ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
«Να ξανανάψουμε τη ΛΑΡΚΟ μέσα από τους νέους αγώνες»

«Σήμα κλιμάκωσης» μπροστά στην απεργία η μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 9 Οκτώβρη στη Λάρυμνα

Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022

«Είμαστε εδώ, ζωντανοί. Δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη», δηλώνουν με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, που ακουμπώντας στο στήριγμα που τους δίνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ) με τη μεγάλη δωρεάν συναυλία αλληλεγγύης την Κυριακή 9 Οκτώβρη στη Λάρυμνα, παίρνουν ανάσα για να δώσουν νέα πνοή στον εμβληματικό τους αγώνα.

Τα Σωματεία καλούν σε μαζική συμμετοχή στη νέα αυτή πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ., στο πάρκο Θ. Μαλέρδου στη Λάρυμνα, με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού και άλλων καλλιτεχνών που θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Επιδίωξη των Σωματείων είναι η πρωτοβουλία αυτή να σηματοδοτήσει το νέο φούντωμα του αγώνα για να λειτουργήσει ξανά η ΛΑΡΚΟ, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Προαναγγέλλουν μάλιστα νέο κύκλο αγωνιστικών παρεμβάσεων και συντονίζονται με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε ολόκληρη τη χώρα για τη μεγάλη πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Μόνη ελπίδα ο αγώνας και η αλληλεγγύη

Στο κάλεσμά τους για τη συναυλία της Κυριακής τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του ΠΜΣ και τονίζουν:

«Από την 1η Αυγούστου, με εντολή των υποψήφιων "επενδυτών", της ΕΕ και της κυβέρνησης, η τσιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ και τα μεταλλεία της "πάγωσαν". Στις εργατουπόλεις και τα χωριά που κατοικούμε, ο καθαρός αέρας, που διαδέχτηκε την κάπνα και τη σκόνη της, μας "πνίγει". Η απόλυτη ησυχία, που διαδέχτηκε τον θόρυβο των μηχανημάτων και των εγκαταστάσεων, μας τρομάζει. Η ακινησία, που διαδέχτηκε μια κίνηση 60 ετών, μας "τρώει τη ζωή"», τονίζουν τα Σωματεία δίνοντας με γλαφυρό τρόπο τα αποτελέσματα των εγκληματικών σχεδιασμών της κυβέρνησης και της χρόνιας απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Συνεχίζοντας, τα Σωματεία σημειώνουν ότι η μόνη ελπίδα των εργαζομένων προέρχεται από τον αγώνα και την αλληλεγγύη.

«Το μόνο που μας κάνει να ελπίζουμε είναι ότι με τον αγώνα και την αλληλεγγύη έχουμε καταφέρει και είμαστε όλοι μέσα στη ΛΑΡΚΟ, στα πόστα εργασίας και τα σπίτια μας. Κόντρα στις αποφάσεις που ήθελαν να μας είχαν πετάξει έξω σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Φωνάζουμε να μας δώσουν εργασία και δεν μας δίνουν. Μας λένε να κάτσουμε σπίτια μας και να πληρωνόμαστε. Με το στανιό να μας κάνουν αργόσχολους, επιδοματίες με ημερομηνία λήξης», επισημαίνουν και προσθέτουν:

«Ομως, είμαστε εδώ. Ζωντανοί. Δεν έχουμε πει ακόμη την τελευταία μας λέξη. Δεν κρυβόμαστε. Ημασταν προβληματισμένοι για το τι θα κάνουμε έτσι ώστε να συνεχίσουμε αυτόν τον όμορφο αγώνα αξιοπρέπειας. Τους τελευταίους 2 μήνες, κόντρα σε στρατηγικές επιλογές των λίγων, με σιωπή κοιταζόμαστε μέσα στα καμαράκια και φυλάμε στα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ τις ζωές μας».

Απευθυνόμενοι στους καλλιτέχνες, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ αναδεικνύουν: «Ερχεστε εσείς, αδέλφια καλλιτέχνες. Με την πρωτοβουλία σας αγγίζετε τις ψυχές μας εκ των προτέρων, πριν από την εκτέλεση του καλλιτεχνικού προγράμματος», «με μια πρωτοβουλία σας, έτσι απλά, μας υπενθυμίσατε τον μονόδρομο του ενιαίου αγώνα. Μας σηκώσατε.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη που προσφέρει η αλληλεγγύη. Πρωτοβουλίες σαν και αυτή, το αίσθημα του "δεν είμαι μόνος" και η συγκίνηση που βγαίνει από αυτό, το μετατρέπει σε θάρρος, αποφασιστικότητα, πείσμα, όρκους να συνεχίσεις, μέχρι τη νίκη. Και αυτό θα κάνουμε. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οικογένειές τους, οι κάτοικοι της περιοχής, σωματεία και εργαζόμενοι από όλη τη χώρα, την Κυριακή 9 Οκτώβρη το πρωί θα ανταμώσουμε στη σταματημένη ΛΑΡΚΟ. Για να την ξανανάψουμε μέσα από τους νέους αγώνες. Θα "ρίξουμε σπόρο" ενοποίησης των προβλημάτων και διεκδίκησης επίλυσης αυτών, με όλη την εργατική τάξη, για όλη την εργατική τάξη. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να σωθεί και η ΛΑΡΚΟ».

Κάλεσμα για υλική στήριξη της συναυλίας

Κάνοντας γνωστό ότι η συμμετοχή, τα φαγητά και ποτά που θα διανεμηθούν στη συναυλία θα είναι δωρεάν, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν κάλεσμα υλικής στήριξης.

«Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα σωματεία, τους εργαζόμενους να πάρουν πρωτοβουλίες κάλυψης, υλικής ή οικονομικής ενίσχυσης, για την επιτυχία της αφιλοκερδούς και δωρεάν για τους παρευρισκόμενους συναυλίας», αναφέρουν τα Σωματεία. Προσφορές υλικής ενίσχυσης για την επιτυχία της πρωτοβουλίας αυτής (σουβλάκια, μπίρες, νερά, αναψυκτικά) υπάρχει περιθώριο να δίνονται μέχρι αύριο, Πέμπτη, στο τηλέφωνο 6982.078.153. Επίσης, προσφορές οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη εξόδων στον τραπεζικό λογαριασμό: «Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ» ΕΤΕ: GR 3701108350000083548000286.

Την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να στηριχθεί υλικά η συναυλία στη ΛΑΡΚΟ κάνει γνωστή το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, αναφέροντας παράλληλα ότι θα δρομολογήσει λεωφορεία για τη Λάρυμνα που θα αναχωρήσουν την Κυριακή 9 Οκτώβρη στις 10 π.μ. από τη γέφυρα των Ψαχνών και στις 10.30 π.μ. από το πάρκο Βούρκου στη Χαλκίδα.

Νέες πολύμορφες δράσεις

Μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού και την απόφαση για συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ σχεδιάζουν σειρά από πολύμορφες αγωνιστικές παρεμβάσεις.

Τονίζουν ότι οι εξελίξεις στους διαγωνισμούς εκποίησης δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό και σημειώνουν ότι τα αρμόδια υπουργεία αρνούνται συνάντηση με τα Σωματεία. Απαιτούν να καταβληθεί άμεσα η αποζημίωση της άδειας που θα έπρεπε να έχουν λάβει μαζί με την αποζημίωση απόλυσης, ενώ δίνουν περιθώριο στα αρμόδια υπουργεία μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή για να ορίσουν συναντήσεις, διαφορετικά θα προχωρήσουν σε αγωνιστικές παρεμβάσεις

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. έχουν ζητήσει ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη των διαγωνισμών.

Την Τρίτη 11 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ για να ενημερώσει για την καταβολή αδειών και για το πότε θα μπει σε επαναλειτουργία η ΛΑΡΚΟ.

Την Τετάρτη 12 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Εργασίας για το ζήτημα καταβολής της αποζημίωσης στους εργαζόμενους που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν και κατά τη διάρκεια της ειδικής διαχείρισης και δεν τους είχε καταβληθεί.

Την Πέμπτη 13 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών για να ενημερώσει τι μέτρα θα πάρει έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα χρήματα που είναι παρακρατημένα από επιστροφή ρύπων κ.ά., η ΛΑΡΚΟ να αυτοχρηματοδοτηθεί και με αυτά τα χρήματα να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας με όλους τους εργαζόμενους, τους εργαζόμενους των εργολαβιών και τους μικροεργολάβους στην εργασία.