επιλογής των σχολείων, που κινούνται στη λογική της αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας, και επιχείρησε να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ για επέκταση του προγράμματος σε όλο τον μαθητικό πληθυσμό, ισχυριζόμενη ότι το Κόμμα ζητά την κατάργηση των κοινωνικών κριτηρίων επιλογής των σχολείων για τα γεύματα...

Η Μ. Κομνηνάκα στη δευτερολογία της ξεκαθάρισε ότι κριτήριο για το «νωρίς ή αργά» δεν είναι η σύγκριση με τις άλλες χρονιές, αλλά η ανάγκη στήριξης των λαϊκών οικογενειών, που υποφέρουν κάτω από τη δυσβάσταχτη αντιλαϊκή πολιτική της ακρίβειας και το τσάκισμα των εισοδημάτων τους. «Πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότηση προς τα σχολεία και να παρθεί νομοθετική πρωτοβουλία ώστε τα γεύματα να δοθούν σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα σχολεία, στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας», υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ.

Απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης προς τις σχολικές επιτροπές

Σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση η Μ. Κομνηνάκα ζήτησε να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση προς τους δήμους στο ύψος των πραγματικών αναγκών, ώστε να καλυφθούν πλήρως οι λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και τα συσσωρευμένα χρέη, με ευθύνη του κράτους.

Αναφέρθηκε στις καταστάσεις χρεοκοπίας στα σχολεία, λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης και των τεράστιων προβλημάτων που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν, και τόνισε ότι στη φετινή σχολική χρονιά έρχονται να προστεθούν η αλματώδης αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα και η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους. Σ' αυτές τις συνθήκες στάλθηκε η τελευταία δόση προς τους δήμους καθηλωμένη στα περσινά επίπεδα, 28 εκατ. ευρώ, καταδικάζοντας τα σχολεία στην ένδεια, να αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού.

Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, προσέφερε «τσάι και συμπάθεια» και υποστήριξε ότι «θα είμαστε εδώ να συνδράμουμε» για να καλυφθούν οι ανάγκες. Αναφέρθηκε στις έκτακτες επιχορηγήσεις του πρώτου εξαμήνου του έτους στους δήμους (218 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 114 εκατ. μία δόση ΚΑΠ, άλλα 90 εκατ. από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και 14 εκατ. για τις σχολικές επιτροπές). Πρόσθεσε δε ότι η δαπάνη για τις σχολικές επιτροπές σε ετήσια βάση είναι 112 εκατ. ευρώ.

«Η εικόνα έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα που βίωσαν τα σχολεία, οι δήμοι και οι σχολικές επιτροπές», σχολίασε η Μ. Κομνηνάκα και θύμισε ότι στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς βρέθηκαν «σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τρέχοντα έξοδα. Γι' αυτό σας ζήτησαν έκτακτη χρηματοδότηση, την οποία δεν έλαβαν, με αποτέλεσμα να ξεκινάμε ελλειμματικά τη φετινή χρονιά».

«Αντί να στηρίξετε τους δήμους και τα λαϊκά νοικοκυριά, εσείς καταρτίζετε ποινολόγιο για την κατανάλωση Ενέργειας», συνέχισε και αναρωτήθηκε: «Πώς θα μεταφραστεί αυτό στις ανάγκες των σχολείων; Τι λέτε; Να παγώσουν τα παιδιά;». Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Νέας Σμύρνης, όπου ο δήμος ζητά από τους διευθυντές να μειώσουν την κατανάλωση Ενέργειας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως όταν μιλάμε για παιδιά δεν μπορεί να ισχύει το αμίμητο «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».