ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Διαρροές» σχετικά με τη «συμβιβαστική» πρόταση των ΗΠΑ για κοιτάσματα και ΑΟΖ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022

Copyright 2022 The Associated

Η πρέσβης των ΗΠΑ στον Λίβανο παραδίδει τη «συμβιβαστική» πρόταση στον Πρόεδρο της χώρας, Μ. Αούν
Ισραηλινά και λιβανέζικα ΜΜΕ ανέφεραν το Σαββατοκύριακο πληροφορίες σε σχέση με τη «συμβιβαστική» πρόταση που επέδωσε σε Βηρυτό και Τελ Αβίβ ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας Εϊμος Χοκστάιν, με στόχο τον καθορισμό διαφιλονικούμενης θαλάσσιας ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, που παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και του «ενεργειακού πολέμου», η Ουάσιγκτον επιχειρεί να κλείσει ανοιχτά μέτωπα με τους δικούς της όρους, ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ», το κοίτασμα Κανά, που βρίσκεται ως επί το πλείστον στη λιβανέζικη ΑΟΖ, προτείνεται να αποδοθεί ολόκληρο στον Λίβανο, και το κοίτασμα Karish να αποδοθεί εξολοκλήρου στο Ισραήλ. Το λιβανέζικο δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι την εκμετάλλευση των γεωτρήσεων στη λιβανέζικη ΑΟΖ θα την αναλάβει το γαλλικό μονοπώλιο της «Total», που θα ξεκινήσει τις σχετικές εργασίες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αναμένεται μέσα στις επόμενες βδομάδες ή μήνες.

Από την πλευρά τους, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το κοίτασμα Karish παραμένει εξολοκλήρου στην ισραηλινή ΑΟΖ και θα αξιοποιηθεί από την εταιρεία «Energean», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κοιτάσματος Κανά θα δοθεί στον Λίβανο. Σε σχέση με ένα μικρό του μέρος του κοιτάσματος Κανά, που εμπίπτει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, αναμένεται να δοθεί στις ισραηλινές αρχές ένα ποσοστό από την πώληση του αερίου που θα φέρουν οι γεωτρήσεις της «Total», ως «αποζημίωση». Οπως αναφέρουν οι πηγές αυτές, το ποσοστό αυτό θα καθοριστεί μεταξύ «Total» και Ισραήλ και όχι μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου.

Επίσης σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η αμερικανική συμβιβαστική πρόταση καλύπτει και ζητήματα των ΑΟΖ, καθώς προτείνει να ισχύσει η συνοριογραμμή την οποία ζητάει η ισραηλινή πλευρά. Η γραμμή αυτή αρχίζει από το σημείο της ακτής που διαχωρίζει την ισραηλινή επικράτεια από τη λιβανέζικη κωμόπολη Νακούρα και καταλήγει στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος 5 χιλιομέτρων. Ταυτόχρονα, προτείνεται η νοτιότερη θαλάσσια συνοριογραμμή που ζητάει η λιβανέζικη πλευρά, προκειμένου η διαφιλονικούμενη θαλάσσια ζώνη να περιέλθει σε ένα μεγάλο μέρος στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Ισραήλ και Λίβανος φέρεται πως έχουν συμφωνήσει ανεπισήμως με την πρόταση, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο πότε θα πάρει τη μορφή επίσημης συμφωνίας, δεδομένου ότι η θητεία του Λιβανέζου Προέδρου Μισέλ Αούν λήγει στις 31 Οκτώβρη και ότι στο Ισραήλ διεξάγονται νέες πρόωρες εκλογές την 1η Νοέμβρη.